Monorra gurul az Alma

350 teltházas koncertet adnak évente

2011. április 14.

Május 13-án ismét Monoron lép fel a népszerű Alma Együttes. A koncert alkalmából Buda Gáborral, a zenekar énekesével beszélgettünk.


Az 1996-ban induló együttes korábban felnőtteknek játszott, egy véletlen megkeresés kapcsán kezdtek a gyerekeknek zenélni. Ezután sorra érkeztek felkérések különböző gyermekrendezvényekre, így lassan gyerekzenekarrá váltak. A modern groove alapokat használó, akusztikus és etno hangszerekkel fűszerezett, egyedi hangvételű zenét a szakma és a közönség egyaránt elismeri és kedveli. Idén már harmadszor jelölték őket Fonogram díjra és a Ma van a szülinapom! című számuk meghaladta a 4 milliós letöltést a videómegosztó oldalakon.

– Legutóbb két éve láthatott benneteket a monori és egy éve a vecsési közönség. Mi történt veletek az elmúlt időszakban?
– Igen mozgalmas volt az elmúlt időszak. Megszületett a zenekar második maxi lemeze, és Mars a buliba! címmel kiadtuk első koncert DVD-nket. Az animációs koncertfilmben a legnagyobb Alma slágerek mellett számos ritkábban hallott dalunk is új hangszerelést kapott. Tavaly több munka kapcsán is együtt dolgoztunk Bartos Erika írónővel. A zenekar készítette a nyár óta a mozikban látható, Bogyó és Babóca című animációs film teljes zenei aláfestését és hangeffektjeit. Ezen kívül lemezt készítettünk az írónő gyurmaképekkel illusztrált mesekönyvéhez is. A Balaton címet viselő album dalai rendkívül sokszínűek, a dzsessztől kezdve, a szimfonikus hangzáson át, a világzenei és a népzenei stíluselemek egyaránt megtalálhatók benne.

– 2009-ben Oláh Lajos, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, Magyarország egyik környezetvédelmi nagykövetévé nevezte ki a zenekart. Mit jelent ez számotokra és milyen munkával jár?
– Gyermekzenekarként nagy felelősség van a vállunkon, minden területen igyekszünk jó példát mutatni a felnövekvő nemzedéknek. A természet védelmét a zenekar minden tagja magánemberként is rendkívül fontosnak tartja, így nagy örömmel vállaltuk a környezetvédelmi nagyköveti címet. Mi elsősorban dalainkon keresztül igyekszünk terjeszteni a környezettudatos szemléletmódot a gyermekek körében. Ezt a célt szolgálja az Ökoriadó elnevezésű, gyerekeknek szóló környezettudatos tudatformáló program is, melyet a legnagyobb szelektív hulladékgyűjtő társaságokkal és a Minimax-szal közösen indítottunk el. Megszületett három „szelektíves” dal és egy videoklip is, roadshow-kra járunk a környezetvédelmi műsorunkkal. Abban bízunk, hogy a gyerekeken keresztül a dalok üzenete a felnőttekhez is eljut, és sikerül felhívnunk a figyelmüket arra, hogy egy kis odafigyeléssel minden egyes ember tehet a környezetszennyezés és a fölösleges pazarlás ellen.

– Min dolgoztok most és milyen terveitek vannak?
– Régóta tervezett kot­tás­könyvünk április 14-én jelenik meg Aranyalma címmel. A Csics Emese által illusztrált füzet a legnépszerűbb 40 dalunk kottáját tartalmazza majd. Emellett új nagylemezen is dolgozunk. A Tündér­földön című CD-nk szeptemberben kerül majd a boltokba. Az album témája az éjszaka lesz, az esti lefekvéstől a reggeli fölkelésig tartó időszakot dolgozza fel, klasszikus és kortárs költők megzenésített versein keresztül. Egy újdonsággal is készülünk, várhatóan nyár elején jelenik majd meg az Al­ma felnőtt lemeze. Gyermekzenekarként működünk, ám az elmúlt 15 év során számos olyan dal gyűlt össze, mely elsősorban felnőtteknek szól és ezeket is szeretnénk megmutatni a közönségnek. A koncepció természetesen megmarad, egy-két saját szerzeményen kívül, korábbi lemezeinkhez hasonlóan, ezen a CD-n is megzenésített versek szerepelnek majd, ám a számok mondanivalóját tekintve most leginkább idősebb rajongóinkra számítunk.
Veress Flóra
Címkék: Alma Együttes koncert

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció