Megint romlott a közbiztonsági helyzet

Értékeink védelme nem csak az állam, nem csak a rendőrség feladata, magunknak is tenni kell érte

2009. március 15.
Az elmúlt néhány hónap statisztikája jól mutatja, hogy a térségben megnőtt a bűncselekmények, ezen belül is a betöréses lopások száma. Míg 2008-ban összesen 7 tényleges betörést követtek el a MON-DA Kft. ügyfeleinek sérelmére, addig az elmúlt három hónapban 22 esetben történt bűncselekmény a cég ügyeleti rendszerében.

A 11 éves szolgáltató múlttal rendelkező MON-DA Kft. ügyvezetőjével, Lőrincz Ferenccel beszélgettünk a vagyonvédelemről és a biztonságtechnikáról.

A MON-DA Kft. néhány sikeres elfogása


Maglód,  Sport büfé. A riasztásra kiküldött járőr és a Maglódi Rendőrőrs dolgozói közösen elfogták az elkövetőt a feltört ingatlanban.
Gyömrő, „Boszorkánykonyha” presszó. A riasztás alapján kivonuló járőrszolgálat tetten érte és átadta a rendőrségnek az elkövetőt.
Vecsés, családi ház. Négy álarcos bűnöző ajtóbefeszítés módszerével behatolt az ingatlanba, majd kutatni kezdett.
A riasztó jól működött, a diszpécser felébresztette a házban alvó tulajdonost, és küldte a járőrautót. Bár az elkövetők elmenekültek, de szerencsére sérülés és jelentős károkozás nem történt.
Monor, borozó. A riasztásra kiérkező járőr megzavarta a betörőket, akik elmenekültek. A helyiség videó-rendszere rögzítette az egyik tettes arcát, akit hamarosan elfogtak.
 

– Néhány évvel ezelőtt rendőrként dolgoztam a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében – mondta Lőrincz Ferenc. – Gyakran szembesültem azzal, hogy az állampolgárok csupán az államtól várják el, hogy megvédje őket és értékeiket. Ez a szemlélet azóta sem sokat változott. Azonban be kell látnunk, hogy a vagyonvédelemből is mindenkinek ki kell vennie a részét. Ma már senkinek nem jut eszébe, hogy nyitva hagyja az ajtót, amikor elmegy hazulról, pontosan azért, mert szeretné megnehezíteni a betörők dolgát. Azonban nemcsak a vagyonvédelem, hanem a betörés technikája is sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben. Egy biztonsági zár éppen csak jelzésértékkel bír az erre szakosodott betörőnek. Ma már csak korszerűbb vagyonvédelmi berendezésekkel, technikákkal tudhatjuk biztonságban értékeinket. Nem mutogathatunk ölbe tett kézzel állandóan a rendőrségre. A lehetőségeinkhez képest magunknak is mindent meg kell tenni vagyontárgyaink védelmében! A „magunk” szó nemcsak az egyénre vonatkozik, hanem a közösségre is. Például az önkormányzatok is nagyon sokat tehetnek a lakosság közbiztonsággal kapcsolatos közérzete érdekében. A térség sok települése működtet térfigyelő rendszert, például Vecsés, Ócsa, Ecser és Bugyi is. Másutt a polgárőrszervezetek támogatásával érnek el eredményeket, ahogy Monoron, Vecsésen, Gyálon. Egyes településeken vagyonvédelmi riasztórendszereket telepíttetnek az intézményekbe, a közösségi ingatlanokba, ezzel védik a közvagyont. Sok helyütt a rendőrséggel közösen szerveznek közbiztonsági fórumokat, ahol tájékoztatják a lakosságot a település helyzetéről.

 

 

– Az utóbbi időben nem csak a vagyon elleni bűncselekmények szaporodtak el, hanem az élet elleniek is – hangsúlyozta a biztonságtechnikai szakember.
– Egyre több hír érkezik arról, hogy egyedülálló, idős embereket, idős házaspárokat ér támadás az otthonukban. Legutóbb éppen Monoron történt egy ilyen tragikus esemény. Találkoztunk már néhány olyan önkormányzattal, amely megpróbál közvetlenül is segíteni ennek a társadalmi csoportnak. Ilyen település például a borsodi Arló. Ebben a faluban sok idős ember él, s a környezetük közbiztonsági helyzete miatt félnek az esetleges bűncselekményektől. Ezt ismerték fel a helyi vezetők, és kötöttek velünk egy háromoldalú megállapodást. Összeállítottunk egy olyan csomagot, mely egy kisebb riasztóközpontot, kültéri szirénát és egy hordozható támadásjelzőt tartalmaz. Ennek az értéke nettó 28 ezer forint. Az önkormányzat 23 ilyen rendszert vásárolt, amelyet a MON-DA Kft. ingyenesen szerelt fel az idős vagy egyedülálló személyeknél. A rendszereket a diszpécserközpontunkhoz csatlakoztattuk, és kedvezményes, nettó 1000 forintos távfelügyeleti díjért üzemeltetjük az értesítéses ügyeletet. A faluban működő polgárőr szervezetet értesítjük ki egy-egy riasztáskor, akik szükség esetén azonnal a helyszínre mennek. Az elmúlt három év alatt egyetlen támadás sem érte a védelmi rendszerünkbe bevont lakosokat. Ez a fajta megoldás jól mutatja, hogy egy önkormányzat vagy egy civil szervezet hogyan tud jól és hatékonyan együttműködni egy vagyonvédelmi vállalkozással.
– Az egyéni önvédelem legfőbb eszköze lehet a vagyonvédelmi rendszer, mely nemcsak a már említett támadásjelzőt, hanem az ingatlanunkat védő behatolás-jelző készülékeket is jelenti – emelte ki Lőrincz Ferenc. – Jelenleg a lakosság mintegy 5-6 százaléka gondolja úgy, hogy a mechanikai védelem mellett elektronikai jelzőrendszert is telepíttet. Sokan azért tétováznak a beruházással kapcsolatban, mert úgy gondolják, hogy igen költséges kiépíteni egy riasztórendszert, mások úgy ítélik meg, hogy majd gondot jelent a havi távfelügyeleti díj megfizetése. Vállalkozásunk ezért dolgozott ki egy olyan csomagot, amelyben nettó 52 ezer forintért kínál egy átlagos riasztórendszert, mely képes ellátni egy normál családi ház védelmét. Ehhez kapcsolódik egy kivonuló riadócsoporttal biztosított távfelügyeleti szolgáltatás is, ami mindössze napi 100 forintba kerül, így a havidíjunk nettó 3066 forint. Jelenleg több mint 6000 ingatlan riasztórendszere jelez a távfelügyeleti központunkba. Legtöbb megrendelőnk a monori térségben van, ahonnan több mint négyezer családi ház, vállalkozás, intézmény rendszere küld jelzést.
(X)


« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció