Mit gondol a monori sorompóról?

Körkérdés

2011. július 11.
Monor egyik legforgalmasabb utcáját, az Ady Endre utat keresztező vasúti átjáró rendkívül gyakran és hosszan tart zárva. A sorompónál tapasztalható végeláthatatlan várakozási idő igencsak próbára teszi a lakosság türelmét. A sorompóval kapcsolatos körkérdésünkre adott válaszokban a leggyakoribb jelző a „borzalmas” és az „elviselhetetlen” volt.

Várni, csak várni...

A monori vasútállomás, a távolsági vonatok megállóhelyeként és az elővárosi szerelvények végállomásaként nagy vasúti forgalmat bonyolít le. Naponta összesen 230-260 vonat halad át a városon. Reggel 5 és 8 óra, illetve délután 14 és 18 óra közötti kiemelt időszakban óránként 15-18 vonat közlekedik. A csúcsidőszakban, illetve több perces késések esetén, akár 8-10 percig is zárva lehet a sorompó.

            – Monoron korszerű elektronikus állomási biztosítóberendezés üzemel. A vasúti átjáró lezárása akkor következik be, ha a közeledő vonat az úgynevezett behatási pontra lép – tájékoztatta lapunkat Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. Társasági Kommunikációs Osztályának szóvivője. – A zárva tartási idő ezzel a módszerrel lehet a legrövidebb, jelenleg nincs más olyan műszaki megoldás, amelynek révén hamarabb felnyílhatna a sorompó.

            Míg Monoron kivételesen hosszú kocsisorok alakulnak ki az átjárónál, addig az ezen a vasútvonalon található más városokban, így például Vecsésen az autósok haladását csupán rövid ideig korlátozza a sorompó. A MÁV szóvivő szerint ennek oka, hogy Monor több forgalmi tevékenységet végez, mint a szomszédos állomások. Itt a zónázó vonatok is megállnak, ezáltal több a technológiai idő is egy-egy vonat esetében.

            – A közúti torlódások enyhítése érdekében alakították ki 2005-ben az aluljárót az állomás másik oldalán – hívta fel a figyelmet Sigulinszki Tibor. – Ez talán olykor kisebb kerülővel jár, de gyorsabb előrejutást tesz lehetővé.


Tönköl Ró­bertné a kerékpárjáról szállt le, hogy kérdésünkre válaszolhasson. Mint megtudtuk tőle, a telepen lakik, következésképpen évtizedek óta együtt kell élnie a sorompó okozta kellemetlenségekkel. Megszokni azonban mostanáig sem tudta, bár újabban, hogy már nyugdíjas, és nem kell sietnie, többé-kevésbé megbékélt vele. Hozzátette azonban: most, hogy nyár van, és épp süt a nap, könnyű ezt kijelentenie. De ha fagyban toporognánk a sínek mellett az átkelésre várva, biztosan másképpen fogalmazna – mondta.
Kegyetlen! Borzalmas! – jelentette ki Kupai Zoltán, aki elmondása szerint naponta tízszer is bebiciklizik a városba, de olyan még nem fordult elő, hogy a sorompó ne állta volna el az útját. Naponta többször is tanúja – mesélte – hogy az itt várakozók dühöngenek, káromkodnak, átvágnak a síneken a tilos jelzés ellenére, az autósok pedig dudálnak, majd türelmüket vesztve visszafordulnak, a Kistói úti aluljáró felé.
Rakusz István a motorkerékpárján ülve csak egészen röviden válaszolt, ugyanis két perc alatt zöldre váltott a lámpa, s indulnia kellett. Szerinte nem olyan vészes a helyzet, azt az öt percet ki lehet bírni. Naponta jár itt át – mondta – de a legtöbb idő, amit várakozással kellett töltenie, nem volt több tizenöt percnél. „Lám, most is csak ennyi volt!” – nyomta a fejébe a bukósisakot, s robogott tovább.
Burján Anita és Palota­i Petra Gombáról illetve Csévharasztról busszal járnak a Szterényi József Szakközépiskolába – tudtuk meg tőlük – s nem egyszer előfordult, hogy a lezárt sorompó miatt késtek el. De az is megesett, hogy hazafelé maradtak le a járműről, mert mire átértek volna a sorompón, a busz már elindult. A legkülönösebb az – mondták a lányok – amikor több vonatot is meg kell várni a lezárt sorompó mögött, s egyszer csak maga a vonat is megáll itt, hogy bevárja, amíg egy másik szerelvény elhalad mellette.
Bódi Tamás kocsija mögött már húsz másik állt, amikor odahajoltunk hozzá, hogy megkérdezzük, mi a véleménye a sorompóról. Annyit tudott mondani: „hát kérdés ez, amikor most is vagy öt perce itt ácsorgunk, és én naponta többször járok erre?!” – de eközben már nyílt is a sorompó.


 
Címkék: körkérdés vasút vasúti átjáró vonat sorompó

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció