Ismét meglepetésre készülnek a jászais színjátszók

2014. január 28.
A Monoron is színházat teremtő iskolaigazgató, Patkós József, tavaly nem akármilyen sikerre vezette Illyés Gyula Tűvé-tevők című vásári komédiájának előadását. Egymást túlszárnyaló amatőr és pro­­­fi szereplőivel, hat monori, négy gyömrői és – jutalomjátékként – két nagyváradi nagyszínházi előadáson arattak emlékezetes, teltházas sikert. Ez ösztönző erőt jelentett a folytatásra, de mércét is a követendő színvonalra.

Továbbra is a közönség igényes szórakoztatására törekedve esett a színjátszók mostani választása a híres nürnbergi mesterdalnok, Hans Sachs (1494-1576) 3-5 szereplős, 12-15 perces komédiáira, melyek változó összefűzéséből most színházi esteket állítottak össze.
Az igen termékeny szerző a dalok mellett számos zsoltárt, példázatot, mesét és színpadi művet írt. Korán a reformáció oldalára állva tréfáiban – protestáns módon – nem csak az általános emberi gyarlóságok, de az egyházi visszásságok szatirikus ábrázolásától sem riadt vissza.
Hús-vér jellemfigurái ma is életképesek lehetnek a színpadon. A szereplők viszont tudják, hogy csak akkor fogadtathatják el Hans Sachsot a 21. században, ha komoly munkával, nagyon kifejező szövegmondásra, mimikára, testbeszédre és mozgásra törekszenek, megnyerően kommunikálva a közönséggel.

Patkós József már túl van egy nagy sikerű rendezésen 
A részpróbák már augusztus végén elkezdődtek. Az október 25-i hivatalos alakuló színtársulati ülésen jó volt tapasztalni, hogy a már bizonyított jászais pedagógusok és a gyömrői rutinos vendégszereplők száma egyaránt gyarapodott és valamennyien nagy kedvvel készülnek az új bemutatóra. Csak lelkesíti őket, hogy a hivatásos művészek közül – Patkós József felkérésére – ismét vállalta a szereplést a tavaly fergeteges alakítást nyújtó, Jászai Mari-díjas Molnár Zsuzsa, aki jelenleg a József Attila Színház tagja. De ugyanígy döntött Galkó Balázs, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett színművész is, aki már Patkós József négy rendezésében szerepelt. Ő egyébként november 21-én két nagysikerű előadást tartott a Jászai iskolában, Gerendás Péterrel, József Attila műveiből. Kérdésünkre, hogy miért vállal most is fellépést amatőrökkel, így válaszolt: „Néha a színészre azt mondják, hogy Thália papja. Én meg úgy gondolom, hogy egy papnak, ha elhívják igét hirdetni, mindenhova el kell mennie”.
Hans Sachs darabját  január 31-én, valamint február 2-án 19 órától láthatják a Monori Vigadó dísztermében. Májusban pedig gyömrői előadásokat terveznek a színjátszók.
Az előjelek azt mutatják, hogy ezt a darabjukat is érdemes lesz megnézni.
B. G.
Címkék: Hans Sachs Komédiák színdarab előadás humor színház Molnár Zsuzsa Galkó Balázs Gerendás Páter Patkós József

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció