Jórészt a folytatásra szavaztunk

A Délkelet-Pest megyei települések kétharmadát független polgármesterek irányítják

2010. október 21.
A térség legtöbb településén az október 3-i önkormányzati választások viszonylag alacsony részvétellel zajlottak, a függetleneken kívül csak a Fidesz-KDNP jelöltjei jutottak polgármesteri székhez.

Ugyanakkor például Sülysápon, a tizenháromról nyolc főre csökkentett képviselő-testület minden tagját a Fidesz-KDNP támogatta. Az egyszínű községvezetést továbbra is a rendkívül nagy, több mint nyolcvan százalékos arányban újraválasztott Horinka László vezeti.
 
– Bízom abban, hogy a nagyarányú győzelem oka az országos közhangulaton túl a helyi jelöltek programjának és személyének elfogadása – adott egyből két okot is a győzelmére a település régi-új polgármestere. Kijelentése nem alaptalan, hiszen újraválasztása a lakosság támogatását mutatja, melynek birtokában a településvezetés az előző időszakban megkezdett beruházásokat szeretné befejezni. A testület legfontosabb feladatának tekinti a következő négy évben Sülysáp városi címének elnyerését, valamint a régóta húzódó csatornaberuházás megvalósítását.
 

„Testvérvárosok”

Monoron is a ’98-ban megkezdett munka folytatásának támogatását látja Pogácsás Tibor polgármester a 74 százalékos győzelmében. Az, hogy a településen rendkívül kevesen, a jogosultak mindössze harmincöt százaléka ment el szavazni, egyáltalán nem meglepő, hiszen a rendszerváltás óta itt mindig alacsony volt a részvétel az országos átlaghoz képest. Ehhez azonban bizonyára az is hozzájárult, hogy Monoron nem volt olyan mértékű választási láz, mint ahogy sok más, környékbeli településén. Pogácsás Tibor és a fideszes jelöltek stratégiája ’94 óta ugyanaz: nem plakátokkal és szórólapok tömkelegével árasztják el a lakosokat, sokkal inkább az aktivistáknak a választókkal való személyes beszélgetését, és a közvetlen találkozást tartják fontosnak. Módszerük a jelek szerint működik.
Vecsésen a választási eredmények szinte teljesen megegyeznek a monorival. Szintén alacsony, 37 százalékos részvétel mellett a választók 76 százaléka támogatta a Szlahó Csaba korábbi polgármestert. A képviselő-testület is azonos összetételű: a nyolc egyéni jelölt mindegyikét támogatta a Fidesz-KDNP pártszövetség, rajtuk kívül pedig egy Jobbikos, egy MSZP-s és egy helyi civil egyesület képviseltetheti magát a testületben.
- Az egyéniben megválasztott nyolc képviselővel már ’98 óta dolgozunk együtt – hangsúlyozta Szlahó Csaba polgármester. – Az elmúlt években sok fejlesztésbe fogtunk bele, ezek közül több az elkövetkező években fog megvalósulni, mint a városközpont átalakítása, a bölcsőde felújítása vagy a teljes úthálózat leaszfaltozása. Köszönjük a vecsési embereknek, hogy ismét bizalmat szavaztak nekünk az elkövetkező négy évre, és folytathatjuk a megkezdett munkát.
 

Helyi ügyekben helyiek döntsenek!

A monorinál és a vecsésinél jóval nagyobb volt a választásokat megelőző harc Gyömrőn.
– Mindenki mindenféle eszközt bevetett annak érdekében, hogy a választókat eltántorítsák tőlem és a Gyömrő 2000 Kör képviselőjelöltjeitől – meséli Gyenes Levente, a település harmadik ciklusát megkezdő polgármestere. Úgy látszik, a lakosok elsősorban mégis az eddig elért eredmények, és ezek folytatása mellett voksoltak. Hiszen mi lehetne meggyőzőbb az emberek számára, mint az, hogy a település összes utcáját leaszfaltozták, megnyitották a Tófürdőt, a vasútállomás rendbe rakását és folyamatos karbantartását pedig MÁV-os szakmai berkekben is csak „gyömrői modellként” emlegetik. A Gyömrő 2000 Körhöz tartozó eddigi polgármestert mintegy 3500-zal többen támogatták, mint a Fidesz jelöltjét annak ellenére, hogy a párt igen erős kampányt folytatott. Ez azonban nem a Fideszt minősíti, hanem a Gyömrő 2000 Kör nyolcvanas évek eleje óta tartó munkájának elismerését jelzi. Hiszen a civil szerveződés is alapvetően jobboldali eszmeiségű szervezet, amely ráadásul még erőteljesen lokálpatrióta is. A városvezetésben eddig eltöltött nyolc évük lehetővé tette, hogy jelentős sikereket érjenek el a városias arculat kialakításában. Sorozatos nagyarányú választási eredményeik jól példázzák azt, hogy míg az emberek az országos ügyeket a nagypolitikára bízzák, addig települési viszonylatban helyi hiteles döntéshozókra van szükségük. Ezt támasztja alá, hogy a Délkelet Pest megyei települések kétharmadában független polgármestert választottak az elkövetkező négy évre.
 

Öt régi polgármesternek nem sikerült

Az, hogy nem kell pártpolitika a szoros választási eredményhez, bizonyítja Úri község esete is, ahol mindössze 47 szavazat döntött a két esélyes induló között. Ennyi szavazattal győzött Szabó Teréz, az eddigi polgármester, a szintén független Haraszti Imrével szemben.
– Nem volt különösebb kampány, a szokásos módokon igyekeztünk meggyőzni választóinkat – mondta Úri új polgármesterasszonya. – A megalakult képviselő-testületben csupán egy új tag van, a többiek már az előző ciklusban is a falu érdekében dolgoztak. Remélem, hogy zökkenőmentes lesz az együttműködésünk, hiszen már eddig is ismertem őket. Egyelőre óvatosan tervezek, de jó lenne, ha mielőbb sikerülne kiépíteni a csatornarendszert, azután a járdákat és az utakat is rendbe rakni. Örülnék, ha felélénkülne a község kulturális és sportélete, és olyan valódi közösségek alakulnának ki, akik nem csupán diákokból vagy nyugdíjasokból állnak, hanem a településért tenni akaró aktív felnőttekből is.
Úrin kívül másutt sem sikerült mindenkinek az újraválasztás. Ecseren Harazin Istvánt Gál Zsolt, Felsőpakonyban Matuskáné Dimov Évát Sztancs János, Káván Kálmán Józsefet Veszteg Zsolt, Vasadon pedig Mészáros Évát Marton József Zoltán váltotta a polgármesteri székben.
 

A kétkezi munkát értékelték

Monorierdőn Juhász Sándor újraválasztott független polgármester nagy fölénnyel, 67 százalékkal győzött. A község hat főre csökkent képviselő-testülete – akárcsak az előző ciklusban – többségében most is független tagokból áll. A jobbikos Szente Béla kivételével mindenki tagja volt az előző testületnek is, ami arra enged következtetni, hogy a lakosok többsége elégedett volt a 2006-óta önálló Monorierdő első vezetőivel. Pedig itt is nagy volt a versengés a mandátumokért. A négy polgármesterjelölt és huszonöt képviselőjelölt kampányában a jelek szerint azok maradtak felül, akik nem a többi jelöltet befeketítve, hanem – saját eddigi eredményeik felmutatásával – reális célokat tűztek ki a következő négy évre.
– Az emberek nap mint nap tapasztalták, hogy az előző négy évben sok mindent tettünk az önálló Monorierdő megalapozásáért – mondta el kérdésünkre Juhász Sándor polgármester. – Működőképessé tettük az önkormányzatot, utakat aszfaltoztunk, felújítottuk a település parkját, a központi konyhát, valamint az iskola fűtési rendszerét. Pályázatot nyertünk új polgármesteri hivatal és piac építésére, elkészíttettük az orvosi rendelő, a temető és a ravatalozó terveit. A választási eredmények számomra azt mutatják, hogy az emberek szeretnék, ha az elkezdett munkák folytatódnának.
– Újraválasztásunk okát elsősorban abban látom – mondta el Borbás Elvira képviselő –, hogy az elmúlt ciklusban sok mindent kétkezi munkával, saját magunk végeztünk a településen: virágot ültettünk, szemetet szedtünk, kerítést készítettünk, és a helyi rendezvényeket is mi magunk szerveztük. Az emberek látták és értékelték ezt – tette hozzá a képviselő. A lakosoknak a jelek szerint fontos, hogy olyan emberek legyenek a község vezetésében, akiket régóta, esetleg személyesen is ismernek, akiket megszólíthatnak az utcán.
 

Folytatás = elismerés

Hasonló a helyzet Pilisen is, ahol nem csak Szabó Márton polgármestert, de a képviselő-testület minden tagját újraválasztották. A 33 százalékos részvételi arány nem volt meglepő a település első embere számára, elmondása szerint általában ennyien szoktak megjelenni a voksolásokon. 54 százalékos győzelmét, valamit a képviselők újraválasztását egyértelműen az elmúlt négy év munkájának elismeréseként értelmezi. A városban az elmúlt időszakban több mint hárommilliárd forint összértékben valósultak meg (nem csak önkormányzati) fejlesztési beruházások. Ennek keretén belül a település összes útja aszfaltburkolatot kapott, óvodát, egészségházat építettek, a városközpontot felújították, valamint a vasútállomáson is történtek beruházások. A településvezetés első legfontosabb lépése az egészségház megnyitása, mely várhatóan néhány héten belül meg is fog valósulni.
 

Megérdemelt pihenés

A térségben négy polgármester nem indult újra a választáson. Nyáregyházán Kravecz Lászlóné a képviselő testületben folytatja munkáját, míg Gyálon Gyimesi István, Tápiószecsőn Incze Sándor, Mendén pedig Trefák Istvánné a nyugdíjas éveit kezdi meg.
Mindhárom helyen az elmúlt évek munkáját folytatva kezdődik az új ciklus. Gyálon a Fidesz színeiben induló Pápai Mihályt a szavazók majd hatvan százaléka választotta, annak ellenére, hogy nem egészen huszonnyolc százalékos volt a részvételi arány. Ezzel a második legalacsonyabb arányt érte el a település, de amíg Gombán csupán egyetlen jelöltre, Lehota Vilmosra lehetett szavazni, és így is a választópolgárok 25 százaléka járult az urnákhoz, addig Gyálon hárman is megmérettették magukat.
Az új polgármester nem tudja, mi lehetett az oka a szavazók távol maradásának, egyben azonban biztos: az elődje által megkezdett utat szeretné folytatni. Pápai Mihály már régóta bekerült a városvezetésbe: húsz éve folyamatosan képviselőként, négy éve pedig alpolgármesterként segítette elődjének munkáját. Döntéseiben egyetlen szempontot tart mindenekfelett állónak: a város fellendítését. Igyekezete minden bizonnyal a képviselők támogatását fogja élvezni, hiszen a település nyolc választókörzetének mindegyikéből Fidesz-KDNP képviselőt juttatott a testületbe.
Nagy Renáta – Papp János
Címkék: önkormányzat választások

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció