Húsvéti árverseny

2014. április 4.
Utána jártunk melyik boltban, mennyi pénzből tölthetjük meg a húsvéti kosarunkat.

A húsvét – vallási jelentőségén túl – lehetőség a rohanó világban, hogy összegyűljön a rokonság és közösen tegyék emlékezetessé ezt a szép, hagyományokkal tarkított ün­nepet. Ilyenkor pedig az asztalra is tenni kell valamit, a kisebbeknek ajándék is dukál, így hát a pénztárcánkba is bele kell nyúlnunk. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a termékekért mennyit kell fizetnünk. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani olvasóinknak, ezért végigjártuk térségünk legnagyobb boltjait, illetve a monori piacot, és megnéztük mennyi pénzből tölthetjük meg a bevásárlókosarunkat.
A húsvéti kosár elkészítéséhez igyekeztünk a térségünkben található boltok közül a nagyobbakat kiválasztani, amelyekben a legtöbb vásárló megfordul, úgy, hogy településenként legfeljebb két üzlet szerepeljen a táblázatban. A boltokon kívül a monori piacra is kilátogattunk, hiszen korábbi karácsonyi árversenyeinken többször is a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott a sokak által kedvelt vásárlóhely.
Olyan termékeket válogattunk össze, amelyek a legalapvetőbb húsvéti menü elkészítéséhez szükségesek, mint a kötözött, füstöltsonka, tojás, reszelt torma, fejes saláta, majonéz, retek, zöldhagyma, fonott kalács. Az Unicumot és a Kinder tojást pedig leginkább a fiatalabb és idősebb locsolók kedvéért emeltük a listára. 
Az összehasonlítás nem olyan egyszerű, több szempontot is figyelembe kellett venni, ami miatt igen nehéz lenne egyértelmű győztest hirdetni. A termékek több esetben sem azonosak, általában egymástól eltérő márkák, ezért különböző minőségűek és kiszerelésűek lehetnek. Ennek köszönhetően pedig valamelyest torzul a végeredmény.
Nem gondoljuk, hogy minden esetben célszerű az olcsóbb terméket választani, mert az olcsóság olykor a minőség rovására is mehet. Azonban az sem általánosítható, hogy a legdrágább egyúttal a legjobb is. Ezzel együtt igyekeztünk a költséghatékonyságot szem előtt tartani, ezért a legolcsóbb terméket kerestük az üzletek polcain. Ezek pedig a legtöbb esetben az áruházak sajátmárkás termékei, amelyeket ha összehasonlítunk láthatjuk, hogy sok esetben ugyanazokból az összetevőkből állnak, mint a drágább társaik. Tehát nem lenne szabad minőségbeli eltérést tapasztalni a termékek között.
Egyedül a húsvéti sonka esetében nem engedtünk az árnak. A jobb minőségű és természetesebb füstölt parasztsonkát részesítettük előnyben a gyors érlelésű, olcsóbb, vákum­cso­ma­goltakkal szemben. Ilyet azonban nem minden üzletben találtunk lapzártánkig. A Penny Marketben és a Lidlben vákumcsomagolt füstöltárú került a kosarunkba, az előbbi üzletben 1399 forintért adták kilóját, míg az utóbbi boltban kérték érte a legtöbbet, 3490 forintot. Igaz a Lidlben árusított termék szeletelt volt, melyet a címke szerint 10 hétig érleltek és parasztsonkaként árultak. Ebből ugyan főtt sonkát nehezen lehetne csinálni, azonban jó választás lehet annak, aki nem akar a főzéssel foglalkozni és rászánja a kevésnek nem éppen mondható összeget. Az igazságosság jegyében ebben az esetben a többi üzlet átlagárát vettük alapul, mert bízunk benne, hogy a húsvét közeledtével már a Lidlben is olcsóbban hozzájuthatunk az igazi húsvéti sonkához.
Ár-érték arányában a legjobb választásnak a CBA-ban és a monori piacon kapható parasztsonka tűnik. 
Nagy eltéréseket fedeztünk fel a tojás árában. Legolcsóbban a Tescoban juthatunk hozzá 10 darab közepes méretűhöz, a legtöbbet pedig a Sparban kérik érte: 459 forintot. Azaz darabja 45 forintba és 90 fillérbe kerül.
A torma esetében is mondhatjuk, hogy ahány féle üzlet, annyi féle ár. A legolcsóbban a Tescoban vásárolhatjuk meg sajátmárkás termék formájában, mindössze 127 forintot kell fizetnünk egy 200 grammot tartalmazó üvegért. Legdrágábban – 350 forintért – a monori piacon árulták a tormát, itt azonban jó eséllyel a legjobb minőséget kapjuk ezért a pénzért.

Az árversenyt – mindent összevetve – a vecsési CBA nyerte, tulajdonképpen a húsvéti sonkának köszönhetően, amelyhez a legjobb ár-érték arányban itt lehet hozzájutni. Azt azonban mindenki maga döntse el, hogy melyik áruházat, vagy esetleg a monori piacot választja, s a minőséget vagy az árat részesíti előnyben, amikor húsvéti kosarát igyekszik megtölteni az ünnepre készülve. 
Varga NorbertHúsvéti ételek és a böjt
A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amelyen Jézus feltámadására emlékezünk. Emellett pedig a megújulás, a tavasz ünnepe is. A húsvéthoz köthető ételeknek is megvan a vallási és természethez köthető háttere, csak sokan erről már nem tudnak, amikor a húsvéti ételeket készítik.
A tojás például az új élet és a születés szimbóluma, a termékenység és az élet jelképe. Krisztus feltámadása ünnepén a tojás az újjászületést jelképezi. Értékes anyagokban gazdag, teljes értékű fehérjeforrás. Nem csak ételként, a locsolók megajándékozásaként mint hímestojás kerülthet az asztalra. A sonka a paraszti élet jellegzetes húsvéti eledele, ezért is hívják a mai napig parasztsonkának. A télen levágott disznóból készült sonkát a 40 napos böjt után nagy élvezettel fogyasztották.
Korábban a böjt is sokkal markánsabban megjelent a húsvét előtti időszakban. A római katolikus vallásban a húsvéti előkészületek ideje, melyet Jézus 40 napi böjtölésének és szenvedéseinek emlékére tartják. A böjt az ételszenteléssel ér véget, húsvéti sonka, bárány és tojás fogyasztásával kezdődött újra a húsfogyasztás az ünnepen.

Címkék: húsvét vásárlás kosár üzlet bolt sonka tojás csokoládé ünnep böjt szokás hagyomány vallás

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció