„Holnap megyünk Amerikába…”

2013. április 12.
Május 3-án a monori művelődési házban Nálatok laknak-e állatok című műsorával lép fel a Kaláka együttes – ez volt a Gryllus Dánieltől kért beszélgetésünk apropója. 


Beszélgetés közben azonban szóba került az előző nap befejezett kon­cert­sorozatuk, kapcsolatuk a szórványmagyarsággal, kilométerek millióiban mérhető utazásaik sora és az is, hogy miért nem lehet ebbe belefáradni.
Bocsánat – szabadkozott egy női hang a telefonban – Gryllus Dániel interjúja a másik telefonon kissé hosszabbra nyúlik a tervezettnél, tudnék pár percet várni?
Várakozás közben eltűnődtem: előző este fellépésük volt, azt követően interjúk sora, most, másnap délelőtt kezdődik az egész elölről, miközben egyik nap Londonban adnak koncertet, pár nap múlva Bostonba viszik Kányádi Sándor, Ady, Tamkó Sirató Károly verseit, majd a monori művelődési házban kérdik a közönségtől, hogy „Nálatok őrzik-e állatok az álmotok? Szörcsög-e kis táljából az aranyhörcsög, ha bántják a görcsök?”
– Ez így megy napról napra? Hogy nem lehet ebbe ennyi évtized után sem belefáradni? 
– Hiszen ez éltet minket –
derült a kérdésen Gryllus Dániel, elmesélve, hogy a beszélgetésünket megelőző napon volt annak a turnénak az utolsó, a tizenharmadik állomása, amelynek során a Makovecz Imre által tervezett épületekben, templomokban, közösségi és művelődési házakban lépett fel zenésztársaival, egy nyolcfős csapattal. Az utolsó koncertet értelemszerűen interjúk sora követte. 
Másnap pedig – derült ki – indulnak Amerikába, de egy ideje már áradnak feléjük a kérések, hogy mit szeretnének tőlük hallani feltétlenül, melyik verset nem szabad kihagyniuk semmiképpen.
Aki ellátogat a Kaláka együttes weboldalára, maga is tapasztalhatja ezt, miközben a megható köszöneteken kívül jókat derülhet az olyasfajta bejegyzéseken, miszerint: „Sírva könyörgöm, adjatok valami forrást, akár zenét, akár szöveget, vagy bármit a hosszú nevű kínai kisfiúról, Tikitimbóhószinnimbóról, mert a gyerekem beleszeretett, és azóta sem nyuxik”.
– Nem új dolog ez, de olyan jó – mondja a zenész – Tavaly Dél-Amerikában, ahol már háromszor jártunk, találkoztam egy harmadik generációs fiatal orvosnővel, aki a kislányával, a „negyedik generációval” beszélget magyarul. Ez a fiatal nő fogalmazta meg, hogy nekik a versek, a dalok, a Kaláka együttes jelentik Magyarországot, hiszen ők már másutt vannak otthon. Számukra Magyarország egy egzotikus hely, ahol mindenki magyarul beszél. A kint élőknek, a szórvány magyaroknak a nyelv, a dalok, a kultúra a kapocs. Hogy mi is ilyen kapocs lehetünk, az nagyon jó érzés.
A dalok sem fáradnak ki – tudjuk meg – Adyt, Kányádit hogyan lehetne megunni? Ami értéket közvetít, abba mindig bele lehet kapaszkodni.
Meg is tesszük, felnőtt és gyermekközönség egyaránt, bár Gryllus Dániel szerint mintha a gyerekelőadásokra mostanában kevesebb lenne az igény. Az iskolák a korábbinál ritkábban hívják őket. Talán a pénz lenne kevés, amiből kultúrára nemigen futja – gondolkodunk hangosan. Ha így lenne, szomorú lenne, hiszen az iskolásból, aki gyerekkorában Tengerecki Pált vagy Kosztolányi verseket hallgatott a Kalákától, felnőttként aligha lesz vevő a csiricsáré ízléstelenre.
– De én nyavalyogjak utoljára – rázza meg a fejét a művész –, hiszen ünnepekkor, gyereknapon van azért meghívásunk bőven. A Nálatok laknak-e állatok? című műsorunk, amivel Monorra is ellátogatunk, s amelyből 1986-ban könyvet is kiadtunk, változatlanul nagyon népszerű. Jó felállásban játsszuk ma is, beválogatunk azóta született új dalokat is madarakról, kis és nagy állatokról, s persze a kívánságokat is figyelembe vesszük. Nemrégiben felkiabált egy kisfiú a színpadra, hogy ő melyik verset szeretné hallani. De hiszen abban nincs is állat – méltatlankodtak a többiek, de kiderült, hogy mégis van. Egy ló. Igaz, hogy fából, de ló...

Koblencz Zsuzsa


Nálatok laknak-e állatok?
Május 3. 17 óra
Monor, Művelődési Ház
A koncertre a gyerekek 1100, a felnőttek 1400 forintért válthatnak jegyet.
Családbarát rendezvény! Egyéves kor alatti gyerekek ingyen jöhetnek a szüleikkel.
Három gyerekkel egy felnőtt kísérő belépése ingyenes.

Címkék: Kaláka koncert gyerek vers Gryllus

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció