Megújult a mentők második otthona

2014. május 2.
Példaértékű összefogásnak köszönhetően lett korszerűbb az Országos Mentőszolgálat Gyömrői Mentőállomása.Április 17-én ünnepélyes keretek között adták át az állomás épületét, amelyet a gyömrői lakosság, az önkormányzat és a Gyömrő 2000 Kör összefogásából sikerült felújítani.
Gyenes Levente polgármester ünnepi beszédében kiemelte, a mentőállomás felújításának gondolata két évvel ezelőtt született meg, az önkormányzat azonban nem rendelkezett elegendő forrással, ezért a Gyömrő 2000 Kör segített.
– Elhatároztuk, hogy egy jó hangulatú jótékonysági bál keretében gyűjtünk adományokat az állomás felújításához. A bál nagyon jól sikerült, egymillió forint gyűlt össze, de ez kevésnek bizonyult a felújításhoz, ezért a kör a kétkezi munkájával újította fel az épületet – mesélte a polgármester.
A bálon összegyűlt pénzt elsősorban a berendezések és eszközök cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, továbbá a felújításhoz szükséges alapanyagok vásárlására fordították.
Gyenes Levente beszédében külön kiemelte a helyi vállalkozókat, iparosokat, civileket, akik összefogtak és segítették a munkát. Burkoltak, csempéztek, parkettáztak és festettek a saját két kezükkel, akár csak a Gyömrő 2000 Kör tagjai.
– Lehet, hogy itt-ott a glettelés nem olyan, mint kellett volna, de a szívünk rajta van a falakon – jegyezte meg, majd beszéde zárásaként hozzátette, olyan körülményeket szerettek volna teremteni, amelyben maguk is szívesen dolgoznának s a munka végére ez talán sikerült is.
Ezt követően dr. Engelbrecht Imre, az Országos Mentőszolgálat régiós igazgatója mondott köszönetet a gyömrőiek segítségéért. Szokatlan élménynek nevezte a gyömrői esetet, mint mondta nem túl gyakori, hogy az önkormányzatok hasonló segítséget nyújtanak a mentőszolgálatnak.
Az igazgató beszédében kitért az Európai Uniós forrásból történő fejlesztésre, amelynek köszönhetően a menetirányítás válik korszerűbbé. A fejlesztés alkalmával olyan informatikai eszközökkel látják el a mentőautókat, amelyek a vonulást, a dolgozók helyszínre jutását és a betegek szállítását segítik majd.


Engelbrecht Imre (szürke öltönyben), Gyenes Levente, Szűcs Lajos, Herczku László, Győrfi Pál
A gyömrői állomáson 13 fős szolgálat két mentőgépkocsival teljesít szolgálatot. Az egyik gépkocsi egy speciális berendezéssel, a transztelefonikus EKG készülékkel is el van látva. Az eszköz a szívinfarktus felismerésében nyújt segítséget a mentőegységnek. A telefonos kapcsolat segítségével a kardiológiai központba továbbítja a jeleket, így a vonal túlsó végén levő kardiológus szakorvosok azonnal tájékoztatást adnak arról, hogy a betegnek szívinfarktusa van-e vagy sem. Ennek köszönhetően azonnal a legmegfelelőbb helyre szállíthatják a beteget, ha olyan jellegű a probléma, hogy katéterezni kell a szívet, akkor azonnal abba az intézménybe juthat a beteg, ahol ezt el tudják végezni.
A mentőállomás vezetője – Herczku László, aki a kezdetek óta, immár 21 éve szolgálja a térséget – a kollégák nevében köszönte meg, hogy korszerűbbé tették a mentősök második otthonát.
A mentőállomás közel kétmillió forintból újult meg és Gyömrő, Maglód, Sülysáp, Mende több mint 42 ezer lakosának biztosítja szolgáltatását.
Varga Norbert


Címkék: mentőállomás Országos Mentőszolgálat Gyömrői Mentőállomás felújítás összefogás polgármester

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció