Féljen, akinek félnie kell

2009. június 16.
A pilisi polgármesteri hivatalban roma fiatalember teljesít szolgálatot a portán, ő igazítja útba az érkezőket, és – mint ottlétünk alatt tapasztaltuk – diszpécserként is helytáll.

Tudja, melyik hivatali alkalmazott mikor, hová és milyen ügyben távozott, s érkezése mikorra várható. Határozott, udvarias és szolgálatkész, az én gondomat is pillanatok alatt megoldja: mivel Rafael Oszkárt, a roma kisebbségi önkormányzat elnökét napok óta nem tudom elérni, elintéz egy interjút a korelnökkel, Kárpáti Gyulával, s még kérdéseimre is szívesen válaszolgat.

Elmondja, hogy korábban az édesapja volt a helyi CKÖ elnöke, de nem csak ennek hatására érdeklődik a helyi közélet iránt – itt, a hivatalban sok mindent lát és hall, amiről véleménye is van.

Rácz Zoltán úgy véli, a településen szétszórva élő roma népesség – hogy mennyien lehetnek, arra a „rengetegen” jelzőt használja – hetven százaléka beilleszkedett, nincsenek konfliktusai más helybeliekkel. Ennek a gyerekeik is hasznát látják, iskolai kirekesztésről, elkülönítésről nem hallani errefelé. Hogy a harminc százalék olyan, amilyen, azt azért tartja nagy bajnak, mert szerinte a közvélekedés miattuk süti a többiekre is a bélyeget: „a cigányok mind bűnözők”. A fiatalember mindezek ellenére úgy érzi, Pilisen a romáknak nincs félnivalójuk, nem látja jeleit, hogy ellenük irányuló erőszaktól tartanának.

Az féljen, akinek félnivalója van – jelenti ki határozottan. – Nekem nincs, mert Isten és a törvény mellettem áll.

Izgalom azért mégis akad olykor – derül ki a Kárpáti Gyula korelnökkel, a művelődés- és okatásügyek roma koordinátorával folytatott beszélgetésünkből. A napokban például, amikor a Jobbik hirdetett gyűlést Pilisen, s velük tartottak a Magyar Gárda egyenruhásai is, láttukra sokakban félelem ébredt – mondja Kárpáti Gyula, aki ennek hatására néhány roma képviselővel azonnal felkereste a polgármestert, megtudni, mi készül. Szabó Márton polgármester pedig elmagyarázta, hogy a gárdisták nem a romákat megfélemlíteni jöttek, hanem a Jobbik az uniós választások előtti kampányrendezvényét tartja, melynek során az ország állapotáról is szó esik.

A roma vezetőket ez megnyugtatta. Már csak amiatt is – állítja a korelnök, s külön megkér, hogy amit mond, feltétlenül hangsúlyozzam –, mert a polgármester, aki angyalföldi gyerekként ismerte meg a cigányokat s barátkozott össze velük, ma is mindenben segíti a romákat, s ami a körülményeik jobbításáért Pilisen megtehető, azt meg is teszi.

Kárpáti Gyula a helyi iskolákat is dicséri. Az a véleménye, hogy a pedagógusok 90 százaléka nem táplál semmilyen előítéletet a cigánygyerekekkel szemben, segíti beilleszkedésüket a közösségekbe. Ha ennek ellenkezőjét tapasztalnák, a kisebbségi önkormányzat természetesen azonnal közbelépne – szögezi le.

Kérdésünkre, hogy miképpen vélekedik a Magyarországi Roma Érdekképviselet minapi kijelentéséről – miszerint roma kisebbségi önkormányzatokra nincs szükség, mert ahol működnek, ott sem látszik érdemi változás a romák életében, megmaradtak a telepek, a kirekesztés, és nem megy a beilleszkedés –, Kárpáti Gyula azt válaszolja: Pilisen igenis szükség van a roma önkormányzatra, mert jól képviseli nem csupán saját választói érdekeit, de más rászorulókét is. Példaként említi, hogy az általuk indított, folyamatosan zajló felzárkóztató programban eddig kétszáz felnőtt végezte el az általános iskola nyolc osztályát, akiknek hatvan százaléka nem roma származású. A könnyűgépkezelői tanfolyam résztvevői között is hetven százalék volt a magyarok aránya, csakúgy, mint a lovas és szamaras kocsikkal közlekedők számára indított tanfolyamé, amelynek végén mindannyian hajtási engedélyhez jutottak.

Mi rászorultság, nem pedig származás alapján segítünk – fogalmazza a korelnök, s tánczenészi hivatásának megfelelően azzal zárja beszélgetésünket: Az összhangzattan nagyon fontos! Legalább annyira, mint a zenében!

KOB

 « vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció