Ingatlanpiaci körkép

2014. március 5.
Az agglomeráció ingatlanpiaca megsínylette a válságot, de a jelek szerint talán a gödörből kifelé tart az ágazat. 

Néhány évvel ezelőtt gombamód nőttek ki a földből a lakóparkok, sorházak, családi házak. Dübörgött a gazdaság és vele együtt zakatolt az ingatlanpiac. Az eladó ingatlanok iránt túlkereslet mutatkozott. A lakosság nyakló nélkül vette fel a hiteleket a szép, új otthonok reményében, de a használt ingatlanok piaca is csúcsra volt járatva. Az építőipar jól teljesített, gyarapodtak a vállalkozók, az építkezések pedig rengeteg embernek adtak munkát. A gyors meggazdagodás reményében aztán egyesekkel elszaladt a ló: egyre többen szerettek volna építési vállalkozók lenni, ezáltal egyre több kókler jelent meg a piacon. Mára azonban fordult a kocka. A túlkeresletet felváltotta a túlkínálat. Az ingatlanüzlet, az építőipar mélypontra került. Vállalkozók tömkelege húzta le a rolót, mert a gazdasági válság alapjaiban rengette meg az ágazatot. Megnéztük mi a helyzet most a régióban, hogyan áll jelenleg az ingatlanpiac?
Mikor felütötte fejét a gazdasági válság azonnal elkezdtek gyülekezni a viharfelhők a hazai ingatlanpiac felett. A vevők vásárlási szokásai gyökeresen megváltoztak, számuk pedig rohamosan csökkenni kezdett. A hitelfelvételi lehetőségek drasz­tikus szigorítása befagyasztotta a piacot. Ma már tudjuk, hogy 2008-óta legalább 20 százalékkal visszaestek az ingatlanpiaci árak, ez pedig igen jelentősnek mondható. Persze a korábban magas árak sem biztos, hogy hűen tükrözték az ingatlanok értékét. A bankok hitelezési kedve viszont óriási volt, bármekkora kölcsönt adtak – akár önerő nélkül is – csak kérni kellett. A válság beköszöntével pedig rövid időn belül megroppant az ország ingatlanpiaca, így az agglomerációs lakáspiac is a padlóra került.
– A használt ingatlanok ára jelenleg is lassan ugyan, de csökken – tudtuk meg a gyömrői Gál Krisztiántól. Az Otthon Centrum ingatlanszakértője elmondta, az új építésű ingatlanok ára be van betonozva, mert az építkezések projektfinanszírozás keretében történnek, vagy annyira nincs árrés az ingatlanon, hogy nem lehet jelentős mértékben alkudni az árból.
Az igényelhető hitelek viszont egyre jobbak – mesélte Gál Krisztián –, a forint alapú havi törlesztőrészletek mértéke is csaknem a válság előtti svájci frank alapú törlesztők szintjén van. Igaz azonban, hogy a hitelfelvételhez önerőre is szükség van. Legalább 10, de inkább 20 vagy akár 25 százalék önerővel is rendelkeznünk kell, ha banki hitelhez szeretnénk jutni.
Kevésbé érezhető a szocpol újjáélesztésének hatása, mert nagyon kevesen felelnek meg az állam által támasztott elvárásoknak, többen pedig nem vállalják a feltételeket, hiába felelnének meg a kritériumoknak.
Egy darabka nyugat
Régiónkban Gyömrő az egyik település, ahol szívesen vásárolnak ingatlant, a robbanásszerű beköltözési hullám azonban még nem következett be.
– Jelenleg még nem fedezték fel maguknak a várost annyian, mint korábban például Szigetszentmiklóst – magyarázza az Otthon Centrum szakértője –, pedig Gyöm­rő a térség egyik nyugat-európai színvonalú települése. A megfelelő infrastruktúra mellett fürdőtó, horgásztó, parkok és színes nyári programok teszik még barátságosabbá és befogadóbbá a várost.
A kereskedelmi céllal épült ingatlanok terén is jól áll Gyömrő: a vállalkozók általában hosszú távon gondolkoznak, a kínálathoz pedig kereslet is párosul, így megüresedés esetén is gyorsan találnak új bérlőt az üzlethelyiségekbe, irodákba.
Vissza a gyökerekhez
A fővárostól távolodva, Mendén, Sülysápon, Gombán, Bé­nyén, Káván, Pilisen, Al­bert­irsán, Nyáregyházán is az ingatlanárak jelentős csökkenésével találhatják szembe magukat a vásárlók. A kiadható üzlethelyiségek is hosszabb idő alatt kelnek el, mint az agglomerációban.
E települések előnye a nyugodt környezet és a gazdálkodásra is alkalmas ingatlanok kínálata. A fiatalok körében egyre inkább dívik a kertészkedés, a termelés – tudtuk meg az ingatlanszakértőtől, ezek szerint próbálunk visszatalálni arra az útra, amelyről évekkel ezelőtt letértünk –, így egyre többen keresik az 1000 négyzetméter körüli telkeket, amelyeken elfér egy konyhakert, esetenként pedig egy-egy tyúk- vagy disznóól is.

Mennyi az annyi?
Az egész régiót jellemzi, hogy a 100 négyzetméter alatti lakásokat, házakat keresik a vásárlók, hiszen az első szempont, hogy az ingatlan fenntartható legyen. A legdrágább ingatlanok Vecsésen kelnek el, nem ritka, hogy egy-egy nagyobb értékű lakás vagy ház – jellemzően 40-60 millió forint közötti értékben – talál gazdára a városban.
A térség ingatlanárai megfelelnek a Pest megyei átlagnak. A régi építésű, úgynevezett „kocka” házak négyzetméteréért legalább 100 ezer forintot kell leszámolnia a vásárlónak. Ezek az épületek azonban híján vannak szigetelésnek, felújításra szorulnak a nyílászárók és a fűtéskorszerűsítésre is áldozni kell, így további anyagi ráfordítást igényel, ha a komfortot növelni szeretnénk.
Viszonylag új építésű ingatlanokhoz 180-200 ezer forintos négyzetméteráron lehet hozzájutni. Azoknak pedig, akik az első tulajdonosai szeretnének lenni egy ingatlannak, körülbelül 250-260 ezer forintot kell lerakniuk az asztalra egy négyzetméterért. 
Varga Norbert


Címkék: ingatlanpiac lakás építés ház eladó telek ingatlanár családi ház társasház

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció