Kisasszonyvölgy-sirató

2009. július 14.
Bénye legszebb része a környékszerte ismert, a törökök által elrabolt lányok legendájával övezett Kisasszonyvölgy.

Néhány évtizede még óvodások és kisiskolások csoportjai ismerkedtek itt a hamvas füzek jellegzetesen gömbölyű bokraival, a mocsári gólyahírrel, a gyékény barna „buzogányaival”, s az ezerszámra fehérlő réti margarétával. Városlakónak, aki kék katángot még sohasem látott, itt alkalma nyílt letaglózva gyönyörködni egy igazi, szinte végeláthatatlan virágos rétben.

Sajnos, régi varázsát a Kisasszonyvölgy végleg elveszette – mondja most Racskó Károly bényei polgármester, aki szerint nagyon nagy hiba volt a rendszerváltás után az ilyen közösségi célokat is szolgáló helyeket a földtulajdon rendezésekor felosztani. Mára ugyanis a hely, 8-10 hektár kivételével, magántulajdonban van. Igaz, a gazdák nem akadályozzák a turistákat, a kirándulókat a gyönyörködésben, noha annak persze nem örülnek, ha erdeik közelében valaki fűrésszel és fejszével „kirándul”. Ám az önkormányzat a tájjal már nem számolhat, ha netán a turizmus kerül szóba.

Annál inkább számol a Dolina völggyel, ahol a pónifogathajtó rendezvényeket is tartják – tudtuk meg Racskó Károlytól. Ennek a területnek nagy része az önkormányzaté, csupán nyolc hektár felett rendelkezik a Nemzeti Vagyonkezelő. Tárgyalások zajlanak ennek a nyolc hektárnak az átruházásáról is, hogy a Dolina idővel olyan részévé váljon a településnek, ahol a sport-, kulturális és egyéb közösségi rendezvények már egy szépen kiépített, infrastruktúrával ellátott területen kerülhetnek megrendezésre, s amelynek része egy kellemes pihenőpark is.

Ezekben a hetekben azonban a település egy másik feladatra koncentrál. Várhatóan augusztusban kerül nyilvánosságra az a pályázat, amelynek első fordulójában tavaly úgynevezett címbirtokosságot nyert Bénye. Az önkormányzat elképzelése – amelyhez a terveket is elkészíttette – az, hogy a volt szeszfőzde épületében, azt kibővítve és korszerűsítve, 300 négyzetméteren olyan épületcsoportot hoz létre, amelyben kisebb egységek szolgálják a település lakóinak érdekeit és kényelmét. Helyet kapna itt a könyvtár, kényelmesen megrendezhetnék összejöveteleiket a klubok, egyletek, egyesületek, s végre a fiatalok is hozzájuthatnának rég hiányolt társasági életük helyszínéhez. Emellett különféle szolgáltatások ugyancsak helyet kaphatnak az új épületben.

A polgármester információi szerint a pályázaton elnyerhető összeg maximum 200 ezer euró lehet. Ha sikerül nyerni, az önerőt – mivel a beruházásra vélhetően két év alatt kerül sor – aktuális költségvetésében biztosítaná az önkormányzat, amelynek tervei szerint egy kuriózum is kialakításra kerül majd az integrált közösségi téren belül: a kiérdemesült szeszfőzde berendezését megmentve a falusi pálinkafőzés múzeumát is szeretnék itt létrehozni.

 

Koblencz

Címkék: természet

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció