Monoron készül az ország kenyere

2013. június 19.
A Rábai család által kikísérletezett receptúra ízlett legjobban a bírálóknak, így a monori kenyér lesz idén az ország Szent István-napi kenyere. 


Születésnapi tortája Ma­­­­­gyar­­­országnak már öt éve van. A nemes kitüntetést minden évben a Mi­­niszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrászipa­rosok Országos Ipartestülete közösen ítéli oda az ország különböző pontjairól beküldött ­tortakü­lön­legességek e­gyikének. Legutóbb Pintér Zsolt cukrászmester szabolcsi almás máktortája volt a legnagyobb hatással a bírálóbizottság ízlelőbimbóira, ezért a következő torta kiválasztásáig – a nyertes tortát minden évben a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án leplezik le – ez a cukrászfinomság viseli az ország tortája címet. 
A Magyar Pékszövetség jóvoltából azonban már nem csak tortája, hanem kenyere is van az országnak. A magyar pékek érdekképviselete 2011 óta hirdeti meg versenyét, ahol a legjobbnak minősített termék elnyeri a Szent István-napi kenyér, ezzel együtt pedig az ország kenyere titulust is. 
A független bírálóbizottság előtt zajló versenyre minden évben változatos összetételű, jó minőségű termékek érkeznek, melyek közül a legjobbnak járó elismerést idén a monori Pékmester Bt. tulajdonosa, idősebb Rábai Gábor – aki egyébként gyömrői lakos – vehette át. A saját receptúra alapján készült tönkölybúzás-joghurtos kenyér igazi különlegességnek számít a kenyerek között, melyet ezúttal apa és fia, azaz idősebb és ifjabb Rábai Gábor közösen kísérletezett ki. 
Rábai Gábor pékmester nem ma kezdte a szakmát. Első pékségét még 1978-ban Budapest XVII. kerületében nyitotta. Sütödéjüket 1983-ban költöztették Monorra, ahol azóta már több fejlesztésen és bővítésen is átesett az üzem, hogy a családi vállalkozás a legmagasabb szintű elvárásokat is teljesíteni tudja. Az elmúlt másfél évtizedben több kisebb sütödét nyitott a környéken a Rábai család: 1997-ben Gyömrőn, 2007-ben Pilisen, 2011-ben Albertirsán, majd a gyökerekhez, a fővárosi XVII. kerületbe is visszatértek egy új üzlettel. 
– Annak idején egyszerűbb volt a helyzet, hiszen a környéken nem sok pékség üzemelt – meséli ifjabb Rábai Gábor. – A későbbiekben, amikor egyre több pékség nyitott, nekünk is lépnünk kellett, hogy versenyben maradjunk a konkurenciával. Napjainkban csak jó minőséggel lehet megtartani a vásárlókat, ezért azon igyekszünk, hogy a termékeink jobbak legyenek az átlagosnál. Ezt pékségünkben elsősorban hagyományos receptúrákkal és minőségi alapanyagokkal érjük el. 
Nem a mostani megmérettetés volt az első a Rábai család életében, a versenyeken elért eredmények pedig igazolják a szakmai hozzáértést. Idősebb Rábai Gábor első versenyére 1999-ben nevezett be, melyet rögtön meg is nyert, majd ugyanabban az évben a nagykőrösi kelet-európai versenyen szerzett arany minősítést Rábaiék kenyere. Ez az eredmény pedig egészen Franciaországig repítette Rábai Gábort. Az 1999-es Paris Europain Coupe du Monde de la Boulangerie-n (Pékek világbajnoksága) pedig beválasztották a magyar pékmestert a Francia Pékek Nagymesteri Rendjébe, amivel nem sokan büszkélkedhetnek hazánkban. 
A Magyar Pékszövetség idei versenyére idősebb és ifjabb Rábai Gábor három különböző kenyérrel nevezett, majd tulajdonképpen tarolt a megmérettetésen, hiszen a győztes tönkölyös-joghurtos kenyér mellett a puliszkás második lett  a köleses pedig negyedik helyezést ért el. 

Varga Norbert
Címkék: kenyér ország Rábai Gábor augusztus 20. Szent István

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció