Minden hetedik esetben

A 15 500 ellenőrzött fogyasztóból több ezren szegtek szabályt

2008. szeptember 15.
A térség valamennyi vízszolgáltatóját érinti a vezetékes hálózatról illegálisan vett víz, illetve az egyéb vízvétellel és csatornázással kapcsolatos szabálytalanságok.

A Monort és a környékbeli településeket ellátó Kövál Zrt. becslései szerint az ellopott víz a teljes vízfogyasztás öt százalékát is kiteheti.
A Gyáviv Kft. még ennél is továbbment, nem hagyatkozott becslésekre és felkért egy erre szakosodott céget, hogy ellenőrizzék Gyál, Vecsés és Üllő víz- és csatornarendszerét, hogy fény derüljön az igazságra. Az eredmények mindenkit megleptek, hiszen minden hetedik fogyasztónál találtak valamilyen szabálytalanságot, volt, akinél egyszerre többet is. Bár jogszerűtlenül bekötött vezetékes vízre a 15 500 ingatlanból csak 33 esetben bukkantak, az illegális szennyvízbekötés igen gyakran, közel 900 esetben, az esetek 6 százalékában fordult elő. A szabálysértések gyakoriságának sorában ezt követte a házi vízellátó rendszer összekötése vezetékes hálózattal (677 esetben). Az ellenőrzött ingatlanok két százalékában fény derült arra is, hogy az ingatlantulajdonosok a csapadékvizet bevezették a szennyvízhálózatba, ami felhőszakadás esetén komoly gondok forrása volt. Sokan, összesen 250-en úgy próbáltak spórolni a számlán, hogy magánszemélynek adták ki magukat, miközben az ingatlanon vállalkozási tevékenységet folytattak, így a fizetendő díj akár 30-40 százalékát is „megspórolhatták”.
    A Gyömrőn és Ecseren ivóvizet szolgáltató Gyömrő és Térsége Víziközmű Szolgáltató Kft. élen jár a térségben a pótdíjak kiszabásában – már ami a büntetés mértékét illeti. A pótdíjakat önkormányzati rendeletek szabályozzák, amelyek egyúttal felhatalmazzák a szolgáltatót azok beszedésére is. Idén alakították ki ellenőrző rendszerüket, de máris sok visszaélésre derült fény. Legutóbb például 240 ezer forintra büntették azt a helyi lakost, aki közkútból próbálta feltölteni a medencéjét. Hiába védekezett azzal, hogy a feltöltés nem sikerült (mivel rajtakapták), a pótdíj mértékét nem csökkentette a szolgáltató.
    Még nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik nem kommunális szennyvizet engednek a csatornába, mivel abban az esetben a pótdíj mértéke akár az 1 millió 200 ezer forintot is elérheti. De ez már a következő számunk témája, amiben a szennyvíz útját követjük nyomon a lefolyón keresztül a csatornába, majd onnan a tisztítóműbe, hogy ismét megtalálja a helyét – ha megtalálja – a Földünk örökös vízkörforgásában. S persze ismét keressük a választ a mindenkit foglalkoztató kérdésekre: mi, mennyi, miért?
PJ« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció