Idén is lesz Szüreti sokadalom Monoron

Az érdeklődők egy hamisítatlan leányszöktetésnek is tanúi lehetnek október első szombatján

2008. szeptember 15.

Monoron idén is megtartják az immár méltán népszerű Szüreti sokadalmat. Pontosan úgy, ahogy azt a hagyomány is diktálja: felvonulással, táncházzal, és mindenféle mókával fűszerezve.Tömeg a főúton. Már tavaly is
több százan kísérték a felvonulókat

A sokadalmon persze az elmaradhatatlan kellék, vagyis a bor sem hiányozhat. Erről pedig az október 4-i ünnepségen a Strázsahegyi pincék gondoskodnak.
A hagyományoknak megfelelően az idei Szüreti Sokadalmat ezúttal is a kisbíró adja majd Monor város polgárainak tudtára. Mindez október 4-én, a polgármesteri hivatal épülete előtt lesz, ahol is az ünnepség hírét Aranyi Sándor, a város „saját” kisbírója „téteti közhírré”. A kisbíró dobja aztán a város más helyein is hallatszik, hogy minél többen értesüljenek a hírről. A hagyományoknak megfelelően idén is a Monori Gazdakör Dózsa György úti székháza előtt gyülekeznek a felvonulók, első állomás pedig a polgármesteri hivatal. A 14 órakor induló menet élén több lovas kocsi halad, amelyből mustot és óbort egyaránt kínálnak a közönségnek.
 
 
 
 
 
Hanzelik Andrea, a Vigadó ügyvezető igazgatója szerint, a több mint egy évtizedes sikeres rendezvénynek csak egy hibája volt eddig, hogy rövid volt.
A szüreti menet végigment a városon, majd a szereplők bementek a gazdakör székházába, a nép pedig hazament. Úgy gondolták, hogy jó lenne, ezt a szép hagyományt egy egésznapos programfolyammá szélesíteni. Ezért fogott össze a Monori Strázsák Néptánc Egyesület, a monori Gazdakör, a Monor Környéki Strázsa Borrend, a Monor Hegyessy Lions Club és a Vigadó Nonprofit Kft. Idén így már sok tartalmas programmal várják a látogatókat.

Kevesen tudják, hogy az Alföld legjobb lovas kocsi fajtáját monori kocsinak hívják, lévén hogy ezeket a szekereket itt, Monoron gyártották eleink. Nos, ezeket a mély, homokos alföldi utakon hajdanán futó nagy kerekű monori (vagy kőrösi) kocsikat is megtekinthetik a nézők, akik a népviseletbe öltöző felvonulók ruházatában és tánctudásában is gyönyörködhetnek. Minderről a Monori Strázsák Néptánc Egyesület gondoskodik. Külön érdekessége és sajátos színfoltja a rendezvénynek a gazdakör által szervezett veterán traktor-felvonulás. Az idős mezőgazdasági gépeket a technika múltja iránt érdeklődő nagyközönség meg is tapinthatja, hiszen a nap folyamán a városi közkönyvtár parkolójában állomásoznak majd.
A menet a polgármesteri hivataltól, az innen nem messze lévő Nikolett Panzióhoz megy, ahol is az érdeklődők egy hamisítatlan monori leányszöktetésnek lesznek szemtanúi. A szervezők egyelőre csak annyit árultak el, hogy egy helybéli csikós rabolja el a monori szekéren érkező menyecskét, akit csak különböző váltságdíjak ellenében ad vissza. Végezetül este táncház is, és szüreti bál is lesz. Ez utóbbi a hagyományoktól eltérően idén már nem a gazdakör székházában, hanem a Vígadó épületének nagytermében lesz. Aki azonban nem akar elmenni az esti bálra, az napközben részt vehet a Kossuth Lajos utcai szabadtéri programokon. Itt népművészeti kirakodó vásár, és színes szabadtéri színpadi programok lesznek. A szervezők külön gondoltak a gyermekekre is, számukra – a délelőtti programok közé illesztve – kézműves játszóházat rendeznek be. A szüreti felvonulás napján délelőtt a Vigadó épületében a Monor Környéki Strázsa Borrend szervezésében a hazai borkultúrával foglalkozó tudományos konferencia lesz, amely nagyjából délig fog tartani. Úgyhogy minden bizonnyal nagy forgatag lesz Monoron október 4-én. De hát ez így is van rendjén, ha a város egy igazi szüreti mulatságot rendez.
A hagyományos Szüreti Sokadalom szervezésében idén a Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft is részt vesz, gazdagítva a gazdakör által már eddig is színvonalasan megvalósított programokat.
– Közös cél, hogy a Strázsahegy, illetve Monor olyan rendezvényekkel várja a vendégeket, és a pincék iránt érdeklődőket, amelyek minőségükkel, szervezettségükkel, no meg gazdagságukkal segíthetik a Strázsahegy ismertségének a növekedését – hangsúlyozta Kugel György a borrend nevében.
– Gyermek kézműves foglalkozással, gyermek és felnőtt táncházzal, valamint szüreti táncokkal készülünk az ünnepségre – mondta Vitális Vera a Monori Strázsák Néptánc Egyesület részéről. – Olyan programok szervezésére törekszünk, amely a különböző érdeklődésű embereket mind meg tudja mozgatni.
Jezsó Ákos
 
 
 
Címkék: Szüreti sokadalom rendezvény

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció