Megkezdődött a Bacchus tér parkosítása

2013. február 12.
A Monori Lokálpatrióta Egylet és a Téglagyári pincék tulajdonosai kérelemmel fordultak a Monor Városi Képviselő-testülethez, hogy járuljanak hozzá a volt szemétbánya területén kialakított Bacchus tér fásításához. A testület a januári ülésén támogatta a civil kezdeményezést, a szervezők pedig nem késlekedtek, rögtön el is kezdték a megvalósításról az egyeztetést és a terület előkészítését. 

Az egylet január 15-ére hívta össze találkozóra azokat a személyeket és szervezeteket, amelyek előzetes jelentkezés alapján részt kívántak venni a Bacchus tér fásításában. Elfogadta a szervezők meghívását André Zoltán, a NEFAG Zrt. Monori Erdészetének igazgatója is, aki javaslatokat fogalmazott meg a fásítással kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a befektetett munka csak akkor hozza meg a várt eredményt, ha a jelenleg ismeretlen összetételű talajba megfelelő növények kerülnek. A fásításra erdészeti módszert javasolt, mivel véleménye szerint jelen esetben ez a leginkább költséghatékony megoldás. A technológia ugyanakkor megköveteli, hogy az ültetés utáni három évben folyamatosan gyomtalanítva legyen a facsemeték körüli terület és szükség esetén az öntözés is megoldott legyen. A kijelölt terület fákkal történő beültetését 4 sorban, különböző fafajták megválasztásával javasolta. 
A technológia sajátossága, hogy az ültetés utáni egy-két évben nem lesz túl látványos a terület, de nagyjából öt év alatt a csemeték a három méteres magasságot is elérik, és teljesen zárt lombozatukkal határozottan keretezik majd a Bacchus teret. A fasor mellett a belső részekre is javasolta a faültetést, amennyiben ezt a talajviszonyok lehetővé teszik majd. Ennek érdekében próbafúrásokat kell végezni, mivel az egyméteres termőföldréteg, amellyel a korábbi szemétbányát lefedték, nem biztos, hogy mindenütt egyenlő vastagságú. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az első három évben elengedhetetlen a fasorok közeinek tárcsázása és a faközök kapálása. Az erdészet nevében hangsúlyozta, hogy a lehetőségeikhez mérten mindenben igyekeznek segíteni az ültetést és az első évek fenntartási munkáit.
Szöőr Levente, az erdészet korábbi igazgatója kiemelte, hogy hasonló technikával tették rendezetté, kikapcsolódásra alkalmassá a Kistói út mellett lévő Tavas parkot is. A terület azóta ligetes hangulatával szolgálja a környékben élőket és a város lakosságát.
Balogh Péter, a fásítást kezdeményező lokálpatrióták elnöke köszönetét fejezte ki a támogatásért az egyesület, illetve a pincetulajdonosok nevében, emellett vállalta, hogy a szervezők tevékenyen részt vesznek a gondozási feladatokban. Elmondta, hogy az erdészet javaslata előtt már 60-70, többéves facsemete megvásárlását és elültetését ajánlották fel támogató magánszemélyek és cégek. Ezeket is érdemes lesz elültetni, hiszen így hamarabb lehet látványos eredményt elérni, illetve fafajokban és fajtákban gazdagabb területet lehet kialakítani. 
A terület előkészítését Tóth László, a Kerbor Kft. tulajdonosa vállalta, csupán arra kérte a szervezőket, hogy a mélyszántás és boronálás üzemanyagköltségét térítsék meg. Mint kertészeti szakember, felhívta a figyelmet ezen munkák elvégzésének fontosságára, hiszen ezek elhanyagolása esetén a facsemeték rosszul fejlődnének vagy elpusztulnának. 
A találkozó óta eltelt időben megtörtént a terület mélyszántása. Ahogy számítani lehetett rá, bizonyos területeken – ahol a fedőréteg vastagsága nem érte el az előírtakat – a szemét is felszínre került. Ezzel kapcsolatban több bejelentés is érkezett a polgármesteri hivatalba, amelyről a szervezők is értesültek. A felszínre került szemét összeszedését és elszállítását természetesen vállalták, csupán arra kérték az érintetteket, hogy várják meg a boronálás elvégzését, amely csak teljesen felengedett talaj esetén lehetséges. Amennyiben az időjárás engedi, a cikk megjelenésére már rendeződik a kialakult helyzet. Tavasszal pedig sor kerül a facsemeték kiültetésére is. 
A szervezők kérik a környékben élőket, hogy fokozottan figyeljenek terület állapotára és támogassák munkájukat azzal, hogy részt vesznek a parkosítási munkában. A Monori Lokálpatrióta Egylet továbbra is várja azok jelentkezését, aki akár anyagilag, akár fizikai munkával hozzá tudnak járulni a facsemeték megvásárlásához, ültetéséhez, gondozásához. Várják jelentkezésüket a baloghp@inext.hu e-mail címen vagy a 06-30/986-9371-es telefonszámon.

Papp János
Címkék: Bacchus tér átalakítás park

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció