Mit tehetünk az alacsonyabb rezsiért?

2014. december 1.
Megnéztük, hogy érdemes-e nyílászárót cserélni, hőszigetelni otthonunkat és más módokat is kerestünk, hogy a fűtésszámla kisebb lehessen. 


Az energiahordozók á­rai az elmúlt évek során kivétel nélkül emelkedtek. Köztük is kiemelkedő mértékben nőtt a földgáz ára. Míg 2006-ban átlagosan 548 forintot fizettünk 10 köbméter vezetékes gázért, addig 2012-ben már 1360 forintot. A rezsicsökkentéssel ugyan némileg mérsékelte a lakosság terheit a kormány – egyebek mellett a földgázért és az állami erdészetektől vásárolt tűzifáért is kevesebbet fizetünk –, mégis ha igazán spórolni szeretnénk, elkerülhetetlen a befektetés lakásunk energetikai korszerűsítésébe, alternatív fűtési megoldások kiépítésébe. 
Otthonunk fűtés-energetikai korszerűsítése nem olcsó dolog. Pénztárcánkra gyakorolt kedvező hatását ugyan már az első télen érzékelhetjük, azonban lehet, hogy a befektetett pénz nem közvetlenül, csak 10-30 éves időtávlatban térül meg. Közvetve viszont jelentősen növelheti lakásunk értékét, hiszen egy energiapazarló otthon a mai világban szinte eladhatatlan, vagy csak nagyon nyomott áron lehet megszabadulni tőle.
A korszerűsítést célszerű a lakás nyílászáróival kezdeni. Minden kicserélt ablak és ajtó egy négyzetmétere után évente körülbelül 1000 forintos megtakarításra számíthatunk. Így ha 40 négyzetéter nyílászárót korszerűsítünk, akkor 40 ezer forintot tudunk spórolni a következő télen. 
A nyílászárók piacán hatalmas a választék: műanyagból, fából és alumíniumból is válogathatunk. Ár-érték arány szempontjából jelenleg a műanyagból készült ablakok a legjobbak – állítják a szakértők – és általában azt is cáfolják, hogy a „túl jó szigetelés” probléma forrása is lehet, ugyanis rendelkezésre áll több megoldás is, amellyel a nyílászárók légmentes szigetelését ellensúlyozni lehet. A fa nyílászárót leginkább azoknak ajánlják, akiknek fontos az esztétikum, és ezért akár több pénzt is áldoznának. Az évek múltával azonban a fa nyílászárók felületkezelésre szorulnak, alkalomadtán festést igényelnek. Az alumínium nyílászárók előnye a hosszú élettartam, hátránya pedig a magas ár. Éppen ezért inkább üzemi épületekben és irodaházakban alkalmazzák az alumíniumból készült termékeket. 
A nyílászárók cseréje után – már amennyiben nem egyszerre hajtjuk végre a felújítást – a falak szigetelését is érdemes elvégezni. Jelentős energiaveszteséget könyvelhetünk el a szigetelés nélküli falazatú otthonokban, akár a hő nagy része – 30-50 százalék – a nem hőszigetelt falakon keresztül távozik. A hőszigetelés ára – a felrakásért fizetendő munkadíjjal együtt – 
négyzetméterenként 3 500-5 000 forint körül mozog, elsősorban a szigetelőanyag vastagsága határozza meg a végösszeget. Érdemes energetikai szakember véleményét kikérni a témában, aki pontosan meghatározza milyen szigetelés kell a ház falazatára a legtakarékosabb megoldás érdekében.
A fűtésrendszer korszerűsítése a harmadik feladat, melyet mindenképpen a nyílászárók cseréje után célszerű elvégezni. A legelterjedtebb megoldás a gázfűtés, a hagyományos gázkazánokat érdemes kondenzációs kazánra cserélni. Áruk – 250 ezer forinttól 1 millió forintig terjed –
viszonylag hamar megtérül, köszönhetően a nagyobb hatásfokú működésüknek. Ezzel a technológiával elérhető, hogy a kazán közel 100 százalékos hatásfokkal működjön, tehát a földgázban lévő minden energia a lakást fűtse és ne a kéményen távozzon.
Nem csak hatékony megoldás, esztétikus, szemet gyönyörködtető látvány is lehet az otthoni kandalló. Ha vízteres kandallót választunk és összekötjük a központi fűtéssel, akkor akár az egész házat fával fűthetjük. Vízteres kandallót már 100 ezer forintért is vásárolhatunk, de a nagyobb teljesítményű, megbízható, jó minőségű készülékek ára 400 ezer forint fölé is kúszhat. Ha nincs tapasztalatunk a beépítésben, mindenképp kérjük szakember segítségét, aki a lakás adottságait és hőveszteségét figyelembe véve határozza meg a beépítendő kandalló méretét.
Papp János-Varga Norbert
Címkék: fűtés korszerűsítés ingatlan fatüzelés gáz

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció