Másfél év alatt történt Péteriben

2010. augusztus 16.
Péteriben 2009. március 1-jén időközi polgármester választást tartottak. Az új polgármester igen rövid – 18 hónapra szóló – megbízatást kapott a választóktól.

– Az elmúlt másfél év legkomolyabb beruházása Péteriben a 18 millió forint értékű óvoda-felújítás volt, amelyhez az önkormányzat pályázaton 12 millió forintos állami támogatást nyert – mondta el dr. Molnár Zsolt polgármester. – A régi, elavult, vizesedő, egészségtelen, sötét óvoda helyett szeptemberre egy gazdaságosabban üzemelő, egészségesebb, szebb, világosabb, felújított intézmény várja majd a gyerekeket. Az önkormányzat egy 60 négyzetméteres, új csoportszobát, új mosdót és új öltözőt épít hozzá a meglévő óvodaépülethez, emellett teljes körűen kicseréli az épület külső nyílászáróit, és belső felújítást is végez. Fontos szempont volt az önkormányzat számára, hogy a tervezéstől a kivitelezésig helyi vállalkozókkal dolgoztasson.

Az óvoda-felújítás mellett további beruházások is történtek a településen. Az önkormányzat 2010-ben hat utcában (Diófa, Árpád, Szent István, Tölgyfa, Vörösmarty és Arany János) végzett útfelújítási munkákat, sár- és pormentesítést, továbbá minden utcában eltűntette az úthibákat, kátyúkat. Csak 2010-ben közel 4 millió forintot költöttek az önkormányzat kezelésében lévő utak javítására.

– Az elmúlt másfél év legnagyobb közös sikere az, hogy, bár 2009 elején szóbeszéddé vált a település „csődhelyzete”, Péteri gazdálkodása stabilizálódott – hangsúlyozta a polgármester. – Több költségcsökkentő, kiadáscsökkentő lépést tettünk. Tárgyalásaink eredményeképpen hitelszerződéseinket tavaly kedvezőbb feltételekkel tudtuk módosítani. Tavaly végig folyószámlahitelből kellett élnünk. Ebben az évben még nem kellett ilyen hitelt igénybe vennünk. Rendben visszafizettük a több, mint 100 millió forintos csatornahitelünket és 2010-ben már a beruházási hiteleink több millió forintos előtörlesztésére is futja. Így kijelenthető, hogy Péteri eladósodottsága 2009-ben megállt.

A polgármester szerint alapvető fontossá­gú az, hogy az önkormányzati feladatellátási rendszer a településen élő lakosság érdekében, magas szakmai színvonalon működjön. Ezért kezdődött meg ez évben az alapellátási rendszerek szakmai átvilágítása.

– Az iskolában éppen most fejeztünk be egy átfogó szakmai ellenőrzést – mondta dr. Molnár Zsolt. – A vizsgálat alapján ősztől hatékonyabbá tesszük az iskola működését. A tervek szerint átfogó szakmai felülvizsgálat alá kerül majd az óvodai ellátás, a helyi szociális ellátás és a háziorvosi ellátás is. Sajnos külön gyermekorvosi illetve fogorvosi körzetünk a hatályos finanszírozási szabályok miatt jelenleg nem lehet, új gyógyszertár pedig, az időközben megváltozott jogszabály miatt, ebben az évben már nem nyitható Péteriben.

– Kiemelkedő fontosságúnak tartjuk, hogy a lakosság örömmel vegye birtokba köztereinket – hangsúlyozta a polgármester. – A főút villanyoszlopaira nyaranta muskátlikat helyezünk ki. Tavasszal pedig komoly virágosítási programot kezdtünk el: helyi vállalkozói felajánlásból több tucat emeletes virágtartót helyeztünk ki a településközpont több pontjára, és több új virágágyást is létesítettünk. A nyárra ezek olyan széppé váltak, hogy sokszor még a Péterin áthajtó idegenek is megállnak előttük fényképezgetni. Ugyanilyen fontosnak tartjuk a helyi rendezvényeket is, ezért tavaly óta új szemlélettel állunk hozzájuk. Azóta igyekszünk ezeken az eseményeken a nemzeti identitástudatunkat is erősíteni.

Ottjártunkkor éppen a közterületi fapadok és az utcabútorok felújítása, újrafestése folyt. Az önkormányzat júniusban 20 darab egységes formátumú, faborítású szemetest helyezett ki a buszmegállókba és a közintézmények elé. A főtéren a buszra várakozók november óta szép új, fából készült szélfogónak örülhetnek. Egy helyi társadalmi szervezet az önkormányzattal együttműködve már másodjára hirdette meg a Szebb, virágosabb Péteriért környezetszépítő versenyt, amellyel a lakosságot szeretnék arra inspirálni, hogy tegyék még szebbé lakóhelyüket, környezetüket.

Az elmúlt évek történéseiről, változásairól a község megújult honlapján is tájékozódhatnak az érdeklődők. A www.peteri.hu honlap naprakész információt biztosít a lakosságnak a település életéről és a képviselő-testület munkájáról.

 

(X) PJ« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció