Gyömrő lakossága döntött

Időközi választás

2016. szeptember 1.
A romantika fővárosában nem ciki egy adócsalásért és magánokirat-hamisításért elítélt ember kezébe adni a kormányrudat.

Gyömrő lakossága augusztus 28-án bizalmat szavazott a polgármesteri tisztségről korábban lemondott Gyenes Leventének. Mint ismert, Gyenes azért mondott le június 1-jei hatállyal, mert a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. 
A választást felforrósodott hangulatú kampány előzte meg, Gyenes első számú kihívója, a független jelölt Horváth István össztűz alá vette a vetélytársát, de a szavazatok alakulását különösebben nem befolyásolta a befektetett energia – legalábbis nem úgy, ahogy Horváth szerette volna. 
Az egymásnak feszülő felek a 2014-es önkormányzati választás alkalmával már szembe néztek egymással, akkor Gyenes Leventére 3942 szavazat érkezett, Horváth Istvánra mindössze 460 (Horváth akkor egy helyi szervezet, a Hajnal Egyesület Gyömrőért jelöltjeként indult a választáson.) Ehhez képest az augusztusi időközi választáson sokat erősödött Horváth, majdnem háromszor annyi, 1258 fő szavazott a már függetlenként elinduló jelöltre. Gyenes azonban nem hogy gyengült a körülötte kerekedett botrány miatt, hanem erősödött: augusztus végére 4610 gyömrői lakos gondolta, hogy ő a legalkalmasabb a jelöltek közül a város vezetésére. A részletekhez hozzá tartozik, hogy 2014-ben a szavazásra jogosult 13 305 fő közül 5751 lakos ment el szavazni, az augusztusi időközi választáson a 13 749 névjegyzékben szereplő választópolgár közül pedig 6009 személy tartotta fontosnak, hogy véleményt nyilvánítson. 
Gyenes Levente újraválasztása immár tény, polgármesteri tisztségének további sorsa azonban egyelőre bizonytalan. Egy jogi hézag további vitára ad okot: az önkormányzati törvény értelmében méltatlanná válik a tisztsége betöltésére az a képviselő és polgármester, akit jogerősen felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztésre ítélnek. A méltatlanságot a képviselő-testület mondja ki. Gyenes Levente szerint azonban az Önkormányzati hírlevél című kiadványban megfogalmazott írás az irányadó, miszerint a polgármester újraválasztása esetén a korábbi tisztsége alatt született ítélet nem befolyásolja az új tisztséget, így pedig nem kell a méltatlansági eljárástól tartania. A Pest Megyei Kormányhivatal a továbbra is fennálló méltatlanság mellett érvel, ellenben a Belügyminisztérium szerint nem kell a képviselő-testületnek eljárást indítania Gyenes ellen, a már említett okok miatt. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az általuk kiadott levél csupán egy szakmai vélemény, nem bír kötelező erővel. 
Az ügy minden bizonnyal a bíróságon folytatódik tovább. 

Varga NorbertSúlytalan harmadik

Gyenes Levente és Horváth István mellett egy harmadik jelölt, Kovács István is ringbe szállt a polgármesteri székért Gyömrőn. A Munkáspárt színeiben induló Kovácsról nem sokat lehet tudni, a 47 éves mechanikai műszerész végzettségű férfi talán maga sem gondolta komolyan, hogy beleszólhat a „nagyok” küzdelmébe. Nem sok vizet zavart, 88 szavazatot kapott. 

Címkék: Gyenes Levente adócsalás polgármester választás

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció