Felvétel: elutasítva

2011. május 5.

Az elmúlt hónapban többen keresték meg szerkesztőségünket az általános iskolai beiratkozásokkal kapcsolatban. Sokan sérelmezték, hogy gyermeküket nem abba az intézménybe vették fel, amelybe szerették volna. Pogácsás Tibor polgármestert kérdeztük az ügy hátteréről.


Bizonyos monori általános iskolákkal szemben a lakosság körében kialakult valamiféle előítélet – mondta a polgármester. – Ezek a sztereotípiák azonban alaptalanok. Legalábbis ezt támasztják alá azok a szintfelmérő tesztek is, amelyeket az önkormányzattól teljesen függetlenül rendszeresen elvégeznek a monori és valamennyi hazai általános iskolában. Ezeken a felméréseken valamennyi iskolánk a középmezőny felső részén helyezkedik el, tehát mindegyikükről elmondható, hogy jó színvonalon folyik bennük az oktatás.
            – Természetesen tudom, hogy a szülőknek nem első sorban az a fontos, hogy az említett felmérések milyen eredményt hoznak, hanem az, hogy a saját gyermeküket ki és milyen feltételek között tanítja – tette hozzá Pogácsás Tibor. – Jól látható, hogy többen sokkal inkább egy kiválasztott tanító miatt szeretnék felvetetni gyermeküket egy általános iskolába, mintsem az iskola általános megítélése miatt. Az is látszik, hogy a szülőknek fontos, hogy hasonló társadalmi státuszból érkező gyermekek között tudhassa saját csemetéjét. Ez a szempont főképp a Kossuth és az utóbbi időben a Jászai iskolánál került előtérbe. Utóbbi az elmúlt években egyébként is komoly presztízsveszteséget könyvelhetett el, amelynek okai sokrétűek, de az is szerepet játszott benne, hogy Monor telepi részére az utóbbi néhány évben sok alacsonyabb társadalmi státuszú család is költözött, amely rányomja a bélyegét az iskola megítélésére. Valószínűleg egyébként szintén hasonló okokból értékelik felül az Ady iskolát is, mivel az a városközpontban helyezkedik el, ahol inkább a jobb módú, tanultabb családok élnek. A Jászai iskolában egyébként jövőre indul az iskolaotthonos képzés, amely pedagógiai szempontból a legjobb a gyermekeknek. Ebben az oktatási formában két egyenrangú tanító osztja meg a feladatot, délelőtt és délután is van tanítás, minden feladatot együtt csinálnak, lecke nincs, így a könyvet-füzetet sem kell hazahurcolászni. Az idei jelentkezéseknél ez egyelőre még nem vonzotta a szülőket, de reméljük, az eredmények már jövőre igazolják ennek az oktatási formának a létjogosultságát a városban.
            – Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy valamennyi iskolájában színvonalas oktatásban részesüljenek a monori gyerekek – hangsúlyozta a polgármester. – Azt azonban mindenkinek be kell látnia, elképzelhetetlen az, hogy az egyik iskolában 40 fős osztály indul, a másikban pedig csak 18. Ha magas az osztálylétszám, az mindenképpen visszahat az oktatás színvonalára. Ha pedig túl alacsony, akkor az önkormányzatnak máshonnan kellene átcsoportosítania, egyébként nem létező forrásokat, mivel az állam csak 25 fős vagy az feletti osztálylétszámnál finanszírozza teljes mértékben az oktatást. A fellebbezések elbírálása mostanában történik meg. Mindenképpen úgy állítjuk majd össze az induló osztályokat, hogy az mind pedagógiailag, mind a finanszírozhatóság szempontjából elfogadható legyen. Bár van arra mód, hogy egy népszerű iskolában a tervezettnél több osztályt indítsunk, de ehhez annyi átjelentkezőnek kell összegyűlnie, hogy elérjük a minimális osztálylétszámot. A jelentkezések alapján viszont úgy tűnik, hogy a tervezeten nem lesz lehetőségünk változtatni. Összességében úgy gondolom, hogy ahogy tavalyi, idén is megfelelő kompromisszumot tudunk majd kötni a szülőkkel és az általános iskolákkal.
Papp János

Címkék: iskola

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció