Monorra jön Paff a bűvös sárkány

„Jó volt az a szám, de mi volt az érthetetlen „blabla”, amit énekeltünk”

2010. április 13.
Idén nyáron lesz 34 éve, hogy megalakult a hazai countryzenei élet első számú zenekara. Csupán néhány év kellett ahhoz, hogy kiderüljön: a többszólamú hangzás, és a klasszikus country felállás Magyarországon is sikerre vezet.

 Május 7-én a 100 Folk Celsius élő koncertet ad a monori Művelődési Ház udvarán. A zenekar életéről, örökéletű mesefigurákról tettünk fel néhány kérdést Littvay Imrének, a zenekar vezetőjének:

– Miki Manó, Paff a bűvös sárkány, A nagy ho-ho-horgász és még sorolhatnám, hogy mennyi emlékezetes dalt adtak elő az elmúlt évtizedekben gyerekeknek és felnőtteknek. Mi a titkuk?

100 folkon forr a tánc. A gyermekek egyik kedvece a zenekar
 
– Komolyan vesszük a gyerekeket, így ők is komolyan vesznek minket. A „gügyögős” műsorok ideje azt hiszem, régen lejárt. Sohasem próbáltunk meg ilyen módon szólni a gyerekekhez. Ugyanolyan koncertet adunk nekik is, mint a felnőtteknek. Bedobunk mindent. Színpadtechnikát, fényt, hangot és természetesen a saját legjobb tudásunkat.

– Az önök által megzenésített figurák közül melyik áll a szívéhez legközelebb?

– Nekem Miki Manó, mert ő csak a miénk. 1991-ben jelent meg az első lemez Miki Manóval, melyet utána négy másik követett. Ezzel együtt mindnyájan nagyon örültünk A nagy ho-ho-horgász sikerének is, de ő a kiváló író, Csukás István gyermeke.

– A zenekar tagjainak gyerekei is a 100 Folk Celsius zenéin nőttek föl?

– Természetesen igen. Sok dalunkat előbb hallották, mint mások, sőt néha bele is szóltak azokba, még megjelenésük előtt. Így sok esetben ők voltak az első zsűri, ők értékelték először dalainkat.

– Számtalan országban léptek fel, több kontinensen. Gyerekeknek vagy felnőtteknek zenéltek? Ők is hallották önöktől mondjuk A nagy ho-ho-horgászt?

– Külföldön főleg felnőtteknek játszunk, de van úgy, hogy a közönségben gyerekek is vannak. Talán a legérdekesebb az Egyesült Államok volt, ahol a „horgászt” mindig eljátszottuk. Az előadás közben végig furcsán néztek ránk, aztán rendszerint odajöttek, hogy jó volt az a szám, de mi volt az érthetetlen „blabla”, amit énekeltünk.

– Miért pont a country stílusra esett a választásuk?

– Ez nagyon régi történet. Annak idején, több mint 30 éve még több nép zenéjét is játszottuk, de a közönség és a barátaink szerint az amerikai népzenét adtuk elő a legjobban. Megfogadtuk a tanácsot, és egy idő után már csak country-t játszottunk. Elkezdtük keresni a forrásokat, és a saját dalokat is már ebben a stílusban írtuk.

– A magyar zenei élet nagy nevei közül szinte mindenkivel dolgoztak már. Minek köszönhető ez a jó kapcsolat?

– Azt hiszem annak idején, amikor kezdtünk, senkinek nem jelentettünk konkurenciát. Csak egy vidám, problémamentes zenekart láttak bennünk. Így szívesen játszott velünk mindenki, és jó barátságba keveredhettünk szinte az egész szakmával. Kellemes emlékeim közé tartozik a közös turné az Omegával, a V-MotoRock-kal és a Piramissal is.

– 1982 óta folyamatosan jelennek meg lemezeik. Honnan van ennyi energiájuk, ihletük?

– A múltkor számoltam meg, hogy 28 lemezünk jelent meg eddig. Még én sem akartam elhinni. Ebben persze vannak válogatások is, de tényleg nagyon sok dalt írtunk. Azt hiszem, bármikor tudnánk lemezt csinálni még így, több mint 30 év után is. Az energia még megvan, reméljük ezt személyesen is sikerül bemutatnunk majd Monoron.

Makai Ádám

Címkék: koncert zene 100 Folk Celsius

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció