Húsz éve a térség szolgálatában

Hivatás

2014. július 17.
Idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját az Üllői Mozgáskorlátozottak Egyesülete, amely immár új néven, Civil Érték Egyesületként látja el hivatását.

Egy korábbi adat szerint hazánkban a lakosság közel 6 szá­zaléka él valamilyen fogyatékossággal. A segítő szervezetekre pedig – melyek a jobb életkörülmények megteremtéséért küzdenek – egyre nagyobb nyomás nehezedik a folyamatosan emelkedő létszám miatt. Többek között ezért is elismerésre méltó, ha egy a fogyatékossággal élők életének jobbításán munkálkodó egyesület elmondhatja magáról: megérte fennállásának 20 évfordulóját. Az Üllői Mozgáskorlátozottak Egyesülete, amely egy éve Civil Érték Egyesület néven látja el küldetését, idén ünnepli két évtizedes fennállását, amely idő alatt több száz fogyatékkal élő embernek segített a térségben.
A névváltoztatásra azért volt szükség, mert a kezdetekkel ellentétben egy jó ideje már nem csak a mozgásukban korlátozottakkal foglalkoznak: a vakokat leszámítva minden fogyatékkal élőnek segítő kezet nyújt az egyesület – tudtuk meg a szervezet elnökétől, Skultéti Ildikótól. Az egyesület otthonául szolgáló üllői civil központban működik a Civil Szolgáltató Nonprofit Kft., amely a rehabilitációs foglalkoztatást végzi. Emellett az egyesületnek két intézménye is van: a támogató szolgálat, amely a fogyatékkal élőket segíti, illetve a Civil Munkaközvetítő Iroda, amely hátrányos helyzetű álláskeresők és inaktív emberek számára biztosít munkaerő-piaci és humán szolgáltatásokat.
A megváltozott munkaképességű személyek számára a Civil Szolgáltató Nonprofit Kft. foglalkoztatója több telephelyen biztosít munkalehetőséget immár 14 éve. Mint megtudtuk közel 500 személy dolgozik nap mint nap a foglalkoztató kötelékében. A vakok kivételével – nekik különleges rendszerek és módszerek kellenek, melyekkel nem rendelkezik a szervezet – minden fogyatékossági kategória számára biztosítottak a lehetőségek. Kevesen tudják, hogy néhány éve már az autisták elhelyezése is megoldott
– mesélte az egyesület elnöke.
A két évtized alatt túlnőtte Üllő határait az egyesület, hivatalos engedélye alapján a vecsési, monori és gyáli járások területén látja el feladatát.
– A többi településen éppen úgy hiánypótló a tevékenységünk, mint annak idején Üllőn volt – mondja Ildikó, majd hozzáteszi, mindenhol szívesen segítenek, ahol szükség van rá.
Az egyesület két évtizedes történelmében számos mérföldkövet találunk. A legfontosabb esemény ezek közül – meséli Ildikó – mikor 1998-ban, ahogyan ő nevezi: a nagy áttörés évében, egy civil kerekasztal-beszélgetésen az akkori üllői képviselő-testület a néhai Vasadi István polgármester közbenjárásával az egyesületnek adományozta üllői mozi omladozó épületét. A felújításhoz pedig további összeggel járult hozzá a városvezetés, aminek hála belevághattak az épület renoválásába és átalakításába.
Egy igazi lelkes összefogás eredményeként egy előremutató dolog jött létre olyan időben, amikor ritkaságszámba ment, hogy egy fiatal egyesület csak úgy ekkora „ajándékot” kapjon. A megelőlegezett bizalom pedig megtérült, hiszen az azóta eltelt tizenöt év alatt egyre több embernek segítettek Ildikóék, s a gondok ellenére is – merthogy abból is akad bőven – segítő munkájuk során tartják magukat a civil értékekhez. Ez pedig nagy szó a mai világban.
V. N.


Címkék: hivatás küldetés segítség egyesület civil érték mozgáskorlátozott fogyatékosság munka munkaerőpiac állás,

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció