Indul a horgászszezon!

A helyi turizmus hétköznapi kincsesbányái

2010. március 16.
Csendes őrültek, tartják néhányan horgászokról, pedig ebben a békés, pihentető sport- és szabadidő tevékenységben van rendszer és ráció.

Bizonyíték a horgászat nagyszerűségére, hogy szezonban napról napra több százan, sőt alkalomadtán több ezren hódolnak szenvedélyüknek a térség tavainak partján. Nagyon szigorúan számolva is tíz körül jár a számuk, száz hektár felett a vízfelületük. Márciustól Pilisen, Gombán, Farkasdon, Úriban, Vasadon, Vecsésen, Péteriben, Gyömrőn, Ecseren, vagy kicsit tágabb gyűrűben – Irsán, Ceglédbercelen, Tápióbicskén, Tápió­szentmártonban, Sülysápon, Gyál környékén – már bármikor találkozhatunk horgászokkal
 
Egy hal a fazékban jobb mint tíz a tóban. – Főképp, ha ekkora!
 
A Pest Megyei Közgyűlés egyik – sajnos szűkebb pátriánk más térségében buzgólkodó – idegenforgalmi szakembere elmondta, hogy amikor a fővárosból kizúduló, pihenni, szórakozni vágyó tömegek úti célt keresnek, a recessziótól szorongatva egyre közelebbi, olcsóbb, mégis igényes elfoglaltságot választanak. Ha van mit, és van hol. A mi régiónkban a magunk és vendégeink számára – a gasztro-, a bor-, a lovasturizmussal és másfajta helyi specialitással kiegészülve – éppen ilyen lehet az egyre népszerűbb horgászturizmus kínálata is.
A horgásztársadalom régi kibékíthetetlen ellentéteinek ma már csak a gyökere maradt meg: a rabsicnak mondott, minden engedély nélküli halorzók, és az úgynevezett „jegyes” horgászok örök ellentéte. Máig besorolják azért egymást a szövetségbe tömörült „mohoszosok”, meg a magánkezelésben, vagy – tulajdonban lévő vizeken jegyet váltó, de a kifogott halért külön is perkáló „fizetősök”, a sport-, vagy hús (szelídebben konyhai) horgászok, de ezen túl már inkább csak az egyéni érdeklődést, szokásokat igazoló módszerek szerinti kasztosodást lehet sorolni. Vannak az úszózók, a pergetők, a legyezők, a bojlizók, stb. Akadnak vizek, ahol egyik, vagy másik módszer hívei nem is hódolhatnak a szenvedélyük szerinti halfogásnak, de azért nem űzetnek ki a paradicsomból. A térségünkre jellemző egyenként kis területű, de nagy halsűrűséggel büszkélkedő tavakon leggyakrabban a pergetők, villantózók ütköznek tilalomba. Így van ez Vasadon, a Nádas horgásztavon, Úriban, Péteriben, s vita tárgyát képezi Gombán is. Az ugyancsak országszerte vitatott etetőhajó használat a régió vizein sincs egységesen szabályozva.
A legtöbb térségi horgásztó már rendelkezik saját honlappal, amit indulás előtt érdemes megnézni. Innen is tudhatjuk például, hogy a ponty, az amur, a keszegfélék és a kárász, vagy a rablóhalak közül a csuka, a süllő régiónk szinte minden tavában bőséggel megtalálható. Fontos információ az is, hogy mennyire akadós, iszapos, vagy – ellenkezőleg – tiszta és mély a tómeder. Megtudtuk például, hogy Gyömrőn bevált az úgynevezett biológiai iszaptalanítás, de a Monor és Vidéke Egyesület legutóbbi közgyűlésén még nem született döntés az ügyben. A pilisi Gerje HE régebbi, és a vasadi Nádas Horgásztó viszonylag friss kotrású tavának mederalakulataival, az ottani halak ízével kapcsolatban eddig csak jó híreket hallottunk. Csakúgy, mint a péteri, gyömrői tőzegesekről, s tovább javult a vízminőség a befolyó patakokkal táplált gombai, úri, farkasdi tavakban is.
(A helyi horgásztavakról szóló írásunkat következő számunkban folytatjuk.)

Vereszki János« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció