Kocsma lesz az iskolából!

Ír KocsmaSó a vecsési falusi iskolában november 21-én

2009. október 19.
Az őrült modern ír kocsmazenét játszó zenekart 2008 nyarán alapította Péter János fuvolás. Egy csapásra népszerűek lettek, az utóbbi egy évben már a hatvanadik fellépésükön is túl vannak. A zenekar alapítójával beszélgettünk.

 
 Hogyan és miért alakult a Firkin?
 
– Olyan zenészekkel alakult meg a Firkin, akikkel már régóta szívesen dolgoztam volna, illetve kerestem a megfelelő arcot a megfelelő pozícióra. A csillagok együttállása folytán sikerült olyan karakteres egyéniségeket találnom, akik hihetetlen egységbe kovácsolódva húzzák előre az együttest. Az ütős riffeket és szólókat Marczis Attila nyomja gitáron, az alaplüktetést dob-basszusgitáron Juhász Róbert „Ese” és Szuna Péter „Süti” adja. A két exhibicionista énekes Göttinger Pál és Marthy Barna kiváló énekhanggal bűvöli a közönséget. A gyönyörű és extrém punkleány, Sárhidai Zsuzsi „Sushi” hegedüli a virtuóz dallamokat, míg jómagam a produceri feladatok mellett fuvolát lóbálva és fújva ugrálok a színpadon.

– Mitől lesz őrült az ír kocsmazene?

– Leginkább az ír-punk műfaji megjelölés illik a zenénkre. A népzene dallamossága, letisztultsága ötvöződik a punk őszinteségével és elementáris hangulatával, így nem véletlen, hogy a pogózás, az ugrándozás elmaradhatatlan „kelléke” a koncertjeinknek.

– Mi jellemzi koncertjeiket?

– Tavaly, október másodikán léptünk először színpadra, azóta hatvan fellépésen igazolódott be, hogy a rock-klubok, a színházi koncerttermek, a fesztiválszínpadok és a vállalati partik közt nincs különbség, már ami a hangulatot illeti. A metálrajongó, a punk, kolbászárus, a tanárnő, a nagymama és a menedzser ugyanúgy felszabadul a mindennapi terhek alól, rázza a fejét, mozgatja a lábát, tapsolva követi a zenekar lendületét, vagy csak egyszerűen boldogan lehajt egy korsó sört. Ha ezt tapasztaljuk, akkor máris elértük célunkat, érdemes tovább küzdeni, dolgozni, turnébuszban órákat zötykölődni, próbálni, lemezt készíteni. Az energiánkat innen „tankoljuk”!

– Úgy tudom, a CD-lemezük is sikeres lett.

A május végi megjelenés óta rengeteg lemez elfogyott, közeledünk az aranylemezhez. Kiadónk büszke arra, hogy még ismeretlenként bízott bennünk, és kockáztatott.

– Mikor találták ki az Ír KocsmaSót mint önálló produkciót?

– A KocsmaSó ötlete már a Firkin alapításakor felmerült, előzménye az előző zenekaraim, a M.É.Z. és a Shannon.hu nagyszínpadi showjaiban volt látható, amiben főként ír tánc-show és táncház szerepelt. Az étel és ital, ami valóban megteremti a kocsmai hangulatot, csak később jött be a képbe a támogatóinknak köszönhetően.

– Mivel találkozhat a közönség a vecsési rendezvényen?

– Lényegében ez egy teljes estés koncert kiegészítve ír sörrel, gulyással, tánccal és táncházzal, továbbá előzenekarral és táncházi tradicionális kísérőzenekarral. Az utóbbi időben tovább bővült a programkínálat Badár Sándor stand-up-comedy-jével, aki az írországi élményeiről mesél a közönségnek.

– Mennyire számít az országban új kezdeményezésnek ez a jellegű zene és a produkció?

– Teljesen egyedi. Az ír punkzene is meg a KocsmaSó is. A teljes estés produkció alapötlete nyomán készül az új kocsmabuli: a Csángó KocsmaSó. Remélem, 2010-ben már láthatja a közönség. No persze, ez nem a Firkin főszereplésével, hanem… De ez maradjon meglepetés!

– Hol és milyen sikerrel léptek fel ezzel a produkcióval?

– Sikerét húsz este bizonyítja szerte az országban Biatorbágytól Orosházáig, Mezőkövesdtől Csopakig. A legnagyobb esemény a budapesti Puskás Ferenc Stadion Szoborparkjában volt idén augusztus 8-án. Úgy döntöttünk a főszervezőkkel, hogy azt minden évben megismételjük, a frissítésekkel együtt. És már gyűlnek a meghívások az Ír KocsmaSó 2.0-ára!

Nagy Renáta

Címkék: Péter János Firkin interjú zene

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció