Megtízszereződtek a betörések

2009. július 15.
Annak ellenére, hogy a betörések régen nem látott mértéket öltöttek az elmúlt időszakban, az emberek mégsem költenek többet biztonságuk érdekében – mondta Lőrincz Ferenc, a Mon-Da Központi Riasztórendszer Kft. ügyvezetője.

Napi rutin. Mindennapossá váltak a pénzintézetek elleni támadások

 – Jellemző, hogy egyre inkább beszélhetünk a megélhetési bűnözésről, hiszen az elkövetők gyakran annyira amatőrök, hogy a riasztórendszerrel rendelkező ingatlanokba is betörnek. A tavalyi év hasonló időszakához képest elképesztő mértékben nőtt a betörések száma. Míg korábban éves szinten öt-tíz olyan riasztás érkezett a központunkba, ahol valóban betörésről volt szó, addig tavaly november óta ez a szám száz fölé emelkedett, vagyis megtízszereződött az általunk tapasztalt vagyon elleni bűncselekmények száma. A biztonságtechnikával, rendvédelemmel foglalkozó szakemberek ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy az év végéig tovább nő majd a bűncselekmények száma. Ez – véleményük szerint – az év vége felé tetőzik, amikor a betörések száma ismét eléri a rendszerváltozás utáni időszakban tapasztalt nagyságot. Emlékszem, akkoriban egy francia küldöttség érkezett a Pest Megyei Rendőrfőkapitányságra, ahol én is dolgoztam. Nem akartunk hinni nekik, amikor felhívták a figyelmünket, hogy mindennapossá válnak majd a pénzintézetek elleni támadások és más vagyon elleni bűncselekmények. Igazuk lett, a mostani helyzet pedig kísértetiesen hasonlít erre. Szinte nincs olyan nap, hogy ne támadnának meg bankot, pénzszállítót vagy ATM-et.

– Ennél azonban még nagyobb probléma, hogy a betörőket már az sem tartja vissza, ha emberek is tartózkodnak a kiszemelt házban – hangsúlyozta a biztonsgátechnikai szakember. – Nemrég történt Monoron, hogy négy álarcos betört egy családi házba. Itt egyből a két otthon tartózkodó gyerek szobájába mentek, majd megkötözték őket, és pénzt követeltek. Ki tudja, mi történt volna, ha időközben a riasztó be nem kapcsol, amitől a betörők megijedtek, és elmenekültek a helyszínről. Ráadásul ennek az álarcos bandának ez már a negyedik olyan bűncselekménye volt, hogy tudták, otthon vannak a ház tulajdonosai, de ez egy cseppet sem zavarta őket.

– Az is jellemző, hogy megnövekedtek a kisboltok elleni támadások. A múlt héten is volt egy ilyen esetünk, amikor a vecsési Bokor utcai élelmiszerboltot próbálták meg kirabolni. Szerencsére a járőreink rövid idő alatt a helyszínre érkeztek, így még a helyszínen sikerült elfogni a két rablót, akik további két személlyel együtt követtek el hasonló bűncselekményeket, amelyekből végül hatot be is ismertek. A kisboltokból a készpénz mellett jellemzően élvezeti cikkeket, dohányárut, szeszesitalt és kávét visznek el. Ezek nagyobb értékű, könnyen értékesíthető termékek, amelyeket gyorsan ki lehet vinni az üzletből. Betörik az ajtót, lerántják a cigarettáspultot, és már pattannak is be az autóba. Egy riasztóval felszerelt üzletben nem lehet több időt eltölteni, mert a járőrök hamar a helyszínre érnek. Ennek megfelelően szerencsére nagyobb értékű rablásunk nem volt. A rongálással okozott kár viszont sokszor nagyobb, mint az ellopott árué. Az ilyen bűncselekmények ellen mindenki tehetetlen.

– Sajnos, a rendőrség sem tudja kezelni a kialakult helyzetet – vélekedett Lőrincz Ferenc. – Nem azzal van a baj, hogy nagyon sok lett a fiatal köztük, akik kevés hely- és emberismerettel rendelkeznek, hiszen őket hajtja a bizonyítási vágy és a tenni akarás. Igen korlátozottak viszont a lehetőségeik és nagyon kicsi a társadalmi és az anyagi megbecsülésük. Nem tartanak tőlük, és nem is tisztelik őket. Elfogadhatatlannak tartom, hogy hónap közepén le kell rakniuk az autót a járőröknek, és csak gyalogosan közlekedhetnek, mert nincs pénz a gépkocsi üzemeltetésére. Ugyanígy a korrupciót is vissza lehetne szorítani, ha anyagilag jobban megbecsülnék a munkájukat. Ráadásul akkor a magasabb képzettséget is el lehetne várni a rend őreitől. A lehetőségeiket ugyanakkor az is korlátozza, hogy a bűnelkövetőknek sokszor több jogosultsága van, mint nekik. Ha a bíróság és az ügyészség különböző okok miatt jobban ad a bűnelkövető véleményére, mint a rendőrére, az nagyon rontja a munkamorált. Nem biztos, hogy a következő felderítésnek ugyanolyan lelkesedéssel vág neki a rendőr, ha a bűnöző már rég szabadlábon van, amikor neki még a jelentését kell írnia az esetről. Ez talán az anyagi megbecsülés hiányánál is nagyobb baj.
PPP
 


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció