Lendületben Sülysáp

2013. szeptember 16.
Augusztus 19-e vastag betűkkel lesz bevésve a sülysápi naptárakba és emlékkönyvekbe, ugyanis ekkor avatták várossá az 1970-óta nagyközségként jegyzett települést.

Horinka László, a település polgármestere lapunknak elmondta, öt év óta folyamatosan pályáztak a városi címre, de 2008-ban, majd 2009-ben is elutasították a beadványukat, mert a településen nem volt kiépített csatornahálózat.
A következő években is pályázott a település, de 2010-től 2012-ig nem bírálták el a pályázatokat, egészen az idei évig. Idén pedig megkezdődött a csatornahálózat kiépítése, így elviekben elhárult a várossá válás legnagyobb akadálya. Bár korábban más településsel megtörtént, hogy csatorna híján is kapott városi rangot, Sülysáp esetében úgy látszik, hogy szigorúan vette a kritériumokat a pályázatot elbíráló bizottság. 
– Vannak tévhitek arról, hogy milyen fejlesztéseknek kell megvalósulnia egy településen a városi cím elnyeréséhez – meséli Sülysáp polgármestere –, ilyen például, hogy középiskolának kell lennie a településen. Az elbírálás során inkább azt nézik, hogy a település rendelkezik-e térségi szereppel, vagy elég fejlett-e az intézményi és szociális ellátottsága.
Sülysápon például sokat nyomott a latba, hogy van egy nagyobb cég, aki 4-500 embert foglalkoztat, így a környékbeli települések lakosságának is ad munkát, ezzel pedig már be is lehet húzni egy vonást a térségi szerep rubrikába. Pozitív irányba billentette a mérleg nyelvét, hogy a nagykátai járásban Sülysápon van az egyetlen bölcsőde, amely ezáltal nem csak a sülysápi gyermekek ellátását biztosítja. Általános iskola és esti gimnázium is működik a településen, illetve igen színes a társadalmi élet, a sülysápi civilszervezetek az élet minden területét lefedik, a sporttól egészen a közbiztonságig.
Horinka László elmondta, bár a várossá válás mérföldkő a település életében, de ettől még nem kell arra számítani, hogy sorra épülnek majd a többemeletes házak, vagy irodák. Abban viszont bízik a polgármester, hogy a több évtizede tartó fejlődés nagyobb lendületet vehet majd a városi rangnak köszönhetően.
Varga Norbert


Címkék: város ünnep avatás fejlődés fejlesztés polgármester

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció