Gyors és erős szerek kellenek!

Néhány szó a gabonagyomirtásról

2011. március 27.
A 2010-es év meglehetősen nehéz örökséget hagyott a gazdálkodókra. A rendkívüli időjárás a termesztéstechnológia minden elemét hátrányosan befolyásolta. Ennek a terhes örökségnek egyik következménye, hogy sok helyen komoly gyomosodásra lehet számítani a gabonatábláinkon.

Ráadásul az egyik fő problémát már megint a mezei acat fogja jelenteni, pontosan a sok víz, az elégtelen talajmunkák és a hiányos gyomirtások miatt. Márpedig erős gyomosodás ellen gyors és erős készítményekre van szükség.
Szerencsére a Dow Ag­roSciences kiváló acatö­lő készítményei (pl. TAL­TOS*, LON­TREL*, CO­LOM­BUS*, GENIUS*) idén is a gaz­dálkodók rendelkezésére állnak. Közös jellemzőjük, hogy sok más ké­szítménnyel szemben nem­csak az acat leveleit, hanem a gyökérzetét is elpusztítják. A tavalyi év egyik újdonsága pedig a MUSTANG FOR­TE*, amely még a többi közül is kitűnik gyorsaságával és erejével. A MUS­TANG FORTE* gyorsaságát a Mustang* két hatóanyaga adja (floraszulam és 2,4-D), óriási erejét pedig a TAL­TOS*-ban is megtalálható aminopiralid, illetve a három hatóanyag együtt biztosítja.

Mennyire gyors a MUSTANG FORTE*?

A kijuttatást követő néhány napon belül már teljes értékű gyomirtó hatást tapasztalunk! (lásd 1. ábra). Ideális gyomirtó szer szolgáltatóknak, akik munkáját sokszor a látvány után ítélik meg.A Mustang Forte hatékonysága a kezelést követő 1-8. napon

Milyen gyomokat irt MUSTANG FORTE*?

Mezei acat – lombozatát és gyökérzetet is gyorsan elpusztítja! (Lásd 2. ábra.)
Ragadós galaj – a hatékonysága egyenértékű 0,3 l/ha Starane*-éval!
Napraforgó árvakelés – IMI és Express toleráns is!
Ebszikfű, pipitérfélék, kék búzavirág.
Parlagfű.
Sebforrasztó zsombor, pásztortáska, tarsóka.
Tyúkhúr.
Gyorsan melegedő homoktalajokon gabonában is megjelenhetnek a különféle disznóparéj és libatop fajok, valamint a vadkender. A MUSTANG FORTE* ezeket is kiválóan irtja! Sőt, időben kijuttatva még a fekete üröm és a mezei zsúrló ellen is rendelkezik hatással. Emellett erős mellékhatása van a veronikafélékre és az árvacsalán fajokra is.
Olyan gyomnövényeket is kiválóan irt, melyek ellen más készítmények „köhögnek”, pl. szarkaláb-félék, viola, parlagi nefelejcs, illetve az újabban megint terjedő konkoly ellen is nagyszerű hatást tapasztalhatunk.

Hogyan használjuk a MUSTANG FORTE*-t?

Engedélyezett minden kalászosban, még sörárpában is!
Dózisa őszi kalászosokban 1 l/ha, tavaszi kalászosokban 0,8 l/ha.
Már 5 °C felett is hatékony.

Van-e utóvetemény korlátozás?

A következő évben pillangósok nem vethetőek.
A MUSTANG FORTE* után ősszel nyugodtan vethetünk repcét, arra ugyanis semmiféle káros utóhatása nincs.
Címkék: növények

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció