Gyógyfüves cigivel a dohányzás ellen

2014. május 6.
Amerika közmondásosan az a hely, ahol a gyufaárusból is lehet milliárdos. A nyáregyházi Bartos Andor azonban ide született, Magyarországra, s noha már számos ismerőse elment innen szerencsét próbálni, ő még mindig itt küzd a boldogulásért.

Méghozzá annyi ötlettel, leleménnyel, szorgalommal, hogy már rég, mint tehetős és elismert emberrel kellene vele időpontot egyeztetnünk egy interjúhoz. Ehelyett ő maga kérte a segítségünket: befektetőt keres legújabb találmányához, amelynek csak a hazai elismertetése is közel négy évbe tellett.
Emlékeztetőül azon kedves olvasóink számára, akik akkor nem olvasták: három évvel ezelőtt, 2011 januárjában már bemutattuk Bartos Andort. Gyertyaöntőt kerestünk, valaki őt ajánlotta, ám a riport helyszínén kiderült, hogy beszélgetőpartnerünknek – aki amúgy reiki mester – csak egyik hobbija a gyertyaöntés. A másik, hogy ajándéktárgyakat készít kovácsoltvasból. Hivatása pedig vendéglátós, pontosabban pincér, aki amúgy vizsgázott sommelier is. Szótárakat pedig azért készít, mert vendéglátózás közben rájött, hogy háromszáz szóval is lehet boldogulni idegen nyelven. Így tehát vendéglátós kollégái és turisták számára magyar-angol-német szótárt állított össze. A horvát tengerpartra igyekvőknek már térképpel és gasztronómiai kalauzzal is kiegészítette a kiadványait.
Másutt ebből már meggazdagodott volna. Nálunk azonban másképpen működnek a dolgok.
Bartos Andor vendéglátózott tovább, s miközben a legkülönfélébb rendezvényeken kellett (és kell) helytállnia a szolgáltatásaival úgy, hogy csakis a jó híre terjedhessen a vendégek köreiben – feltalált valamit.
Még pincérként – miközben társaival arról beszélgettek, hogy műszak végére vajon hány kilométer lehet a lábukban, és egyszer egy átlagos napon ki is számolták, hogy huszonnégy – eszébe jutott: jó néhány szakmában lehet ez hasznos adat. Például a postásoknál, az egészségügyben dolgozóknál, hogy a sportolókról már ne is beszéljünk. És akkor kitalálta, elkészítette a cipőre szerelhető lépésmérő számláló prototípusát. Öt évig küzdött, mire a tíz évig érvényes használati minta oltalom birtokába jutott. Tíz évre szólt tehát a jogosítványa, onnantól kezdve a találmánya köztulajdon, amit bárki gyárthat és forgalmazhat. Igyekeznie kellett tehát, hogy gyártót és forgalmazót találjon, el is küldte a leírást pár helyre. Volt, aki nem is válaszolt, más azt írta, neki saját fejlesztői vannak. És hogyhogy nem egyszercsak jött a hír innen is, onnan is, hogy használják a lépésmérő számlálót. Addigra azonban már annyi pénze, ideje, energiája elment az ügyre, hogy ügyvédre és igaza, találmánya megvédésének küzdelmére már nem futotta.
Más itt adta volna fel heveny káromkodások vagy a mély elkeseredés csendje mellett, Bartos Andor azonban addigra feltalálta a gyógynövényes cigarettát. Ennek elismertetése már csak három és fél évig tartott, s a szabadalom húsz évig érvényes – ha évente kifizeti az ehhez szükséges, egyre emelkedő fenntartási díjat, ami 55 ezerrel kezdődött és most 75 ezernél tart.
Szakmai részletekbe nem mennénk itt bele, de a gyógyfüves cigaretta lényegére azért rávilágítanánk. Eszerint a találmány egy, az elektromos cigarettához hasonló hüvelyből áll, amelynek úgynevezett feje tartalmazza az aloe verából, kamillából, tengeri sóból, mentából – s az illúzió kedvéért némi dohányból – álló keveréket, amely az említett anyagok illóolajával is át van itatva. Ez a cigaretta nem ég, viszont egy patron beiktatásával a cigarettányi rudacska szívása hajszálra olyan érzést kelt, minta rágyújtanánk. Miközben a tüdőnkbe nemhogy káros anyag nem jut, hanem egyenesen gyógyító hatású az ájer, amit belélegzünk. És megmarad a dohányzás illúziója – ám eközben le lehet szokni az ezerszer elátkozott dohányzásról.
Bartos Andor ugyan lankadatlanul keresi a gyártáshoz szükséges tőkéstársat, ám eközben tucatjával hallgatja végig az olyan történeteket, amelyekben az elcsigázott hazai feltaláló vagy végleg feladta, vagy kiment külföldre és ott talált befektetőre. Miként azt a Rubik-kocka esetéből is jól ismerjük.
És mi most azért meséltük el mégis, mert egyszer talán itthon is. Hátha...
Molnár Anna
Címkék: találmány cigaretta gyógynövény szabadalom

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció