Jut  pénz a káposztasavanyítóknak is

Földművelés

2014. október 29.
Gazdafórumot tartott a hó elején Vecsésen a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor lapunk kérdése elmondta: uniós forrásokra pályázhatnak a káposztasavanyítók is; gépek beszerzésére, tárolók bővítésére nyílik majd lehetőség.

Sokan megjelentek a Gras­salkovich Antal Általános Iskolában azon a fórumon, melyet Szlahó Csaba, a város polgármestere nyitott meg. Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnökének köszöntője után a miniszter megjegyezte: Vecsés dinamikus fejlődéssel, tisztes polgári megélhetéssel, szorgalmas lakossággal dicsekedhet, sok település számára követendő az itt élők tenni akarása, akaratereje.


                                                                                                                                                                     (Fotó: savanyucsemegek.hu)
Fazekas Sándor személyes élményekkel kezdte beszédét. Elmesélte többek között, hogy gyakran ráfordul a régi 4-es útra és ilyenkor a messze földön híres vecsési savanyú káposztából mindig bevásárol. Ez a kultúra tényleg olyan érték, amit a tárcának is érdemes támogatnia. Szintén tetszik a miniszternek a Grassalkovich iskola, amely a német precizitást hordozza, szellemisége egyedülálló. A harmadik kedvenc a közelben lévő halászcsárda, a repülőtérről hazafelé érdemes itt megállni, finom falatok várják a betérőket. Roppant fontos, hogy a magyar termék mellett legyen magyar vendéglátás is.
Amikor Európa egyik legversenyképesebb, munkalapú gazdaságát építjük, akkor a mezőgazdaság sem maradhat le – vélekedett a miniszter.  Ha az utóbbi évtizedet nézzük, ez akár merész kijelentésnek is tűnhet, mert hatalmas feldolgozó kapacitásokat, piacokat veszítettünk, növénykultúrák tűntek el, ránk ömlöttek az importtermékek.
A területalapú uniós támogatási rendszer átcsoportosítása a gazdák körében kedvező fogadtatásra talált – nyilatkozta lapunknak Fazekas Sándor. – Mindössze néhány száz nagybirtokos elégedetlenkedik. Aki 1200 hektárnál nagyobb területtel rendelkezik és nem tart jószágot, annak valóban hátrányos az új rendszer, de több tízezer állattartó számára előnyös. Az országgyűlés elfogadta a Több munkahelyet a mezőgazdaságban című programot, melyben 180 milliárd forint támogatást biztosítunk az elkövetkező hét évben a jószágtartóknak. Filozófiánk lényege, hogy a kis és közepes családi vállalkozásokat támogatjuk.
A földművelésügyi miniszter szerint a legfontosabb a piac. Az, hogy a termelők el tudják adni termékeiket, hiszen csak támo­gatásokra semmiféle gaz­dálkodást nem lehet építeni. A vecsési káposztának, az itt készített prémiumtermékeknek, lévén kiváló minőségűek, komoly piaca van. Mint magyar terméknek, kézműves-élelmiszernek igyeksze­nek reklámot biztosítani, hogy a piac a későbbiekben is megmaradjon. A gazdálkodást segíti, hogy az elkövetkezendő években pályázni lehet gépek vásárlására, élelmiszer-feldolgozást elősegítő támogatásokra. Az előirányzott 300 milliárdból eséllyel pályázhatnak azok, akik a termesztéstechnológiát fejlesztik, feldolgozó vagy tárolási kapacitásukat bővítik. Ebbe beleférnek a vecsési savanyítók is. Az erre irányuló pályázatok várhatóan jövő év első felében jelennek meg.
Á.T.
Címkék: földművelés savanyúság támogatás piac agrár

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció