Lions – támogatások és ösztöndíjak

2011. február 7.
Nemzetközileg is egyre inkább elfogadott vélemény, hogy jellemző lehet egy ország fejlettségére, erkölcsi állapotára, tehetősebb polgárainak karitatív érzékenysége.

A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége ma hazánk egyik legjelentősebb közhasznú civil szervezete. Mintegy 50 önálló klubban, 12 megyében végez jószolgálati feladatokat; fő céljaként elsősorban a szociális vagy más módon hátrányos helyzetű emberek és gyermekek társadalmi esélyegyenlőségét elősegítve. De nem elhanyagolható például a kultúrát támogató tevékenysége sem.
A Monor Hegyessy Lions Club is örvendetesen jeleskedik a Szövetség Alapszabályában megjelölt valamennyi területen. Legszélesebb körben talán az ismeretes, hogy e szervezet volt a kezdeményezője a Zongorát a városnak nevű akciónak. Ők hozták ide a világhírű Bartók Vonósnégyes koncertjét, melynek teljes bevételét a Monor és vidékén élő vakok és gyengénlátók részére ajánlottak fel. De nekik köszönhető Érdi Tamás és Bogányi Gergely itteni hangversenye is (hasonló céllal). Arra is sokan emlékezhetnek, hogy hozzájárultak a monori rendelőintézet sürgősségi eset kocsijának megvásárlásához.
Nem csupán a fogyatékkal élők nyári nemzetközi utazásába – és magyarországi vendéglátásába – kapcsolódtak be, hanem pl. a Nemzetőr Iskola Speciális Tagozata bo­gácsi erdei iskolájának megszervezésébe, finanszírozásába is. A közelmúltban a vakok és gyengénlátók részére speciális felolvasóprogrammal készült számítógépet ajándékoztak a Városi Könyvtárnak. Az ősszel az ugyanilyen fogyatékkal élők ceglédi összejövetelére egy klubtaguk több mázsa almát adott, illetve szállított is.
Az aktuálisan felmerülő szükségletek kielégítésében folyamatosan próbálnak segíteni. A tavalyi jótékonysági vacsora bevételéből például televíziót és kávéfőzőt vettek az Öregek Napközi Otthonának. A 2009-es év telén pedig egy Ady iskolás tanuló rászoruló családját támogatták 30 mázsa tűzifával. Természetesen az árvízkárosultak javára szervezett főzésben is részt vettek.
Jó néhány éve aktívan bekapcsolódott e klub a Lions Cserediákprogramba. Ebbe a világ szinte minden pontján be tudnak lépni a küldő és fogadó lionsosok (illetve az általuk ajánlott tanulók). Monorról is többen vettek már részt ebben, mindkét minőségben. A lehetőségek minden év decemberében jelennek meg a honlapon. Az egy hónapi időtartamból (aminek fontos célja a nyelvtanulás) két hét családnál, két hét pedig olyan táborban tölthető el, ahol a karitatív munkába is bevonják a fiatalokat.
Készülő oktatási reformtervünk is szeretné középiskolás diákjaink jótékonysági hajlandóságát a gyakorlatban fejleszteni. Ennek a szemléletnek a fontosságára az Európai Unió budapesti tanácskozása szintén felhívta a figyelmet, az önkéntesek éve alkalmából.
A Monor Hegyessy Lions Club közel tíz éve azért hozta létre alapítványát, hogy a gimnáziumban évente két diáknak 50-50 ezer forint ösztöndíjat adhasson; a tanulmányi eredmény és a szociális rászorultság alapján, továbbtanulásukat segítve. A legutóbbi – decemberi – alkalommal annyira hasonló és jogos indokokkal pályáztak négyen, hogy az alapítvány úgy döntött, mindannyian megkapják ezt az ösztöndíjat. Valamennyiüket egyedül neveli édesanyjuk, s anyagi gondokkal küzdenek. Csak állami finanszírozású továbbtanulásra gondolhatnak, és a nyári, illetve a tanulás melletti munkától sem idegenkednek. Az így nyert összeg például felvételi tárgyukból való korrepetálást, nyelvvizsgát, illetve új számítógéphez jutást könnyíthet meg számukra. Van közöttük olyan, aki előrehozott középszintű jeles érettségi vizsgája után kémiából, matematikából és fizikából is emelt szintű sikerekre készül.
És naponta hallhatjuk, hogy pont e reáltudományokban jártas fiatalokra van manapság a legnagyobb szükség. A kiművelt emberfőkbe való befektetés pedig – hosszú távon – mindig megtérül.
„Hogyha jól teszel jót” – írta Keresztury Dezső Örömeink című versében – „magként hull szét.” „Mindig adj, hogy a nagy folyam ne hordozód legyen, de részesed is.”
Bolcsó G.
Címkék: civil szervezet alapítvány lions klub

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció