Kossuth Lajos korsója

A tárlat a kókai magyar paraszti család mindennapjait mutatja be

2011. június 23.

A Kóka múltját, a településen élők szokásait, népviseletét, életmódját bemutató Kossuth Falumúzeum 1998 óta várja látogatóit.


A ’80-as években Tóth József tanár úr honismereti szakkört indított az iskolában, és arra buzdította a diákokat, hogy gyűjtsenek régi, Kóka helytörténetéhez kapcsolódó tárgyakat a településről. Később a gyűjtésbe a szülők és a nagyszülők is bekapcsolódtak – tájékoztatatta lapunkat Gyuricza Anita, a kókai művelődési ház vezetője. – A fáradságos munkával összegyűjtött anyag végül olyan nagy lett, hogy a képviselő-testület úgy döntött, megvásárolja a Kossuth utcában található házat, ahol kiállíthatják a gyűjteményt.
            A hatalmas anyagot később dr. Baksa Brigitta néprajzkutató is áttekintette, és a legautentikusabb darabokat megtartva berendezte a házat. Így jött létre a kókai magyar paraszti család mindennapjait bemutató tárlat. A folyosó falait a község életét bemutató képek, tűzoltó testületi, ipartestületi, katonai, szövetkezeti és a dalárdáról készült fotók díszítik. A konyha berendezései között konyhaszekrényt, stelázsit, tulipános ládát, tűzhely kanapét találunk. A helytörténeti kiállítás legnevezetesebb darabja a Kossuth-korsó. A hagyomány szerint ebből a korsóból kínálta vízzel egy kókai leányka Kossuth Lajost 1848. április 5-én, amikor a Kóka melletti dombokon Görgey tábornokkal találkozott.
            A hátsó szobában a kézimunkákhoz kötődő eszközök, varrógép, szövőszék, rokka, gobelinrámák találhatók. Az 1920-as években kezdődő gobelinvarrás rendkívül népszerű elfoglaltság volt a szorgalmas kókai lányok és az asszonyok körében.
            Nem csak a házban igyekezték megőrizni a múltat, a kamrában a háztartási és mezőgazdasági eszközök kaptak helyet. Itt teknők, kosarak, fatálak találhatók, a polcokon viharlámpák és köcsögök sorakoznak. A környéken a mai napig igen jellemző borkészítésre a hordókkal teli pince hívja fel a látogató figyelmét. A ház mögött található pajtában kapott helyet a lovas szekér, a szőlőprés, a szecskavágó, a darálók és a 109 éves tűzoltó fecskendő is.
Veress Flóra
Címkék: faluház

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció