Lassú net sok pénzért

Eljárást indult a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.-vel szemben

2015. március 25.
A 29-es körzetet már sok internet-előfizetés­sel ren­delkező ügyfél nevezte elátkozottnak, elsősorban a UPC által nyújtott szolgáltatások minősége és ára miatt. 

Két évvel ezelőtt szerkesztőségünkben is elpanaszolta egy olvasónk, hogy Monor egyik utcájában mindössze 2,5 Mbit/s letöltési sebességű szolgáltatást tud telepíteni a szolgáltató, miközben a televízióban lejátszott reklámokban ennek közel százszorosát ígéri. Amint akkor kiderült, a UPC Monor és környékén véghezvitt „térhódítását” követően nem hajtott végre fejlesztést a hálózaton (a UPC a Monor Telefon Társaság jogutódjaként a korábbi szolgáltató hálózatát vette át), azaz sodrott rézérpáron keresztül nyújtja szolgáltatását szemben a T-Home akkori koaxkábeles és a Digi optikai kábeles hálózatával. Utóbbi szolgáltatók megoldása korszerűbb, szolgáltatásaik ára pedig kedvezőbb volt a UPC által meghatározott előfizetési díjaknál.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) internetes oldalán megosztott közlemény szerint versenyfelügyeleti eljárás indult a UPC-vel szemben, mert nagyszámú fogyasztói jelzés érkezett a hivatalhoz, melyek arról szóltak, hogy a szolgáltató a 29-es körzetben (Monoron és környékén) kisebb le- és feltöltési sebességű internetszolgáltatást kínál magasabb előfizetői díjért, mint az ország többi területén. A GVH megjegyzi, hogy a UPC egyedüli távközlési szolgáltatóként van jelen Monoron és a környékbeli települések jelentős részén. Igaz az utóbbi években a T-Home és a Digi szolgáltatásai egyre több településen váltak elérhetővé, így a lakosság egyre nagyobb része választhat más szolgáltatók kedvezőbb díjazású, esetenként lényegesen korszerűbb szolgáltatásai közül.
A UPC feltételezhetően megsértette a versenytörvény gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. Az eljárás lefolytatására a közérdek védelme miatt van szükség – olvasható a közleményben.
Az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a szolgáltató a jogsértést elkövette – figyelmeztet a GVH –, az csak a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárást hat hónap alatt kell lefolytatni, amely az ügy bonyolultságától függően további két alkalommal, hat-hat hónappal meghosszabbítható.
Vén

Szolgáltatások
A UPC országos szolgáltatásaitól elkülönített internetes aloldalon hirdeti a 29-es körzeten elérhető csomagjait. A menüben ADSL-szolgáltatásokat találtunk. Legkedvezőbb áron, 2650 forintért az ADSL Start érhető el. Ennyi pénzért maximum 1 Mbit/sec letöltési és 0,25 Mbit/sec feltöltési sebességet kapunk. Legdrágább szolgáltatás az ADSL Platinum, amely a „legjobb vétel” a UPC szerint. A szolgáltatás 12 600 forintért 18,5 Mbit/sec letöltési sebességet és 1,5 Mbit/sec feltöltési sebességet ígér.
 
 
 


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció