Idén is szüreti sokadalom

Egész napos monori rendezvény a szőlőről és a borról

2009. október 6.
A tavalyi évben első alkalommal szervezték közösen a helyi civil szervezetek és a Vigadó Kft. munkatársai a szüreti sokadalmat.

Az akkori  együttműködés sikerén felbuzdulva, az idei évben is közösen vágtak bele a szüreti felvonulás köré szervezett egész napos program előkészítésébe.

Esőben is jól mulattak. Tavaly is sokan eljöttek a felvonulásra

Idén október 3-án, szombaton tartják Monoron az immár hagyománnyá váló szüreti sokadalmat. A városban a Monori Gazdakör már régóta szervez szüreti felvonulást, amellyel a szüret lezárását ünnepelik. Tavaly azonban összefogott a városban működő több civil szervezet és gazdasági társaság, így a felvonulásból egy egész napos rendezvényt hoztak létre.

A tavalyi év egyik új és nagy sikerrel rendezett programja a Monor Környéki Strázsa Borrend borászati konferenciája volt. Az idei évben ennek szervezését a Monori Borút Egyesület vállalta magára.

– A borrendnek idén nem volt szabad kapacitása megszervezni a konferenciát – mondta Kaltenecker Andrea, a borút egyesület elnöke. – Azonban nem szerettük volna, ha elmarad a tavaly nagy érdeklődést kiváltó és magas színvonalú rendezvény, ezért a borút egyesület átvállalta a szervezést. Az előadókat személyes tapasztalataim alapján is bátran merem ajánlani minden érdeklődőnek, legyen szó akár laikusról, akár szakmabeli, profi borászról. Első előadónkat, a Zalai Borút Egyesület elnökét az egyesületünk alapítása során ismertem meg, sok hasznos tanáccsal láttak el minket, és örömmel vállalták az előadást a borturizmusról és a hazai borágazat helyzetéről. A tavalyi konferencia alapján egyértelmű volt, hogy egy előadást kell szentelni a turizmusfejlesztésnek is. Ebből a megfontolásból kértük fel az Econo Consult Kft. igazgatóját, hogy tapasztalatait ossza meg a helyi fejlesztésekben érdekelt és az iránt érdeklődő személyekkel. A konferencián idén egy francia borász is megtisztel minket előadásával. Ivan Merlet borturizmussal összefüggő kutatómunkát, illetve a francia-magyar borászati együttműködés lehetőségeit vizsgálja hazánkban. A konferenciazáró előadója, dr. Lukácsy György több évet töltött Chilében. Az ott eltöltött idő alatt egy ottani egyetem borászati képzésének megalapozásában vállalt szerepet. Erről és a dél-amerikai ország borászatáról tart előadást. A rendezvényre nincs előzetes jelentkezés vagy regisztráció, a konferencián ingyenesen vehet részt bárki.

A délelőtti programok lebonyolításában komoly szerepet vállaltak magukra a Monori Strázsák Néptánc Egyesület táncos lábú tagjai. Már a megalakulásuk óta résztvevői a szüreti felvonulásoknak, mára pedig aktív szervezői is a városi kulturális programoknak. Rendszeresen szerveznek kézműves játszóházakat és táncházakat. A rendezvény napján vállalt szerepükről kérdeztük az egyesület vezetőjét.

– Sűrű nap elé nézünk majd – nevetett Roik Róbert megkeresésünkre. – Reggel kilenc órától a Művelődési Házban szüreti kézműves foglalkozással és játszóházzal várjuk a gyerekeket és játékos kedvű szüleiket. Ezzel párhuzamosan a délelőtt tíz órakor kezdődő kiállítás megnyitóján táncolunk néhányan. Ezen a kiállításon kiállítóként is szerepelünk, bemutatjuk a jövőre tizenöt éves Strázsák történetét. Ezt követően fél tizenegytől látványszüretet tartunk a könyvtár előtt, ahol nagyapáink szüreti eszközeit mutatjuk be. A szüreti felvonuláson minden évben táncolunk, nem lesz az másképp idén sem. Kevesebben tudják rólunk, hogy a kisbíró, aki a délelőtt során közhírré teszi a felvonulást, valamint a láncon sétáltatott medve szerepét is egyesületünk tagjai vállalták magukra. A felvonulási menet végén a Fesztiválcsarnokban mi adjuk a színpadi programok kezdő műsorát. Este hat órától pedig a Művelődési Házban táncházzal várjuk az érdeklődőket. A táncházban és az egész napos programjaink során a zenét a Borvirág zenekar szolgáltatja.

A helytörténeti kiállítás megnyitása új és egyszeri eseménye a programsorozatnak. A Monor elmúlt száz évét bemutató kiállítás megnyitóját ötödikén, hétfőn és hetedikén, szerdán délután 15 órától a Művelődési Házban a kiállítók előadásai követik. A jó hangulatról szolid fogadás és az előadások közötti kötetlen filmvetítések gondoskodnak.

A tavalyi évben a konferencián túl más újítással is találkozhattak az érdeklődők. Ez pedig a veterántraktor-kiállítás volt. Bár az időjárás nem volt túl barátságos a délelőtt során, így is több százan látták a város szívében megtartott bemutatót. Idén kilenc órától délig láthatók a régi masinák, ezúttal új helyen, a Vigadó és a bíróság előtti parkolóban.

Hiába az újítások, és az egész napossá fejlődött rendezvény, a szüreti sokadalom alapja a szüreti felvonulás. Ennek szervezése – akárcsak a traktorkiállításé –, hagyományosan a Monori Gazdakör tagjainak munkáját dicséri. A menet útvonala, a megállók, a csikósok sorba rendezése mind-mind az ő több éves rutinos munkájuk során alakult ki. A hagyományoknak megfelelően a gazdakör Dózsa György úti székháza előtt gyülekeznek a felvonulók, innen indul a menet délután kettőkor. Az eddigi évekhez hasonlóan a bíró szerepét ezúttal is Aranyi Sándor tölti majd be. Első állomás a polgármesteri hivatal lesz. Itt a bíró közhírré teszi a város és a szüret ez évi legfontosabb történéseit, majd a Strázsák nyitótáncát láthatjuk. A további útvonal és megállók pedig a következők: Nikolett étterem, Vasútállomás, Kistói utca, Piac tér.

Jeles alkalmakon – mint amilyennek ez a szombati nap is ígérkezik – a szerdai és szombati piacnak is helyet adó épületegyüttes Fesztiválcsarnokká változik. Ebben nagy szerepe van a Vigadó Kft. munkatársainak.

– Évente több alkalommal szervezünk itt programokat. Úgy gondoltuk, hogy a szüreti felvonulást követően is minden adott egy sikeres fesztiváljellegű rendezvényhez. – árulta el Hanzelik Andrea, a Vigadó Kft. ügyvezetője. – Tavaly történt először, hogy itt ért véget a szüreti felvonulás, és jó ötletnek bizonyult ide csalogatni a menetet kísérő érdeklődőket. Éppen ezért így lesz ez az idei évben is. Délután négy óra körül várjuk ide a menetet, addigra népművészeti kirakodóvásárral töltjük meg a csarnokot. A legkülönfélébb mesterségek képviselői lesznek jelen, köztük fazekasok, hímzők, kürtöskalácsosok. Ahogy véget ér a felvonulás, színpadi programokkal szórakoztatjuk a közönséget. Ebben helyi és környékbeli tánc- és zenei együttesek, saját csoportjaink és a Pest megyei „Ki Mit Tud?”-on megismert tehetségek lesznek segítségünkre. A programok méltó zárása idén a Vigadóban tartandó szüreti bál lesz. Ahogy egy évvel ezelőtt, remélhetőleg most is egy jó hangulatú, kora hajnalig tartó mulatozással zárjuk majd a szüreti sokadalmat. Idén hat fogásos menüsorral, egész éjszaka korlátlan ételfogyasztással, monori borokkal, büfével és tombolával várjuk az érdeklődőket. Jegyek kizárólag elővételben kaphatóak a Vigadó emeleti pénztárában. Részletekért keressenek minket elérhetőségeinken.

Mint olvashatták, idén is gazdag, minden korosztály számára érdekes programkínálattal várják az érdeklődőket. A szervezők remélik, hogy az időjárás a tavalyinál barátságosabb lesz, és minél több érdeklődőt üdvözölhetnek személyesen is. Ne okozzunk csalódást nekik!
Makai Ádám

Címkék: vigadó Szüreti sokadalom hagyományőrzés

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció