Jól sikerült a pratói utazás

2013. május 6.

A József Attila Gimnázium és Szakközépiskola régóta vesz már részt nemzetközi programokban. Jelenleg a kétéves Comenius iskolai együttműködések projektben. Tavaly a pályázatot nyert iskolák tanárai Németországban egyeztették, tervezték meg végrehajtandó elképzeléseiket. Most (március 3-7.) az olaszországi Pratóban találkoztak a résztvevő öt ország diákjai és tanárai; jövőre pedig Lengyelországban folytatják a közös projektmunkát.


Az olasz, német, török, máltai, lengyel és magyar diákok ezúttal a művészetekhez való kreatív viszonyukat hasonlíthatták össze, angol munkanyelven. Előzőleg feladatokat kaptak.
Cosimo de Medici herceg egyik kedvelt festőjének, a manierista Jacopo Pontormónak A találkozás című festményét és az általa inspirált Bill Viola videót kellett elemezniük, illetve az alapelemek megtartásával saját videót készíteniük. Pratóban a diákok nemcsak elvégzett munkáikat, hanem országukat, városukat is bemutathatták. A találkozó helyszíne – a Firenzétől 19 km-re fekvő toscanai tartományi székhely –, fallal körülvett középkori városmagjának patinás műemlék-együttese (a művészettörténet itáliai óriásainak alkotásaival) a lehető legösztönzőbb légkört biztosította ehhez az esztétikai versengéshez. Prato zöld márványáról is híres dómjában megnézték Filippo Lippi 15. századi freskóját, amelyet élőképben valósítottak meg utána az ottani iskolában. Egyik jelenetét – a büfé melletti falra – közösen fel is festették. Az erre felkészítő tanárnő – Szuhányiné Szappanos Éva – legnagyobb elismerését jelentheti, hogy e feladatsor magyar (monori) megoldása a vendéglátók szerint: „egyetemi színvonalú” volt. Tanulóink a városismereti vetélkedőben, és a firenzei Uffizi Képtár világhírű alkotásainak (Botticelli: Tavasza és Vénusz születése) angol nyelvű elemzésében is jeleskedtek. Míg a többi csoportban voltak, akik anyanyelvi szinten beszélték az angolt, a mi tanulóink, csak iskolában elsajátított nyelvtudásukkal is – ott Ohár Alija tanárnő vezetésével – tökéletesen helyt tudtak állni. A szervezési-koordinálási teendőket (az Európai Unió támogatásával, és a magyarországi Tempus Közalapítvány felügyeletével) immár hagyományosan – az e téren legtapasztaltabb – Turáni Katalin, illetve Bolcsó Gusztávné tanárnők irányították.
A kiutazást elnyerő négy diákunk mindegyikének nagy élményt jelentett az ebben a programban való részvétel. Fekete Ádám (11.G) szerint összehozta az embereket a különböző országokból, és közvetlenül megismerkedhettek az olasz kultúrával. Kerekes Barbara (11.G) vietnami születésű vendéglátó család születésnapi rendezvényén ismerkedhetett az igazi nemzetköziséggel. Korcsmáros Dóra (12.A) azt élvezte, hogy harmadik nyelven olyan jól megértették egymást a fogadó olasz család lányával, hogy szinte barátnők lettek. Rajki Dávid (11.G) – aki egyébként a feladatok technikai-digitális megvalósításában vállalta a legtöbbet – a La Nazione újság helyi mellékletében is nyilatkozott (ott fényképe is megjelent). A családi, sok jó fogásos együttvacsorázásokat, a pratói központ történelmi épületeit, és a firenzei szabad programot dicsérte.
Az ilyen személyes találkozásoknál és közös munkánál nem is lehetne jobban tanulni az európai együttműködést.                                                                                                               
 
B.G.
Címkék: József Attila Gimnázium Comenius oktatás iskola tanár diák művészet

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció