Gondolja át!

Az ajándékozásról

2010. szeptember 21.
Az első házasságomból született fiam édesapjától örökölt 10 millió forintot, amiből hitellel vett egy lakást 15 millió forintért. A második házasságomból gyermekünk nem született és a második férjem öt évvel ezelőtt meghalt, így a lakásunkban egyedül maradtam. A fiam megnősült, és a feleségével szintén hitelből építettek egy házat a Dunántúlon, és már el is költöztek 2 évvel ezelőtt. Amikor elköltöztek, fiam kérésére odaköltöztem az ő régi lakásába az enyémet pedig kiadtuk bérbe. A saját lakásom bérleti díját neki adtam, ebből törlesztették az általuk felvett hitelt. Ekkor azt mondta a fiam, hogy a lakásában lakhatok életem végéig. Fél évvel ezelőtt szintén a fiam kérésére eladtam a saját lakásomat 7 millió forintért, a pénzt pedig neki adtam, hogy ki tudja fizetni a régi, külön tulajdonában lévő lakása teljes hitelét. A fiam (biztosan a felesége biztatására) most azt mondta, hogy adjam neki az én lakásom eladásából még megmaradt 2 millió forintot, mert ha nem, akkor lehet, hogy eladja az itteni lakását, és én mehetek, ahová akarok. Írás nem készült semmiről. Megtehetik ezt velem?

Mindenekelőtt azt javasolom, hogy beszéljen a fiával, és tisztességes módon (különösen a szülő és gyermek kapcsolatra) rendezzék az egymás közötti viszonyaikat, mégpedig ezek után írásos formában is. Gondolom, ön be van jelentkezve a fia lakásába, mint hozzátartozó, így önt csak jogerős bírói ítélettel lehet kilakoltatni. Ebben a perben önnek a saját követeléseit lenne lehetősége érvényesíteni, akár az ajándék visszakövetelése, vagy esetleg más jogcímen is. Úgy gondolom, hogy a legszerencsésebb az lenne, ha önnek holtig tartó haszonélvezeti jogot biztosítana a fia, ami az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyzésre kerülne. Véleményem szerint mindenkinek ez lenne a legjobb, és talán a viszonyukat is korrektül, tisztességesen rendezné, ha peren kívül megegyeznének.

Édesanyám öt éve meghalt, a házuknak a fele édesapámé volt, így a másik felén haszonélvezeti joga van, az anyai részt pedig fele-fele arányban a testvéremmel örököltük. Apám tavaly a testvéremnek ajándékozta a fél házát, amit véletlenül tudtam meg. A kérdésem: nem volt nekem elővásárlási jogom, és ezek után az apai rész örökségből én vagy a gyermekeim nem is fogunk részesedni?

Nem volt szükséges, hogy ön beleegyezzen az ajándékozásba, és ebben az esetben elővásárlási joga nem volt, hiszen édesapja nem eladta, hanem elajándékozta a saját tulajdonrészét. A későbbi öröklési igényét ön (esetleg gyermekei) majd a hagyatéki eljárás során, vagy pedig a köteles rész iránti igényét esetleg peres úton érvényesítheti.

A nagybátyámék lecserélték a lakásuk ebédlőjének és mindkét szobájuknak bútorait, amit nekem ajándékoztak. Ekkor már tudtuk, hogy egy hónappal később én férjhez megyek, és a férjemmel bútorozatlan albérletbe fogunk költözni. A lakást direkt egy hónappal korábban kivettük azért, hogy az ajándékba nekem adott bútorokat oda be tudjuk rakni. Sajnos a lakodalomban az egyik rokonom és a férjem szülei nagyon csúnyán összevesztek (verekedtek is), ezért most a nagybátyám visszaköveteli a többszázezer forint értékű bútorokat.

Mint ahogy az előző lapszámokban is leírtam, az ajándék visszakövetelésének kizárólag a törvényben meghatározott okai lehetnek (ezeket itt, és most nem kívánom megismételni). A kérdésben leírtak alapján úgy tűnik, hogy a törvényben meghatározott okok egyike sem áll fenn, ezért az önnek adott ajándék csupán azért, mert a nagybátyja „meggondolta magát” nem követelheti vissza az ajándékot, vagyis annak nincs jogalapja.

A férjem 50, én 45 éves vagyok. Mivel nemrégiben kiderült, hogy a férjemnek van egy házasságon kívül született, és általa soha nem is ismert és látott gyermeke, a házasságunkból született közös gyermekünknek ajándékoztuk a házunkat, az életünk végéig tartó haszonélvezeti joggal. A fiunk 20 éves, aki az ajándékozás óta teljesen megváltozott, nem beszél velünk, nem is mondja meg, hogy mikor, hová és kivel megy, mintha nem is lennénk. Pedig most is mi tartjuk el, munkahelye nincs, (valamilyen tanfolyamra jár most is, amit mi fizetünk), itthon lakik, én mosok, főzök rá. Már nagyon megbántuk, hogy ráírattuk a házunkat, bár a haszonélvezeti jogunkat kikötöttük. Vissza lehet-e csinálni az egészet?

Ebben a szomorú történetben az egyetlen jó és biztos dolog, hogy legalább a haszonélvezeti jogukat fenn tartották, hiszen ennek alapján mindkettőjüket holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg, aminek a jelentőségéről és előnyeiről már korábbi cikkeimben volt szó. Az ajándékba adott ingatlan tulajdonjogának visszaszerzése azonban nem egyszerű dolog, hiszen a kérdésben leírtak alapján nemigen látok olyan okot, amelynek alapján esély lenne annak visszaszerzésére. Mint az előző kérdésben adott válaszomban is jeleztem, az ajándék visszakövetelésének igen szigorú, a törvényben meghatározott okok esetében van lehetőség. Csupán azért, mert jelenleg a gyermekükkel a viszonyuk feszült, és úgy tűnik, hogy a fiukban kissé túlteng a tulajdonosi önbizalom, önmagában nemigen lehet biztos alapja az ajándék visszakövetelésének.

Összegezve: az ajándékozó és a megajándékozott egyaránt alaposan gondolja át, hogy mikor, kinek, miért és főleg milyen várakozásoknak alapján ajándékoz, vagy fogad el ajándékot, ha nem akar a későbbiekben csalódni.
 
Dr. Kéri András ügyvéd
(Kéri Ügyvédi Iroda, Monor, 06-30/931-6242)
Címkék: Dr. Kéri András ügyvéd

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció