Téli alkotások

2011. január 31.
A vecsési Varga Ferenc a téli kényszerpihenő miatt kedvtelésből kezdett el különleges hóembereket építeni. Idén Shrek és Darth Vader, Süsü eredeti mását alkotja meg

– Én se tudtam, hogy tudok ilyet, hiszen még egy pálcikaember lerajzolása is gondot jelent. Tíz éve csináltam hóból egy medvét, akkor sokan megdicsérték. Tavaly újra noszogattak, így megpróbáltam – mondta Varga Ferenc, aki legújabb hobbijaként különböző figurákat alkot hóból háza kapuja előtt. Tavaly egy medvét és egy malacot csinált, idén pedig Shrek és Darth Vader hasonmását készítette el.
A leglátványosabb alkotása azonban a tavalyi évhez köthető, amikor irányítása mellett – egy családi összejövetel alkalmával – egy közel öt és fél méteres hóembert építettek. Varga Ferenc Vecsésen született, ott is nőtt fel. A 47 esztendős „hószobrász” kisgépkölcsönzésből és gépjavításból él, de nagy szenvedélye a régi, akár a múlt századból származó gépek gyűjtése és restaurálása.
Eredeti foglalkozása autószerelő, de saját bevallása szerint egy percet sem dolgozott a szakmájában, saját autóját is szerelőhöz hordja. – A kerti kisgépeket ilyen időben nem nagyon viszik, így ráérek – mondta a hobbiszobrász.– Van időm és energiám is a különleges hóemberekkel foglalkozni. Ezzel a gondokkal terhelt, szomorkás mai világban örülök, ha mosolyt csalhatok az emberek arcára, ez motivál.
Sokszor éjfélig csattog a vaku a kapu előtt, még a buszvezető is leszáll fényképezni, de a napköziből, óvodából is idehozzák ki a gyerekeket. Motivációban egyébként sincs hiány, hiszen már most tudja, hogy a legközelebbi komolyabb havazás alkalmával Süsü, majd Mazsola kétméteres mása lesz a kapuban.
Darth Vader négy nap alatt készült el, de megosztotta az embereket. Idősebbek dicsérték a munkáját, majd megkérdezték: Szépnek szép, de ki ez? Ugyanakkor a magyarországi Star Wars rajongók klubjának több tagja is eljött a házához, hogy lefényképezze, levideózza a sötét nagyúr fehér mását.
– Ez volt eddig a legnehezebb, mert egyenes, párhuzamos dolgokat nehéz a hóval csinálni, ráadásul a mostani hó nem is nagyon tapadt – magyarázta Varga Ferenc. – Ezért bevittem, kicsit megmelegítettem, hogy lehessen formázni. A fejek egyébként mindig bent, a szerelőműhelyben készülnek. Három fokon jó a hóval dolgozni, mert akkor már lehet formázni, öt fokon viszont már olvad.
Persze vannak rossz­­­in­dulatú emberek, akik szerint csak feltűnési viszketegsége van, de ez nem tántorítja el. Tavaly egyik éjjel részegek lerombolták a művét, levágták a maci fejét. Az idén eddig semmit nem bántottak. Talán most már nekik is tetszik.
Szidor György
Címkék: érdekes

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció