Kétszázötven tűzoltó méri össze tudását

A monori hivatásos és az üllői önkéntes tűzoltók egyedülálló viadalt szerveznek a Dóra-majorban

2009. június 15.
Idén negyedik alkalommal rendezi meg az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Monor Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság az üllői Dóra-majorban a tűzoltó viadalt.

Június 19-20-án harminckettő tűzoltó csapatot és több mint kétezer vendéget várnak a szervezők. Hevesi Antallal, az üllői önkéntesek elnökével beszélgettünk.

– Hogyan tud megbirkózni egy önkéntes tűzoltó egyesület egy ilyen országos rangú esemény megszervezésével?

A RÁBA az üllői önkéntesek büszkesége.
Szabadidejükben saját maguk végezték
a gépjármű felújítását
 
Férfias küzdelem. A viadalon női csapat is megméretteti magát
 
– Nehezen, ráadásul már negyedik alkalommal szervezzük, a monori hivatásosokkal közösen. Szerencsére az elmúlt három viadal alkalmával sok tapasztalatot szereztünk, így idén már nagyon gördülékenyen megy a munka. Sőt, ha a tapasztalatokról beszélünk, akkor egészen 1924-ig kell visszamennünk, hiszen ekkor alakult meg Üllőn az önkéntes tűzoltóság, ami azóta is folyamatosan működik. Mai egyesületi formáját 1977-ben szerezte meg. Jelenleg negyven tagunk van, akik közül tizenkilencen látnak el vonulós szolgálatot. Tagjaink civilként nagyon sokféle munkát végeznek, amire szükségünk is van, hiszen munkánkhoz állami támogatást nem kapunk. A működésünk feltételeit magunknak kell megteremteni. Így nagyon jól jönnek a tagjaink autószerelői, fényezői, burkolói, festői ismeretei, hiszen a védelmi épületet és a gépjárműveket is mi magunk tartjuk karban.

– Tehát tulajdonképpen hobbiból oltják a tüzet?

– Több ez hobbinál, ez valódi elhivatottság, amely sok áldozatot követel a tagoktól, akik mindenféle ellenszolgáltatás nélkül végzik az önként vállalt feladatot. Egész generációk nőttek már föl az önkéntes tűzoltók között, ilyen például Farkas Ferenc is, akinek fia és – a márciusi ünnepélyes eskütétel után – immár unokája is egyesületi tag lett.

– Kik lehetnek tagok?

– Bárki, aki elhivatottságot érez a munkánk iránt, továbbá elmúlt tizennyolc éves és elvégez egy negyvenórás tanfolyamot. Az ifjúság nevelése egyébként kiemelten fontos számunkra. Két csoportban is szakkört tartunk minden pénteken, az egyiket hatéves, a másikat tizennégy éves kor fölötti fiataloknak. Az oktatást tűzoltói és pedagógiai végzettséggel rendelkező oktatók végzik, Gáncsos László és felesége, Gáncsosné Maricsek Zsuzsanna.

– Megbecsülik munkájukat a városban és a térségben?

– Igen, sok támogatást kapunk Üllő vezetésétől, cserébe mi is aktívan részt veszünk a városi rendezvényeken. Az önkormányzat idén például anyagilag is támogatja a tűzoltó viadal megrendezését. Más környékbeli települések kevésbé ismerik el munkánkat, pedig az esetek több mint felében nem is helyben vonulunk. De hát ez van, amikor szükség van ránk, nem mérlegelhetjük, hogy ki és hogyan támogatta a munkánkat.

– Milyen esetekhez vonulnak általában?

– Jórészt tarló- és erdőtüzekhez, műszaki mentésekhez, kárelhárításhoz riasztanak bennünket. Tavaly százharminckilenc, idén eddig hatvankét alkalommal vonultunk. Ez igen jó aránynak számít, főleg annak a tükrében, hogy napközben szinte mindenki munkába vagy iskolába jár tagjaink közül. Azért az esetek kilencvenkilenc százalékában mindig van néhány riasztható ember a vonulós állományból, akik jelzést követő 5-10 percen belül már a helyszínre tartanak a mentés megkezdéséhez.

– Alkalmanként ön is szokott vonulni?

– Már csak a korom miatt sem, de egyébként is más a feladata egy elnöknek a hozzánk hasonló önkéntes tűzoltó egyesületekben. Én főleg azzal foglalkozom, hogy az egyesület működéséhez szükséges anyagi és tárgyi feltételeket biztosítsam, és kapcsolatot tartsak a város vezetőivel és a társszervekkel. Természetesen ezt is a szabadidőmben, hiszen egyébként egy tűzvédelmi vállalkozást vezetek.

– A tűzoltó viadal megszervezése is önre hárul?

– Az egyik főszervezői szerep igen, de ez igazi csapatmunka a monori hivatásos tűzoltókkal karöltve, amiben közel nyolcvan fő vesz részt. Köztük olyanok is, akiknek egyébként semmilyen közük sincs a tűzoltósághoz, de mégis jönnek pályát és sátrakat építeni. Ezúton is köszönet illeti őket a munkájukért.

– Miért éppen az üllői Dóra-major ad otthont egy ilyen országos tűzoltóviadalnak?

– A tűzoltóviadalokat először tizenöt évvel ezelőtt a nyíregyházi Tempo-Loki Kft. szervezte minden év júniusának utolsó hétvégéjén. 2004-ben aztán kötöttünk velük egy megállapodást, hogy kétévente ők, kétévente pedig mi rendezzük meg az eseményt. A viadal egyébként különleges helyet foglal el a hazai tűzoltó versenyek között, hiszen itt egyszerre mérhetik össze tudásukat a hivatásos önkormányzati, a létesítményi, a köztestületi és az önkéntes tűzoltó csapatok.

– Mennyi csapatot várnak az idei rendezvényre?

– Eddig harmincnyolc csapat jelentkezett, mindegyik hét fővel érkezik hozzánk. A viadal abból a szempontból is egyedülálló, hogy nincs még egy olyan verseny, amelyet egy önkéntes és egy vele együttműködő hivatásos tűzoltóság szervez. Ráadásul a viadal megszervezéséhez anyagi támogatást sem a központi, sem más költségvetésből a szervezők nem kérnek és kapnak, kizárólag támogatók segítségével jön létre. A csapatoknak továbbá ugyanolyan akadályokat kell leküzdeni, amelyekkel tényleges veszélyhelyzetekben is találkozhatnak.

– Miért indulnak a csapatok a viadalon?

– Ilyenkor a tűzoltók összejöhetnek az ország minden pontjáról, jókat beszélgethetnek egymással, új barátságokat kötnek, szurkolnak a másik csapatnak is. Azért persze a verseny is fontos, a beérkezők sokszor annyira hajtanak a jó eredményért, hogy a célvonal után összerogynak a fáradtságtól. A díjakért is érdemes küzdeni, hiszen az első helyezett 250 ezer, a második 200 ezer, a harmadik pedig 150 ezer forint értékű tárgyjutalmat kap. A kecskeméti csapat tagjai biztos mindent megtesznek majd a győzelemért, hiszen szeretnék véglegesen megtartani a Budapesti Tűzoltó Szövetség által, 2005-ben alapított vándordíjat, amit eddig már két alkalommal vihettek haza. Azonban a csapatok közül biztos senki nem megy haza üres kézzel, hisz a szervezők és a támogatók különdíjakat is felajánlanak. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ne csak a viadalon részt vevők, hanem a családtagok is jól érezzék magukat a két nap alatt.

– Mennyi embert várnak a rendezvényre?

– Már a tűzoltó csapatok és kísérőik is közel négyszáz főt tesznek ki. Rajtuk kívül még legalább kétezer látogatót várunk a június 20-i viadalra. Külön programot állítunk össze a gyermekek részére, hogy minél jobban megismerjék a tűzoltók munkáját. Lesz kézműves sátor, vízgépes játék, szellemi vetélkedő és más programok is. Bemutatót tart a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat mentőkutyákkal, fellép a központi tűzoltózenekar. Továbbá a monori és a Budapest tizenharmadik kerületi hagyományőrző raj régi idők tűzoltó eszközeit is elhozza, amelyekkel bemutatót is tartanak. A rendezvény szombaton fél kilenctől késő délutánig tart.
 
Papp János

 « vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció