Gombai kúriák és hangulatok

2013. május 21.
Nagyon tudták a régi nemesek, hogy hol érdemes letelepedni. 


Gomba nyilván már a 17.–18. században is szép, sőt a romlatlanabb természeti környezet révén talán még szebb is volt a mostaninál. A dombhajlatok könyökébe, völgyek ölébe építtetett kastélyok, kúriák mindmáig megvannak. Egyikük, felújítva, másikuk a romlás utolsó stádiumában. De akárhogyan is: mindmáig úgy meghatározzák egy városnéző séta hangulatát, hogy szinte irigyeljük a helyieket, akiknek ebben minden nap részük lehet.
A szurdikon lefelé a község belseje felé igyekezve, balról mindjárt szemünkbe ötlik a 17. század végén klasszicista stílben létrehozott Patay-kastély épülete.
A település honlapján megismerkedhet régmúltjának történetével a látogató. Az meg már csak a helyieknek mondhat valamit, hogy évtizedekig a művelődési ház működött benne. Szalonjában jó kis batyus bálokat tartottak, vetélkedőket, színielőadást, majd koncertet és barokk lakomát. Aztán egyszer csak már nem volt érdemes átjárni a környékbeli településekről a gombai „Patayba”, a kultúrház – amelynek toronyszárnyaiban a szolgálati lakásokat már korábban kiürítették – megszűnt.
A gazdasági válságon megfeneklett egy helyi vállalkozónak az a terve is, hogy felújítva majd wellness­-köz­pontként működteti, a birtokon bio élelmiszert állít elő, csónakázó- és horgásztavat hoz létre, s munkát ad jó néhány helybélinek.
Mindebből semmi nem lett, a kúria magába roskadva végóráit éli. Mit nem adnék, ha megtudhatnám: ha emlékezni lenne képes, vajon mi az, amire az elmúlt időkből leginkább visszagondolna? Fény­­korára, amikor felépítették, s báji Patay Jó­zsef és Fáy Bo­ra a családjával a falai közé költözött? Vagy unokájuk, Pa­tay II. József és Bár­­czay Franciska, netán báji Patay Ferenc és báró Pod­maniczky Gizella itt töltött éveire?
A neves vendégek, köztük Nyáry Pál és kedvese, Schodelné Klein Rozália, Ráday Gedeon, War­stenleben Ágoston, Fáy And­rás vajon megmaradtak-e a vén falak emlékezetében?
Ha az emberhez hasonlóan lenne módja emlékezni, alighanem az ifjúkorát tartaná a legtöbbre.
De talán a legutóbbi idők kevesebb előnévvel rendelkező és ipszilonok nélküli vezetéknevű látogatóit is megtartja jó emlékezetében, amíg össze nem roskad.
Vagy amíg fel nem újítják.
A faluközpontban újabb kúriák előtt lehet hosszan merengeni. Az épületek – a mostani időkben polgármesteri hivatalként, a mezőgaz­da­sági szövetkezet köz­pontjaként, valamint egy gyönyörűen felújított magán­házként szolgáló kúriák mellett eligazító táblák is segítenek a tájékozódásban. 
A Fáy-kúria, a Bárczay-, Patay-, Szemere-, Máriássy- kastély, és a Puky-Perczel- kúria történetén azonban nem lehet csak úgy sietősen végigszaladni. Ezért sétánkat és írásunkat a következő hónapban folytatjuk. 

Koblencz Zsuzsa

Címkék: kastély kúria nemes Patay Bárczay

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció