„Kata”, „kumite” és az egészségmegőrzés

2012. május 11.

1990-ben alakult meg a József Attila Gimnázium Karate Klubja, ami aztán 1999-ben nyert felvételt a Monori Sportegyesület szakosztályai közé. A karatesport Hayashi-ha Shito-Ryu ágazatának itteni oktatása azóta is – lelkes, nagyjából 45 fős állandó létszámú tagsággal – folyamatos és eredményes. 


Kovács Bálint szakosztályvezető az ókori kínai filozófus, Lao-ce gondolatát választotta tevékenységük mottójául: „A jó hadvezér nem harcias, / a jó harcos nem haragos.” Ezzel egyszersmind el kívánta oszlatni a hozzá nem értőknek azt a tévhitét, hogy a karate valamiféle verekedős sportág lenne. Az út és erény könyve című, keleti – szemlélődő – életfelfogást megfogalmazó mű pont az ellenkezőjét hirdeti. Annak a művészetét, hogyan védhetjük meg magunkat fegyver nélkül, ha megtámadnának! A karate szó ugyanis annyit tesz: üres kéz. A mű arról is szól, hogyan őrizheti meg a felnövekvő nemzedék az egészségét, miként fejlesztheti mozgáskultúráját. A Shito-Ryu (a karate öt nagy ágazata egyikének) alapítója – a japán Mabuni Kenva – egyesítette a dinamikus, gyors, hosszú mozgássorozatot; és a stabil, körkörös, rövid, erős mozgásrendszert, amelyek e stílus alapjaivá váltak. Két mestere iránti tiszteletből, azok neve kezdőbetűiből alakította ki ennek az ágazatnak a megnevezését. E tradicionális küzdősport része a nagy fegyelmet és koncentrációt igénylő: „kata”. Ez közel 60 formagyakorlatból álló (változatos irányú és sorrendű elemeket tartalmazó) mozdulatsor, támadó és védő mozdulatokkal, képzelt ellenféllel szemben.
A „kumite” pedig a felek közötti – előírt szabályok szerinti – valóságos fizikai küzdelem.
     Már 2001-ben – amikor a Monori Sportegyesület fennállásának 100. évfordolóját ünnepelte – e szakosztály szép eredményeiről tudott beszámolni elnökük Sinkovicz László. Például Tóth László és ifj. Sinkovicz László 3. helyezéséről (a miskolci karate világkupán), vagy Juhász László kétszer is megszerzett 3. helyéről az Európa-kupán (Tatabányán), illetve stílusválogatottságáról. De nagy dolog volt az is, hogy még rövid fennállásuk ellenére is ez a szakosztály a magyar klubcsapatok kupáján – az ország akkor még csak 30 résztvevő egyesülete közül (ma több 100 van!) – már a 3. helyet tudta megszerezni. Kovács Bálint „sensei” (vagyis legalább 3 danos tanár) azt vallja, hogy nem célja a szakosztálynak a mindenáron való magas szintű versenyeztetés. Az egészségmegőrzést, a fitt, tudatos életmódra nevelést tartja a legfontosabb értéknek, egyre több szülő egyetértésével. Mindemellett azért szép versenyeredményekkel is büszkélkedhetnek. Kovács Bálint például csak 2011-ben 59 arany-, 57 ezüst- és 87 bronzérem megszerzéséről tudott beszámolni! Tavaly volt egyébként a 3. monori meghívásos verseny (januárban, 130 indulóval), a Kodomo-kupa meghívásos verseny (áprilisban), a Hayashi-ha Shito-ryu országos bajnokság (májusban), és a nemzetközi meghívásos karateverseny (Miskolcon, decemberben). Minden évben két övvizsga kerül megrendezésre (Kurdi Gábor – Shihan 6. dan, az International Shito-Ryu magyarországi elnöke – vezetésével és legitimációjával). Évente legalább két háziversenyt is szerveznek.
A meghívásos versenyeken eredményesen szereplők indulhatnak a diákolimpián, illetve a Magyarországon szervezett nemzetközi versenyen is.
     Az év talán legkiemelkedőbb és legkedveltebb eseménye – az általában körülbelül 30 fős csoport számára – a minden esztendő júniusában megszervezett egyhetes hagyományos szilvásváradi edzőtáborozás (az MSE anyagi támogatásával). Ez mind az 5-7 éves (gyerek I.), mind a 6-8 éves (gyerek II.), mind pedig a haladó (gyerek és kezdő felnőtt) csoport tagjai számára a legtöbb maradandó élményt nyújtó, közösségformáló programsorozat. Az ideális körülmények közötti kata és kumite edzésprogramok mellett itt mód van saját medencében fürdésre és úszásra, gyalogos és kerékpáros kirándulásra, valamint labdajátékokra is. Az idén immár éppen 10. alkalommal megszervezett tábor szakosztálybeli vezetői rendszeresen továbbképzik magukat. Nagy veszteségük volt a 2. danos Tóth Csaba 2007. januári eltávozása. Évente emlékedzést szerveznek a tiszteletére, ahol mindannyian együtt karatéznak, emléke felidézésével. Jelenleg – az ELTE testnevelő tanári diplomájával – 3. danos Kovács Bálint, Tóth László 2. danos nemzetközi vizsgával rendelkezik, Juhász László pedig meghosszabbította a kategória WKF „A” vezetőbírói képesítését. Mindhárman részt vesznek feketeöves szemináriumokon, edzői továbbképzéseken, hétvégi edzőtáborokon.
     A szakosztály – a Kossuth iskola és a gimnázium tornatermében – már 130 négyzetméteres tatamin tudja heti 2-szer 3 órás edzését folytatni. Az MSE szakosztályaként hangsúlyozták, hogy nagy köszönettel tartoznak Monor Város Önkormányzatának, amiért  támogatásával biztosítja a működésükhöz szükséges alapvető feltételeket.  
     Kovács Bálint a 2012. március 10-i meghívásos versenyen ünnepélyesen bejelentette, hogy vezetőedzői tevékenységét Tóth László senseinek, 2. danos tanítványának adja át. A szakosztály vezetését továbbra is ellátja, de az edzéseknek csak minimális részét fogja tartani. Mint nyilatkozta: „Büszkeség és megnyugvás is számomra az, hogy az edzői munkát azok a tanítványaim folytatják majd, akik a Monor SE karateszakosztály tagjaként kisgyermek koruk óta a tanítványaim voltak”.
     További információk a szakosztályról: www.karatemonor.hu
Bolcsó Gusztáv
Címkék: Monori Sportegyesület József Attila Gimnázium Karate Klub

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció