Jubiláló Káposztafeszt

2010. szeptember 24.
Az idén10. alkalommal megrendezett Vecsési Káposztafeszten valószínűleg most is a főzőverseny lesz a legnépszerűbb program, ahol szombaton a levesek, tésztafélék, sütemények, vasárnap pedig a főételek terén mérettethetik meg magukat a nevezők. A verseny zsűrijének elnöke vasárnap, az előző évek gyakorlatának megfelelően ismét Benke Laci bácsi mesterszakács és mestercukrász lesz.

– A rendezvény célja, hogy ennek a hagyományos, hungarikumként számon tartott terméknek, a savanyított káposztának hírét vigyük hazánkban és Európában is – hangsúlyozta a rendezvény sajtótájékoztatóján Pável Béla, a szervezőbizottság elnöke. – Vecsés az egyetlen olyan település hazánkban, amelynek a neve ilyen szorosan összenőtt a káposztáéval, de a világban is csak kevés ilyen hely van. Az elmúlt években kegyes volt az időjárás a rendezvényhez, eddig kilenc alkalommal ragyogó időben tartottuk meg a Káposztafesztet. Reméljük, ez idén sem lesz másképp.

A „Vecsési lapos”


A Vecsési savanyú káposzta világos, fehér színű, 2-4 mm-es szeletekre vágott, jellegzetes ízű, kellemesen savanyú termék. Előállítása tejsavas erjesztéssel történik. Vecsési savanyú káposztának természetesen a vecsési káposzta a legmegfelelőbb, a ,,Vecsési lapos”. Ennek a fajtának az alakja lapított gömbölyded, levelei vékonyak, finoman erezettek, felületük sima, színe világos, egyenletes, íze és illata édeskés, kellemesen savanykás. A fajta egyetlen hátránya, hogy 2-3 hónapnál tovább nem tárolható, legkésőbb januárban fel kell dolgozni.
 
A Vecsési lapos tájfajta 200 éves szelekció eredménye. A családok a legszebb terméseket kiválogatták, gyökerestől, földlabdával kiásták, pincékben, vermekben, földelve tárolták, majd tavasszal a kertbe elültetve maguk állították elő a vetőmagokat. Családonként szelektálódott fajtában van tömörebb, 5-6 kg fejenkénti átlagsúlyt elérő is. Ezeket lehet a legjobban szelni és ez a leggazdaságosabb. A lazább belső szerkezetű, kissé sárgás színű vecsési káposzta különösen alkalmas egészben történő savanyításra.

 

Tájházavató


A Vecsési Tájházért Alapítvány kuratóriuma idén tavasszal vette használatba a Jókai Mór utca 6. szám alatti ingatlant azzal a céllal, hogy ott tájházat, falumúzeumot hozzon létre. Azóta folyik az épület felújítása, valamint a kiállítási tárgyak gyűjtése és restaurálása. Szeptember 24-én, pénteken 18 órakor lesz a megnyitó ünnepség, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
 
A X. Vecsési Káposztafeszt ideje alatt, szeptember 25-én és 26-án 10 és 18 óra között a nagyközönség is megtekintheti a tájházat, és betekinthet az addig elért eredményekbe. A munka ezután is tovább folytatódik. A tervek között szerepel a melléképület és az udvar teljes rendbetétele, ahol mezőgazdasági eszközöket, gépeket lehet majd bemutatni, és különböző rendezvényekkel lehet színesíteni a tájház életét. A hivatalos átadási ünnepség jövő májusban, a kitelepítési megemlékezés keretében lesz.
 
– Annyi látogató volt az elmúlt években, hogy az Epres már nem győzte befogadni őket, ezért döntöttünk úgy, hogy idén kétnaposra szervezzük az eseményt – mondta Kis Tóth János, a József Attila Művelődési Ház vezetője. – Idén is annyiféle káposztás ételt kóstolhatnak meg az ide érkezők, ahány főzőcsapat indul, tehát valószínűleg száznál is többet. Lesz, aki eladásra is szánja az elkészített ételt, mások csak a családjuknak, barátaiknak fognak főzni, az viszont biztos, hogy az ide érkező vendégek nem fognak éhen maradni.
Az idén nagyobb hangsúlyt fektetnek a forgalomirányításra, hogy az érkező és a távozó vendégek minél gyorsabban a céljukhoz érjenek. A nagyszámban érkező gépjármű miatt idén kénytelenek voltak a parkolási díjat is bevezetni, ezzel is hozzájárulva a rendezvény lebonyolításának költségeihez. A parkolásra leginkább a temető mellett kialakított nagy téren nyílik majd lehetőség.
A rendezvény ideje alatt kézműves termékekből lehet vásárolni, a helyszínen bemutatók színesítik a programot. A gyermekeket is színes programok várják. A felállított népi játszótér eszközös, készségfejlesztő és ügyességi játékokkal, kézzel hajtott, kosaras, fa körhintával várja a gyerekeket. A Róder Imre Városi Könyvtár, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és a Gammel József Képzőművészeti Kör ismét kézműves foglalkozásokat tart. Lesz arc-, üveg- és pólófestés, gyöngyfűzés és még sok minden más. A legjobban sikerült alkotásokat díjazzák is.
Vecsés történelmét és az évszázadok alatt kinemesített vecsési lapos káposzta nemesítését külön sátorban, képeken keresztül mutatják majd be. Ugyanitt óránként kézi hajtányú káposztavágó-géppel, káposztataposással, torzsafúrással a vecsési káposzta feldolgozásának történelmébe is bevezetik a látogatókat.
A vecsési városnéző program keretében, szombaton 13 órától sétakocsik indulnak félóránként a Fő út 49. szám elől, érintve és megtekintve az újonnan átadott Bálint Ágnes Emlékházat és a tájházat.
A programokról bővebben a rendezvény honlapján olvashatnak: www.vecsesikaposztafeszt.hu
PJ

 

Címkék: hagyományőrzés káposztafeszt

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció