Helybe menjen, helyben vegyen!

2013. december 17.
Nem kell mindjárt a nagyvárosba szaladni karácsonyi ajándékért, sem hangulatos programokért, ha közvetlen környezetében is megtalálhatja, amit keres.Karácsony Jézus születése, a békesség, a szeretet és a család ünnepe. Végre kiszállhatunk néhány napra abból a mókuskerékből, amelybe ez a rohanó új világ egész évre száműzött bennünket. December 24-én szenteste elcsendesednek az utcák, az emberek hazatérnek, hogy az otthon melegében, szeretteik körében töltsék az ünnepet.
A karácsonyt megelőző hetek és napok azonban még korántsem a csendes elmélyülésről és a meghitt pillanatokról híresek. Ekkor jön ugyanis az utolsó ajándékvásárlási roham, amely sajnos sok esetben beárnyékolja a szeretet ünnepét az idegeskedéssel és bosszúsággal teli pillanatoknak köszönhetően. E havi írásunkban adunk egy-két tippet, hogy merre érdemes ajándékokat keresni, illetve bemutatjuk, hogy a térségben milyen közösségépítő programokkal készülnek a településeken, hiszen soha nem látott mennyiségű ren­dezvényt szerveznek régiónkban az év utolsó hónapján.
Ha karácsonyi ajándékok vásárlásán törjük a fejünket mindenképpen érdemes számításba vennünk a helyi lehetőségeket. Nem kell egyből a nagyváros plázái felé kacsingatnunk, hiszen a régiónkban is számos helyen megtalálhatjuk a karácsonyfa alá való ajándékokat.
Manapság a vásárlók kitüntetett figyelmét élvezik a kézművestermékek, mondhatni divat lett azokat vásárolni és ajándékozni. Kézművestermékekből szerencsére bőven akad jó minőségű a térségünkben is, amelyből most bemutatunk néhányat.
A monori Strázsahegyen kiváló palackozott helyi borokat vásárolhatnak kedvező áron, például a Lukácsy pincében, de akad itt Csuzi-féle Kézműves-remek díjjal kitüntetett almalekvár és almasajt is, melyet jó szívvel ajánlunk bármely karácsonyfa alá. Ha Monor és lekvár, akkor Kaldeneker György nevét is meg kell említenünk, akitől nem csak lekvárokat, hanem szörpöket, mézeket, csokikrémeket, teakeverékeket és karácsonyi ínyencségeket szerezhetünk be a családi ajándékcsomagokba.
Üllőn Rakonczai Ildikó készít kézművescsokoládé­különlegességeket. Édes pil­lanatokat okozhatunk sze­ret­teinknek a mézzel, mák­kal, marcipánnal vagy aszalt gyümölcsökkel ízesített csokoládékkal.
A karácsonyi sütés-főzéshez pedig kiváló hozzávalókat vásárolhatnak a monori piacon, amely minőségében és árában is versenyképes árut kínál a környéken található üzletláncokkal szemben.
Vecsés, Ecser
A remek termékek mellett soha nem látott mennyiségű ünnepi program közül is válogathatunk a térségben.
Vecsésen idén nyáron adták át a Bálint Ágnes Kulturális Központot, ahol karácsony közeledtével remek filmeket tekinthetünk meg, így nem kell a fővárosba utaznunk, ha egy kis moziélményre vágyunk. December 13-án a Luca-napi hagyományok elevenednek fel a Bálint Ágnes Kulturális Központ aulájában. December 15-én pedig a Zsuzsika hangja, majd december 22-én a Mindenki karácsonya rendezvényen vehetnek részt, nem csak vecsésiek az advent jegyében.
Vecséshez hasonlóan Ecseren is lesz Mindenki karácsonya december 14-én. A betlehemes játékoktól kezdve a karácsonyi koncertig és vásárig színes programok várják az ecseri Rábai Miklós Művelődési Ház vendégeit. A karácsonyi vásár keretében pedig beszerezhetik az utolsó apróságokat is a fa alá: lesznek kézműves- és tűzzománc ékszerek, karácsonyi díszek, játékok, ruházati cikkek, mézeskalács és még sok minden más.
Üllő, Gyömrő
Üllőn is színes programok várják a lakosságot az év utolsó hónapjában. December 14-én rendezik az I. Mézeskalács-fesztivált, melyen a finom nyalánkságok mellett a Kiss Kata Zenekar muzsikájára mulathatnak az érdeklődők. Az adventi vasárnapokon gyertyagyújtáson és programokon vehetnek részt akik ellátogatnak a város megújult központjába. Üllő városi karácsonyát december 20-án rendezi az önkormányzat.
Gyömrő is kitett magáért ami az ünnepeket illeti, minden adventi vasárnap gyertyagyújtással és programokkal várják a lakosságot. December 22-én pedig kézműves kirakodó vásár lesz 13 órától a Hankó István Művelődési Központban. E napon is érdemes lesz ellátogatni a gyömrői kultúra házába, hiszen a gazdag kínálat között biztosan találhatunk egy kedves portékát, mellyel megörvendeztethetjük szerettünket karácsony napján.
Maglód, Gyál, Monor, Úri
Maglódon a MAG Ház előtti téren várják a vendégeket az adventi vasárnapok alkalmával gyertyagyújtásra, ünnepi műsorokra.
Gyálon is, a többi településhez hasonlóan, gazdag ünnepi programkínálattal készülnek a település vezetői. December 15-én a Kodály Zoltán Zeneiskola és a Gyál Városi Fúvószenekar karácsonyi koncertjét hallgathatják meg közösségi házban. December 20-án pedig háromnapos kirakodó vásár veszi kezdetét a Templom téren. Minőségi kézművestermékek, ünnepi hangulat, színpadi előadásokkal tarkítva.
Monoron idén is karácsonyi ruhába öltözött a sétáló utca, ahol minden nap forralt borral és ízletes falatokkal várják az arra járókat.
Az úri Hagyományőrző Egyesület a tájházban rendez 14-én szombaton ha­gyományos disznótort, disz­nóöléstől a toros vacsoráig. Másnap, 15-én vasárnap kézművesvásárt tartanak a tájházban és annak udvarán.
Reméljük sikerül választani a gazdag kínálatból és megtelnek közönséggel a helyszínek. Egymásra talál térség és lakossága. Mert helyben is megvan minden, amire szükségünk van.

Varga NorbertKorcsolyázni jó!
Ha korcsolyázni támad kedve már a térségben is megteheti. Gyömrőn december 6-án nyitja meg kapuit a városi műjégpálya. Bővebb felvilágosítást a 06-20/439-4336-os telefonszámon kaphatnak.
Üllőn is készülőben van a jégpálya: a városi sporttelep strandröplabda pályáját alakítják át, hogy alkalmas legyen korcsolyázásra. A nyitás pontos időpontját egye­lőre nem tudni, az időjárástól függ.Címkék: karácsony ajándék ünnep vásár kézműves termék vásárlás

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció