Lecsófesztivál Gyömrőn

2010. augusztus 16.
A lecsóköltemények elbírálására a Magyar Gasztronómiai Szövetség hivatalos zsűrijét kérték föl, Balázs András vezetésével. Az idelátogatóknak lehetőségük lesz kóstolójegyek igénybevételével megízlelni az étkeket.

A különleges gasztronómiai élmények mellett igényes kulturális programokról is gondoskodnak a szervezők. A színpadon folyamatosan váltják egymást a hamisítatlan népzenét játszó muzsikusok, táncosok és egyéb bemutatók. A színpad mellett solymász, vadász, korabeli harcművészek és dobosok bemutatóját élvezheti a közönség. A gyermekeket óriásbábosok, bábszínházi előadás és sok zenei fellépő szórakoztatja majd.
 
Egész nap nyitva áll a népi kalandpark sok érdekes népi játékkal. A kézműves sátorban a gyerekek saját kezűleg készíthetik el a vásárfiát, melyet haza is vihetnek. Persze a játékos felnőttek megmérettetése sem hiányozhat a programból. Ilyen lesz a sörivó, a lepényevő verseny vagy a bikarodeó. A vásári forgatagban föltűnnek a vásári komédiások, az óriás gólyalábasok, és nem utolsó sorban lehetőség nyílik a sétakocsikázásra a tó körül.
A szervezők szerint a lecsón kívül lesz minden más is, mi szemnek-szájnak ingere. A teljesség igénye nélkül: borkóstoló, sajtkóstoló, töki pompos, fafaragó, kosárfonó, fazekas, kovács, díszgyertya, gyöngyfűző, ásvány ajándéktárgyak stb. A látogatók kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményt és pékárut ízlelhetnek meg. Bemutatkoznak a környék neves borászai, pálinka- és serfőzői. A látogatók a szemet- és ízlelőbimbókat gyönyörködtető termékek mellett számos esetben magáról a kézműves tevékenységről is képet kaphatnak, hiszen a mesterek szívesen megmutatják szakmájuk fogásait is.
Délután három órától kerül megrendezésre az I. Gyömrői Parasztolimpia. A népi játékokra, hagyományokra, vicces falusi szokásokra épülő vetélkedő, mely a szántóvetők munkájának elemeiből tevődik össze: farönk hasogatás, kukoricamorzsolás, asszonytolás talicskán, borlopózás, szalmabála cipelés, gumicsizma hajítás, létrafutás, csirkefogás stb. A versenyre 5 fős csapatok nevezését várják (a „hivatalos felállásban”: 3 parasztember és 2 parasztasszony). A cél: megnyerni a parasztolimpia vándorkupáját és a vele járó értékes díjakat.
Az egész napos programot este a tűzzsonglőrök lebilincselő előadásával zárják. További információ a szervezők honlapján olvasható: www.gyomro2000kor.hu.
J


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció