Hagyományok, ízek, programok

Tizenegyedszer rendezik meg a Vecsési Káposztafesztet

2011. szeptember 19.

Szeptember 25-én a kulturális programok és rendezvények mellett, idén is több mint félszáz bogrács káposztás étellel várják a vendégeket a mára hagyománnyá vált Káposztafeszten Vecsésen.


Mostanra minden régióban élő tudja, hogy a Káposztafeszt nem egyszerű főzőverseny vagy falunap. Az utóbbi tíz évben a rendezvény a térség egyik legrangosabb és legnagyobb tömeget vonzó eseményévé vált. A káposztafesztivál az ízek szeretete mellett, a hagyományokról szól. Ezért csak olyan kiállítókat és vásározókat fogadnak a szervezők, akik a fesztivál filozófiájához illeszkedve hagyományos alapanyagokból, hagyományőrző technikával készült termékeket kínálnak.
            – A rendezvény középpontjában természetesen a káposzta áll. A vecsési káposzta története 1786-ra nyúlik vissza, amikor II. Gras­sal­kovich Antal az török dúlás után elnéptelenedett térséget ötven – főként sváb – jobbágycsaláddal telepítette be – mesélte Kis Tóth János, a Káposztafeszt Információs Iroda vezetője. – Az elmúlt kétszáz évben a vecsési káposzta hagyományt teremtett a városban, és országos hírnevet szerzett magának, amit ezzel a rendezvénnyel is erősíteni kívánunk. Ma nagyjából hetven családi vállalkozás és százötven kisebb-nagyobb savanyítóüzem él káposztatermelésből, feldolgozásból és kereskedelemből.
            Szeptember huszonötödikén vasárnap a programok a Falusi Óplébánia Templomban szentmisével kezdődnek, majd a templom előtti terményáldással folytatódnak. Ezután a gyönyörűen feldíszített lovaskocsik átvonulnak az Epresbe, a Káposztafeszt helyszínére.
            A Káposztafeszt egyik legjelentősebb programja a főzőverseny, ahol számtalan hagyományos és különleges káposztás étel készült már az évek során. A főzőversenyen valamennyi főző egységes áron kínálja a saját receptje szerint készült káposztás étkeket. A részt vevők nem csak a nagyközönség, hanem a szakavatott zsűri előtt is összemérhetik főzőtudományukat. A zsűri elnöke a hagyományokhoz híven idén is Benke Laci bácsi mesterszakács és cukrász lesz. A főzés mellett, káposzta­pucu­lásban is megmérettetnek a vállalkozó kedvű versenyzők. A zsűri a ráfordított idő, a keletkezett súlyveszteség és az esztétikum alapján bírálja el a résztvevők munkáját. Természetesen a savanyúságok is versenyeznek egymással, savanyított káposzta, sós-vizes uborka, káposztával töltött paprika és vágott vegyes savanyúság kategóriákban.
            Idén sem lesz hiány kulturális és szórakoztató programokból, hiszen két színpadot is felállítanak az Epresben. Az egyik színpadon tíz órától a Petőfi Sándor Általános Iskola tánccsoportjai lépnek fel. Délután a Monori Strázsa Néptánc Egyesület, a Vecsési Zeneiskola, majd a Lumpen Klumpen Tánc­soport előadását láthatják az érdeklődők. 18 órától az Irigy Hónaljmirigy ad koncertet, majd tánc show veszi kezdetét. A másik színpadon délután négy órától fellép a New Dance World, a versenyek eredményhirdetéseit követően pedig a Wetschescher Nachtigallen kórus ad műsort. Utánuk Mol­nár György harmonikaművész, majd Vastag Csaba műsora következik, este negyed kilenckor lézer show zárja a programok sorát.
            A rendezvényen népművészeti kirakodóvásár és gye­rekprogramok is lesznek. Ug­rá­lóvárral, a játszóházban pedig kézműves foglalkozásokkal, rajzversennyel, továbbá arcfestéssel és egyéb vidám programokkal várják a gyermekeket. 
Címkék: Káposztafeszt főzőverseny

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció