Itt az ideje elültetni a tulipánhagymákat

2008. szeptember 15.
A legtöbb hagymás dísznövényekhez hasonlóan a tulipánt is ősszel kell elültetni. Az ültetés mélysége nagyjából 10-20 centiméter, de követhetjük azt az általános szabályt is, amely alapján a hagymákat háromszor olyan vastag földrétegnek kell fednie, mint a hagyma átmérője.

Ha nagyon száraz az ősz, akkor érdemes néha megöntözni a hagymákat, hogy legyen elegendő nedvesség a gyökeresedésükhöz. Ezután nincs más dolgunk, mint várni a tavaszt és gyönyörködni a nyíló tulipánok szépségében.
    Az elvirágzás után azonban ismét a tettek mezejére kell lépnünk, legalább háromévente. Ilyen gyakran kell ugyanis átültetni a hagymákat, mivel ennyi idő alatt sok fiókhagymát nevelnek és a környező talaj erőforrásait is felélik. Ennél tovább nem szabad őket egy helyen hagyni, mert a hagymák mérete lecsökken és a betegségek is könnyebben felüthetik a fejüket. Várjuk meg, míg elszáradnak a levelek, ami nagyjából június végére, július elejére meg is történik. Ezután vegyük ki a hagymákat a talajból és keressünk számukra másik helyet a kertben. A hagyma mellett fejlődött fiókhagymákból várhatóan csak három év múlva lesz virágzó növény.
    Ne feledkezzünk el nárciszokról sem, amelyeket szintén ősszel kell elültetnünk, viszont kevesebb törődéssel és ritkábban elvégzett felszedéssel is beérik.
–KERTÉSZ –
Címkék: növények

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció