Közös fellépés az M4-esért

Pilisen a települések összefogásában látják a megoldást

2009. október 19.
Lapunk korábbi számaiban már több alkalommal foglalkoztunk az M4-es Pest megyei szakaszának sorsával. Mivel az elmúlt hónapokban nem történt előrelépés az ügyben, ezért Szabó Márton pilisi polgármester az érintett települések közös fellépését sürgeti.

Elég volt! Napi 12-14 ezer jármű halad át Pilis központján
A Régió 4 újság által feltárt információkból kiderült, hogy az M4-es Monor–Pilis elkerülő szakaszának az uniós támogatása elbukott ugyan, de biztató, hogy a kormányzati szándék mégis töretlennek látszik a folytatásra. Az viszont még mindig nem biztos, hogy mikor, milyen formában, és milyen pénzből kerülhet sor az út megépítésére. Az érintett települések polgárai, önkormányzatai azonban egyre türelmetlenebbek, hiszen nemcsak a jelenlegi hatalmas átmenő forgalom, az állandó balesetveszély, hanem a már-már tarthatatlan környezeti terhelés is aggasztja, veszélyezteti őket. A beruházásban magát legérintettebbnek és legérdekeltebbnek tartó Pilis polgármestere a sok bizonytalanság s türelmetlenség okán polgármestertársai mozgósítására készül, hogy összefogással, s ha kell, kemény lépésekkel kényszerítsék ki az egyértelmű válaszokat, s a beruházás folytatását.

– A bizonytalanság senkinek sem jó. Miért önök veszítették el leghamarabb a türelmüket?

Nem szeretném, ha bárki túlzásnak tartaná, de a beruházás adott szakaszában, illetve a késlekedés hatásaival mi vagyunk a legérintettebbek. A jelenlegi útvonal épp a város közepén, templomok, iskolák közelében, lakóházak mellett halad 12-14 ezres napi gépjárműforgalommal, amiből több mint 1500 nehéz gépjármű. A hatalmas környezeti terhelés ösztönzött minket arra, hogy alapítói legyünk a Klimabarát Városok Szövetségének, mégis egyre nyelni kényszerülünk a kipufogógázokat. Így még saját fejlesztéseink is a kárunkra fordulnak, hiszen a Pilis–Káva közötti út pár éve történt korszerűsítése s a településen belüli Kávai utunk járhatóbbá tétele révén a Tápió mente irányából is valóságos kamion áradat zúdul a város központjára, s nem csökken, inkább nő a terhelés. Közben ugyancsak bizonytalanná vált a rajtunk keresztül az M5-ig tervezett 4606-os út megvalósítása is. Eredetileg ez is szerepelt a kiemelt állami projektek sorában.

– Mit tervez a bizonytalanság eloszlatása érdekében?

Feltétlenül a minisztériumtól, személyesen a minisztertől várjuk az egyértelmű választ arra, hogy: mi lesz veled, M4-es? S mi lesz az itt élő emberekkel? Tavaly óta, amikor az idei nyári közmeghallgatás napirendjét megterveztük, a HIF szakembereivel semmire sem jutottunk. Az illetékeseik először azt közölték: 2009-ben a földek megvásárlásával és a régészeti feltárással elkezdődik az építkezés. A közmeghallgatásra már „nem tudtak” eljönni. Sok telefonálgatás után jutottam el Csepi Lajos államtitkárhoz, aki elmondta, hogy „problémák vannak a pályázattal”, s megígérte, ha tud valamit, visszahív. Ez nem túl régen meg is történt, s közölte, a kormány azt kérte tőlük, hogy a beruházás minél előbb készüljön el. Határidőt nem szabtak. Azóta sem történt semmi, én legalábbis nem tudok róla.

– Kikre számít a polgármestertársai közül a közös fellépésben?

– Az albertirsai kollégámmal már beszéltünk, egyeztettünk, de sokkal többen vagyunk érintettek: Üllő, Péteri, Monor, Monorierdő közvetlenül, de Gomba közigazgatási határán, Bé­nyé­nek pedig a közigazgatási határ közelében halad a beruházás. Közvetve , az ottani forgalom „lecsapolása” okán Kávától kezdve az egész Tápió-vidék érintett és érdekelt. Számítok az ottani polgármesterek egyetértésére és együttműködésére is. Mindjárt október vége van, s a homály nem oszlik, én is csak pletykaszintű információkból tájékozódom.

– Az országgyűlési képviselőjüktől, Szücs Lajostól, a megyei közgyűlés elnökétől nem kértek segítséget?

– Eddig nem, de amennyiben a mi fellépésünk nem lesz elegendő, valószínűleg őt fogjuk kérni, hogy a parlamentben fogalmazza meg kérdéseinket és aggodalmainkat.

– Önök milyen fellépést terveznek?

– Egyelőre a többiek nevében nem beszélhetek, de úgy tudom, valamennyien nagyon türelmetlenek. A pilisi polgárok már egyre keményebben fogalmaznak, hiszen mi megépítettük, kijavítottuk a város úthálózatát. Több mint ötven kilométeren varázsoltuk újjá a burkolatot, a járdákat. Mi elvégeztük a munkánkat. Azt várjuk, hogy a felsőbbségek is tegyék meg a magukét. S hogy meddig megyünk el? Nagyon elszántak vagyunk.
Vereszki János

 

 « vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció