Nem dőlt meg a gyömrői rekord

2018. június 18.
Megbolondult az időjárás – mondjuk egyre gyakrabban, nem is alaptalanul, hiszen sorra dőlnek meg a melegrekordok, az utóbbi napok heves esőzései által pedig egyes csapadékrekordokat is újraírt a természet.

Június 11-én megrázó felvételeket mutattak a híradásokban: Szilvásváradot elöntötte a víz, több mint egyhavi csapadékmennyiség hullott le néhány óra leforgása alatt. A település egyes részein 50 centiméteres víz hömpölygött az utcán, jelentős károkat okozott az özönvízszerű esőzés.
Az elmúlt hetekben tapasztalhattuk, hogy a trópusihoz hasonló időjárás telepedett hazánkra, a levegő páratartalma 80-90 százalék körül volt azokon a helyeken a hol a zivatarfelhők képződtek. A 173 milliméter csapadék, ami a Bükkben lehullott, normális esetben 2-3 hónap alatt esik le, ezzel szemben a napokban néhány óra leforgása alatt kaptak ennyit a nyakukba a szilvásváradiak. 
A heves zivatarok képződését segíti, hogy az elmúlt hetekben Budapest környékén a sokévi átlag fölött volt a napi hőmérséklet, ami a levegőt és a talajt egyaránt felmelegítette. A Földközi- és az Adriai-tenger hőmérséklete 2-3 fokkal melegebb a megszokottnál, ami szintén kedvező körülményeket teremt a zivatarfelhők képződésének. Az elmúlt hónapokban több melegrekord is megdőlt, az április és a május is lényegesen melegebb volt a megszokottnál, ami szintén hozzájárul a trópusi monszunokhoz hasonló esőzésekhez.
A régióban egyelőre nem okoztak komoly károkat a heves zivatarok, és az egyetlen nap alatt leesett csapadék rekordja sem forgott veszélyben. 1963. szeptember 8-án Gyömrőn 202,7 milliméter csapadékot mértek, amely azóta is abszolút rekord Magyarországon.   
VN


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció