Hat jótanács a virágos balkonért

2010. március 16.
Hat egyszerű ötlet ahhoz, hogy a balkonládáiban fejlődő növényeinek a nyár közepére mindenki a csodájára járjon. Garantált eredmény!

1. Beültetés

A nyári virágpompa alapja a jó kezdet. Az ültetés előtt nézzük át alaposan a balkonládát. Ha nincsen rajta vízelvezető nyílás, akkor alakítsunk ki rajta 20 centiméterenként egyet. A láda aljára érdemes agyaggranulátumot helyeznünk 3-4 centiméter vastagságban, amivel egyszerre gondoskodhatunk a jó vízelvezetésről és megakadályozhatjuk, hogy a kifolyónyílások eltömődjenek. A drénrétegre helyezzünk néhány centiméter magasságban földkeveréket, majd helyezzük bele a növényeket. Az ültetés előtt a gyökérlabdákat óvatosan lazítsuk meg. A növényeket olyan magasra ültessük, ahogy azok a cserépben álltak. Ezután a réseket töltsük fel virágfölddel, tömörítsük, majd öntözzük meg a beültetést. A növények között legalább 15-20 centiméter helyet hagyjunk.
 

2. Tápanyagellátás

Már az ültetéskor tartós hatású műtrágyát keverhetünk a földkeverékbe. Ebből – jellegétől függően – 3-9 hónapig fokozatosan oldódnak ki a tápanyagok a növény szükségleteinek megfelelően. A másik lehetőség, hogy tápoldatot keverünk az öntözővízhez. Ilyenkor a legjobb, ha minden öntözés alkalmával kis mennyiségben adagoljuk, ahelyett, hogy egyszerre nagyobb koncentrációban juttatnánk ki.

3. Öntözés

Az egynyári virágok tökéletes fejlődéséhez a tápanyagellátás mellett az öntözés a másik legfontosabb szempont. Gyakorisága a virágláda nagyságától függ, de nyáron általában minden második nap sort kell kerítenünk rá. Kerüljük azonban a túlöntözést, mert a pangó víz a gyökerek pusztulását okozhatja. Figyeljünk oda, mert a tünetek megegyeznek a száradás jellegzetességeivel.
 

4. Virágládák

A virágládák készülhetnek műanyagból, terrakottából, fából, vagy rozsdamentes fémből is. Az árkülönbségek a tartósságból, az anyagminőségből, a célszerűségből adódnak. A virágláda vásárlásakor érdemes hosszú távra tervezni!
 

5. Virágföldek

A szaküzletek az általános virágföldek mellett kimondottan a muskátlik és a petúniák számára kifejlesztett földkeveréket is forgalmaznak. Ezeket úgy állították össze a szakemberek, hogy a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítsák az adott növényfaj számára, így érdemes ezekből válogatnunk.
 

6. Fényviszonyok

Az egynyári virágok legtöbbje fényigényes, ezért napos helyre nem jelent gondot a választás. Árnyékban viszont csak néhányuk fejlődik kielégítően. Ilyen helyre érdemes nebáncsvirágot, gumós vagy mindignyíló begóniát, vagy csüngő fuksziát ültetnünk.
 

+1. Illatok

Ha nem csupán a virágokban szeretnénk gyönyörködni, de csukott szemmel vagy éjszaka is érezni kívánjuk az egynyári virágok jelenlétét, akkor válasszunk illatos növényt! Ültessünk levendulát, mézvirágot, díszdohányt, vaníliavirágot, lila petúniát, vagy fülesternyét a balkonládákba.
 
Címkék: növények

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció