Külön engedéllyel vert felnőttet

2012. május 22.
Zsibongott a szurkolóktól május 6-án Vecsésen a Falusi iskola tornaterme. A Bizalom-kupa ökölvívó-sorozat második fordulójának adott otthont az iskola hatalmas tornaterme. Sokan voltak kíváncsiak településük bokszolóira, akik most egy országos szintű versenyen mutathatták meg tehetségüket.

Az érdeklődés már abból is látszott, hogy a – tanintézethez képest óriásinak számító – parkolóban se kívül se belül nem volt könnyű helyet találni autóval, még a fal mellett is szorosan álldogáltak gépkocsik minkét oldalon.
      Már a terembe lépve a ring közelében feltűnt Varga István, a Vecsési SE elnöke, aki 30 éve segíti a szakosztály munkáját és 20 éve vezeti az egyesületet, Seres A­ttila szakosztályvezető, majd nem messze tőle Varga Viktor vezetőedző, aki épp egyik versenyzője bemelegítését segítette. Varga Viktor, amikor már ideje engedte, elmondta lapunknak, hogy ez a négyfordulós kupasorozat sok mindenben különbözik a hagyományos bokszversenyektől. Itt nem kieséses alapon zajlanak a mérkőzések, hanem az ország különböző pontjáról érkezett 22 klub 102 bokszolója pontokért küzd egy-egy megmérettetésen, amelyeket a kupasorozat végén összeadnak, majd a végleges győzteseket ez alapján hirdetik ki a különböző korcsoportok súlycsoportjaiban. A győzelemért 5 pont, a vereségért 3 jár, de az is kap majd egy pontot, akinek nem jutott ellenfél. Mert ebben a sorozatban ez is előfordulhat. Így járt Horváth Dániel, Váry Lili, Benik Viktor és Sánta Norbert is a vecsési öklözők közül. Sőt, ahhoz, hogy ezen a napon 12 vecsési szállhasson ringbe, Varga Krisztinának két korcsoporttal és egy súlycsoporttal kellett feljebb indulnia. Vagyis a 15 éves lánynak az 52 helyett az 54 kilogrammban egy 19 éves elit női versenyzővel kellett szembenéznie. Természetesen ehhez bírói külön engedélyre volt szüksége. Ezt meg is kapta, hiszen a zsűri elnöke nem először látta Krisztinát öklözni, így ütőerejét és állóképességét is egyaránt jól ismerte. A boksz-lady rá is szolgált erre a bizalomra, begyűjtötte a nála négy évvel idősebb Bóna Dominika (RSJ) ellen a diadalért járó öt pontot.
      A mérkőzés után edzője (aki egyben apukája is) sugárzó arccal mesélte: – Hihetetlenül büszke vagyok Krisztinára. Rendkívüli tehetségét és szorgalmát bizonyítja, hogy nem csupán megállta helyét a ringben, hanem végül egyhangú pontozásos győzelmet aratott.
      Az ökölvívás szerelmesei biztosan tudják, hogy ez azt jelenti, a lány ütőereje rendkívüli. Edzője azt is elárulta: – Krisztina nem csupán erős és technikás öklöző, hanem nagyon okosan játszik. Megértette és alkalmazza is, amit tanítok a versenyzőimnek, hogy egy meccs kimenetele nem csupán a fizikai erőnléten múlik, hanem észjáték is.
      Krisztina is boldogan mesélte, hogy kétéves sportpályafutása újabb nagy sikerének tartja, hogy legyőzött egy felnőttet. Az újabb arra vonatkozik, hogy nemrég Budapest-bajnok lett, méghozzá úgy, hogy ellenfelére a vezetőbíró kétszer rászámolt. A mérkőzés eredménye: Krisztina döntő fölénnyel győzött.
      – Csak heti három alkalommal járok edzésre, plusz a versenyek idején foglalkozom a boksszal. Most az iskolára is sokat kell koncentrálnom, mert gimnáziumba készülök. Szabadidőmet is sporttal töltöm, legjobban lovagolni szeretek. Van egy családi lovunk, Babának hívják. Nagyon okos ló, mert ha a kisebbik öcsém ül rá, azt megérzi és nagyon óvatos lesz. Két öcsém van egy kilenc és egy tízéves – csacsogja diadalittasan a lány. Majd apja hozzáteszi: – Igyekszünk megtartani a boldog gyerekkorát, így otthon nem beszélünk a bokszról. Hagy legyen gyerek. Az edzések viszont csak az ökölvívásról szólnak. Ez a verseny jól illeszkedik a felkészülésbe, remek formát mutat az Európa-bajnokság selejtezője előtt, így ha a szövetségben is minden jól megy, Krisztina idén kikerülhet a junior EB-re – magyarázta edzője, de már ment is tovább instruálni a többi versenyzőt. Mert a ringben az élet nem állt meg, s újabb vecsési állt a piros sarokba, a junior 63 kilogrammban induló Papi Bence. Sajnos most a várt diadal elmaradt, nem úgy az edzője építő kritikája a mérkőzés után. A fiú arcát nézve, komolyan vette és elgondolkodott azon, milyen hibákat nem szabad legközelebb elkövetnie, melyet a Varga István klubelnök is megerősített a számára.
      – Bencének hoznia kellett volna ezt a meccset – mondta edzője felém fordulva, mikor látta, hogy figyelek. Majd ismét sarkon fordult, s ment is tovább, hogy Benkő Lászlót és Szabó Dánielt lássa el jó tanácsokkal a közelgő mérkőzésük előtt.
      – Laci nagyon jó formában, látványosan bunyózott, győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. Dani ma kicsit óvatosan kezdett, nem úgy az ellenfele. Danira az első menetben számolni is kellett. A második menettől kezdte elhinni, hogy győzhet, a harmadik menet már egyértelműen az övé volt. Ha előbb ébred, meg is nyerhette volna a mérkőzést – kommentálta az edző az eredményeket. Majd hozzátette, hogy az őszi országos bajnokságig még van idő a hibák korrigálására.
      A 33. és 35. pár mérkőzéseire, Bruger László és Zsigri Viktor késő délutáni ringbe lépésére a szurkolótábor kissé fogyatkozott. Ezt a vecsésiekért drukkolók hangerején nem lehetett észrevenni, talán ez is segített nekik a győzelemhez. Hisz a csapattársak valódi együttesként egy csoportba tömörülve végigbiztatták összes öklözőjüket. Még azok sem tágítottak egy percre se, akiknek nem jutott ellenfél, mint Horváth Dániel, akiről szintén nagyon büszkén mesélt az edzője, amikor maradt egy kis szusszanásnyi ideje.
      – Dániel nemrég nyerte meg Szlovákiában az olimpiai reménységek tornáját, ahová a junior válogatottal utazott. Öt ország legjobb öklözőivel kellett megküzdenie a diadalért a hatvanhat kilós súlycsoportban. Ő az első vecsési, akinek ez sikerült. A klub idáig mindössze három bronzérmet gyűjtött be az évek alatt ezen a rangos versenyen, de most végre Dani szerezett nekünk egy aranyat is.
      A Bizalom Rt. Kupa vecsési fordulóján végül a 12 mérkőzésből 8 esetben sikerült a vecsési versenyzőknek győztesen elhagyni a ringet. Ökölvívóik igazán hősiesen küzdöttek, amihez hozzájárult, hogy a csapat tagjai végig hangosan bíztatták őket.
      További eredmények: Faragó Orsolya, Horváth Ramóna, Lőczi Gergő, Váry Attila győzött, míg Fitos Kornél és Sörös Bence nem nyert ezen a napon.
Trnavecz Adrienne
 
Címkék: Bizalom-kupa box

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció