Nem csak a test sérülhet

Előfordult, hogy kutyát uszítottak a kivonuló tűzoltókra

2009. február 15.
Amerikai kollégáikat nap mint nap láthatjuk sorozatokban, különböző csatornák képernyőjén. Magyarországi tűzoltókról viszont csak a hírekben hallhatunk, sajnálatos tragédiák vagy a alacsony fizetésük kapcsán.

Tízméteres lángnyelvek.
A tűzoltók munkája nélkül egész városrészek éghetnének le
 

Több a műszaki mentés, mint a tűzeset


A tűzoltóság tevékenységi köre három nagy csoportra osztható: szakhatósági állásfoglalások, tűzesetek, műszaki mentések. Szakhatósági állásfoglalásokkal irodista kollégák foglalkoznak, ők ellenőrzik például, hogy a különböző épületeknél betartják-e a tűzvédelmi előírásokat.
Műszaki mentéshez tartozik minden olyan eset, ami nem jár tűzzel. Ilyen például az autóbaleset, a viharkárok elhárítása, a fakivágások, vagy a túlsúlyos emberek kimentése. Ide tartoznak az olyan különleges esetek is, mint a vecsési Barátság kőolajvezeték szivárgása vagy az öt éve Gyömrőn történt súlyos vegyiüzem-baleset.
 

Ha csupán a tűzoltók napirendjét nézzük, akkor szinte idillinek tűnhet a tűzoltókról alkotott kép. Reggel kelés, gyakorlat, napi rutin, mi lehetne ebben olyan nehéz vagy hősies? Ha azonban megcsörren a telefon a központban, a tűzoltóknak a legrosszabbra is fel kell készülniük. Még 1993 márciusában történt Gyömrőn, egy késő esti órában, hogy kigyulladt egy autófényező műhely. A tűzoltók gyakorlataik és tapasztalataik alapján vonultak a helyszínre és végezték a dolgukat. A helyiségből kihoztak egy acetilén palackot, amelyet hegesztéseknél is használnak. Az előírás szerint lefektették az egyik közeli árokba, az árkot elárasztották vízzel, és így hűtötték. Ám azt akkor nem tudták (és nem is voltak erre felkészítve), hogy ez a palack akár egy nap múlva is felrobbanhat. Ugyanis hő hatására elindul benne egy öngerjesztő folyamat, amit csak úgy lehetne megállítani, ha több hőt vonnak el a palacktól, mint amit megtermel magának. Tekintve a palack burkolatának kitűnő hőszigetelését, ezt akkor sem tudták volna megtenni, ha tudnak az esetleges veszélyhelyzetről. A tűzoltók tehát tovább dolgoztak, nem is sejtve, hogy pár méterre tőlük egy időzített bomba ketyeg. A palack végül nem bírta el a benne keletkező túlnyomást és felrobbant. Egy rendőr és három tűzoltó megsérült, egyikőjüknek összeégett az arca és a keze, az IFA típusú vonulóskocsi pedig súlyos károkat szenvedett a robbanás következtében keletkezett légnyomástól. Azóta felkészültek az ehhez hasonló esetekre, és az ilyen típusú palackokat a rendőrség segítségével hatástalanítják. Mégpedig úgy, hogy a rendőrség mesterlövésze biztonságos távolságból, kellőképpen elszeparált helyen kilövi a palackot.
Ez csupán egyetlen példa arra, hogy milyen láthatatlan veszélyeket rejt magában a tűzoltók munkája. Emlékezzünk például a 2000-ben történt ötös riasztási fokozatú vasadi és csévharaszti erdőtűzre, az üllői hűtőházi tűzre, vagy akár a monorierdei vonatbalesetre is, ahol sokszor csak a szerencsén múlott, hogy a tűzoltók ép bőrrel megúszták a mentést.
A tűzoltók azonban nem csak testileg, hanem lelkileg is súlyos sebeket szerezhetnek. Székely Attila tűzoltóalezredes elmondása szerint a gyerekhalál viseli meg leginkább a tűzoltókat. Ezt igen változó mértékben tudják feldolgozni az állomány tagjai. Van, aki inkább magában tisztázza le, emészti meg a dolgokat, de van, akinek sokat segít a tűzoltók között lévő bajtársi kötelék, és egymás között beszélik meg. Ugyanakkor nincsenek teljesen magukra utalva ebben a kérdésében, a Katasztrófavédelemnek van egy külön ilyen esetekre létrehozott pszichológiai csoportja. A monori tűzoltóság fennállása alatt erre csak most, a monorierdői vonatbaleset után volt szükség. Itt sem az áldozatok száma, sokkal inkább a baleset nagysága miatt volt szükség, és talán azért is, mert ilyen helyzettel korábban még sosem találkoztak.
Ahogy a tűzoltók, az állampolgárok is különbözőképpen reagálnak veszélyhelyzetben. Bényén például egy riasztás után a tűzoltókon kívül legalább 20-30-an mentek önként segíteni ásókkal, lapátokkal felszerelkezve, hogy megállítsák a tűz útját. Sajnos azonban számos ellenpélda is van. Ahelyett hogy segítenék, sokan gyakran inkább akadályozzák a mentést. Volt, amikor azért került valaki összetűzésbe a tűzoltókkal, mert félt, hogy letapossák a veteményét, máskor kutyákat uszítottak a kivonuló egységre, sőt az is előfordult, hogy az egyik felbőszült ember vasvillával ment nekik. Ilyenkor természetesen a rendőrség segítségét kérik, akik az akadályozókat előállítják.
 
Kiss Tamás

 « vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció