Mindszentek, halottak napja, halloween

2008. október 15.
Mindenszentek napján az előzőleg rendbe rakott sírokat virágokkal, koszorúkkal, gyertyákkal díszítik, utalva ezzel az örök világosságra.

De tudjuk-e, hogyan alakult ki ez az ünnep? És azt, hogy mi köze van Mindenszenteknek az amerikából „importált” halloweenhez?
    A katolikus hagyomány szerint mindenszentek azoknak az elhunytaknak az ünnepe, akik úgy üdvözültek, hogy az egyház nem avatta őket szentté, az egyházi naptár pedig nem emlékezik meg róluk. Az ünnep gyökerei egészen a IV. századig visszanyúlnak, de a keresztény világ egyetemes ünnepévé, a halottak napjává Róma mégis csak a XIV. században tette. Mindenszentek ünnepe ezt követően Magyarországon nagyon hamar népszerű lett. Eleink úgy vélték: ezen a napon hazalátogatnak az elhunytak, akiknek sok helyen az asztalra kenyeret, sót, vizet, esetleg egy tál ételt tettek. Ez a szokás különösen az erdélyi székelyek között dívott. A hagyományos paraszti közösségek egy részében „a halottak hetén” munkatilalom volt. Ilyenkor nem lehetett földet művelni, mosni, meszelni, káposztát sózni, hogy „ne zavarják a holtakat”, különben a „káposzta meglágyul”.
  Az Egyesült Államokban pedig ezen a napon „kísérteties” ünnepet tartanak. Ez a halloween, amely egy ideje már Európában, s így nálunk is meghonosodott. Maga a név az angolban a katolikus hagyományt idézi, hiszen az all hallows eve, vagyis a Mindenszentek estéjének eltorzult formája. A halloween gyökerei a skótokig és az ír–kelta druidákig nyúlnak vissza. Erről a napról azt tartották, hogy a Föld ilyenkor jár a legközelebb a bolyongó szellemek világához. Ez volt a kelta újév napja, amely tiszteletére ünnepségeket tartottak, hogy megbékítsék a bolyongó lelkeket. A hajdani szellemek szerepét mára a gyermekek vették át, akik szellemnek, boszorkánynak, és más mesebeli lénynek öltözve járják az utcákat.
    És hogyan került ez a kelta ünnep Amerikába? Az 1840-es években a kelta hagyományokat őrző ír bevándorlók vitték magukkal.
    Ami Halloween egyik legfontosabb kellékét, a tököt illeti, arról jó tudni: eredetileg répa volt. Nem a kelta mitológiából, még csak nem is a keresztény hagyományokból származik, hanem az ír folklórból, pontosabban egy népmeséből. Ennek Jack nevű hőse rászedte az ördögöt. Felcsalta egy fa tetejére, aztán keresztet vésett a fa kérgébe, így az nem tudott lemászni. Jack végül alkut kötött az ördöggel. Megállapodtak, hogy az ördög békén hagyja, cserébe pedig leengedi a fáról. Hiába tűnt jó üzletnek, miután a főhős meghalt, nem bocsátották be a mennyországba, hiszen alkut kötött az ördöggel. De a pokolba sem juthatott be, hiszen átverte az ördögöt. Ekkor kapott az ördögtől egy égő zsarátnokot, hogy ennek fénye vezesse a sötétségben. Jack pedig a zsarátnokot egy kivájt répába tette. Amerikában azonban a répából tök lett.
Jezsó
Címkék: mindszentek halottak napja halloween

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció