Kígyókalandok

Állati

2014. augusztus 26.
A híradásokban egyre többet hallani elszabadult hüllőkről, melyek alkalomadtán nem kis fejtörést és riadalmat okoznak megtalálóiknak. Régiónkban is egyre több csúszómászó keres magának új otthont sufnikban, eldugott zugokban. Olykor még a lakásokba is bemerészkednek. 

A vasútállomáshoz közel lakó monori olvasónk mesélte nemrégiben: éppen a boltba készült, amikor a kályha hamusládájából előkúszott egy fekete kígyó. Jó húsz percig farkasszemet néztek, mivel ő annyira iszonyodik a hüllőktől, hogy meg sem bírt moccanni, a kígyó pedig valószínűleg nem tudta eldönteni, mit tegyen. Végül ő unta meg hamarabb és visszamászott a hamus­ládába, miközben olvasónk kirohant az utcára, hogy valakitől segítséget kérjen.
A szomszédokkal meghányták-vetették az esetet, és arra jutottak, hogy amiatt jöhetett éppen ide a kígyó, mert a Móricz Zsigmond utca itteni házaiban egyetlen kutya sincsen, amelyik elriaszthatta volna. Amint később kiderült, arról nem hallottak, hogy a vasút túloldalán lévő Pósa Lajos utcában a vasútvonal korszerűsítése során elbontott töltésből a környéken eddig nem látott, kockás hátú kígyók tekeregtek elő, nem csak az utca lakóit tartva rémületben, de még a házőrzőket is. A kutyák ugyanis ijedten iszkoltak az ólba, amikor a hüllők a táljaikból akartak enni, megtámadva eközben a vacsoráját védő ebeket is. Az ott lakók akkor az állatkert segítségét kérték interneten, válasz azonban nem érkezett, a kígyók pedig szerencsére eltűntek.
A Móricz Zsigmond utcaiak azonban jobb megoldást találtak, ami ugyan első hallásra kissé bizarrnak tűnhet: felhívták telefonon a gyepmestert, hogy segítsen.
Jött is a gyepmester harmad­magával – mesélte utóbb a hölgy, akinek a kályhája alatt a fekete kígyó tanyát vert – és hamar kiderítették, hogy ártalmatlan siklóról van szó. Mivel azonban a hölgyet nem nyugtatta meg a gondolat, hogy siklóval ossza meg a lakását, a gyepmester és társai elszállították a hüllőt. Meglehetősen borsos árat, tízezer forintot kértek ezért, ám mint kiderült, lehetett alkudni, és végül megegyezetek ötezer forintban – tudtuk meg a kígyókaland óta is igen rossz éjszakákat élő asszonytól, akit nem hagyott nyugodni a félelem: hátha a kertben is akad kígyó, amelyik majd belátogat hozzá? Tüzetesen szemügyre vette a fahulladékot, s hát kiderült, hogy az alatt is lapul egy hüllő, s bár az nem fekete, mégis sikló. Lehetett megint szólni a gyepmesternek.


Riadalmat okoznak a háztartásokban. Fotó: wildlifepicture.org

Kérdésünkkel mi is megkerestük Herczig Józsefet, a Szomorú Szív Állatmentő Kft. vezetőjét, aki egyszersmind a gyepmesteri teendőket is ellátja a környéken: miért hallunk, már nem csak a híradásokból, de ismerőseinktől is egyre több kígyókalandról?
A sok eső miatt elszaporodtak a kígyók, és szívesen tanyáznak a lakott területeken is, ahol könnyen élelemhez jutnak – válaszolta Her­czig József, aki kollégáival hetenként kétszer-háromszor is kivonul a hüllőkkel kapcsolatos riasztásokra. Megesik, hogy hüllőszakértő segítségét is igénybe kell venniük, de egyébként is tartják a kapcsolatot szakértőkkel. Nemrégiben egy XIV. kerületi társasházban fogtak el egy óriáskígyót, azt egy péceli barátjuknál sikerült elhelyezni.
Divatba jött a kígyótartás, az is tart hüllőt, aki nem ért hozzá. Aztán ha a jószág megszökik, már nem szívesen vallják be, hogy miattuk történt, inkább csöndben lemondanak róla – mesélte Her­czig József, aki szerint az sem ritkaság, ha megunják és szélnek eresztik a kígyójukat. Fogtak ők már nem egyszer viperát is. Éppen ezért azt tanácsolják a gyanútlanoknak – akik egyszer csak szemben találják magukat egy hüllővel, és fogalmuk sincs róla, hogy egy sikló, mert lehet fekete, fehér, de akár sötétzöld is –, hogy semmiképpen ne nyúljanak hozzá, ne próbálkozzanak az azonosításával. Életveszélyes lehet. Mivel az önkormányzatoknak a hüllők befogása nem feladata, hívják a gyepmestert – figyelmeztet Herczig József.
A meglehetősen borsos befogási tarifát azzal magyarázza: nem kifejezetten a kígyó kézre kerítésének művelete kerül sokba, hanem az, hogy ki kell autózniuk a helyszínre, ahol sokszor fél napokat is eltöltenek, mire az elrejtőzött jószágot megtalálják. Egyébiránt pedig rugalmasak: ha valakinek nagy szüksége van rájuk, de nagyon nincs pénze, köthet velük barterüzletet is. A Szomorú Szív állatmenhelyen mindig jól jön egy gereblye, egy kapa vagy bármi hasznos, a háznál feleslegesnek ítélt szerszám, egyéb holmi.
Kertész Zsuzsa


Címkék: kígyó állatok gyepmester szomszédok sikló hüllő jószág

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció